Makaron szpinakowy – z czym podać? Jak jeść?

Makaron wzbogacony o liście szpinaku zyskuje soczysty zielony kolor, który może skutecznie zachęcić do zjedzenia posiłku. Jak podawać makaron szpinakowy? Z czym go jeść, żeby posiłek był kolorowy i satysfakcjonujący? Sprawdźcie nasze pomysły na makaron szpinakowy i podajcie go w perfekcyjny sposób.

Makaron szpinakowy – z czym jeść zielony makaron?

Jak podać makaron szpinakowy, żeby zachwycić podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości? Pierwszym pomysłem będzie makaron z pieczarkami, boczkiem i śmietaną. Do przygotowania zielonego makaronu możecie użyć świeżego lub zamrożonego szpinaku, a do niego podać sos przygotowany z podsmażonych pieczarek, boczku, cebuli i przypraw z dodatkiem odrobiny śmietanki 18%. Całość należy posypać startym żółtym serem – może być to mozzarella lub grana padano.

Szpinakowy makaron zaserwujecie też w postaci sałatki z serem feta, ostrą papryczką, pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki i majonezem lub jako makaron z sosem śmietanowym.

Z czym zrobić makaron szpinakowy?

Z czym podać makaron szpinakowy na obiad? Jeśli chcecie przygotować szybkie danie, polecamy makaron zasmażany na patelni z masłem i czosnkiem. Na niewielkiej ilości masła podsmażcie posiekaną w kostkę cebulkę i rozgnieciony czosnek, a następnie wrzućcie makaron i doprawcie do smaku pieprzem, gałką muszkatołową lub ulubionymi ziołami. Taki makaron możecie serwować z pieczonym mięsem lub solo.

Jak inaczej przygotować makaron szpinakowy? Z czym będzie się dobrze komponował? Dobrym pomysłem na zielony makaron jest połączenie go z mięsem kurczaka, suszonymi pomidorami i pieczarkami. Gęsty sos z dodatkiem szpinakowego makaronu będzie odpowiedni na obiad, kolację lub podczas spotkania ze znajomymi.