Jaki makaron do pesto będzie najlepszy?

Ciekawi was, jaki makaron do pesto wybrać, żeby danie było wyborne i dobrze wyglądało? Wybór makaronu do pesto nie jest wcale tak oczywisty, ale mamy kilka wskazówek.

Jaki makaron do pesto?

Pesto wymaga użycia konkretnego rodzaju makaronu, by danie miało odpowiednią konsystencję. Zastanawiacie się, z czym podawać pesto? Jaki makaron kupić? Wybrany makaron powinien łatwo łączyć się z sosem, tak żeby podczas jedzenia pesto nie kapało na talerz. Najlepiej użyć klasycznego makaronu tagliatelle (wstążki) lub bavette (wypukłe wstążki), ewentualnie spaghetti, muszelek bądź kokardek. Makaron – bez względu na kształt – powinien mieć odpowiednią konsystencję. Należy go ugotować al dente, czyli na półtwardo. Makaron absolutnie nie powinien się rozpadać, ale nie może być też zbyt twardy.

Pesto z bazylii – jaki makaron?

Jaki makaron do zielonego pesto ugotować, żeby danie wyglądało elegancko? Do bazyliowego pesto doskonale pasuje makaron rotini (w postaci świderków), rocchetti (muszelki), krótkie rurki penne lub manicotti w postaci długich rurek. Wybór odpowiedniego makaronu jest kluczowy w kontekście łączenia go z sosem i wygody jedzenia. Rodzaj wybranego makaronu trzeba dostosować przede wszystkim do gęstości sosu, który powinien łatwo osadzać się w zagłębieniach makaronu. Jeśli serwujecie pesto gościom, wybierzcie klasyczny rodzaj makaronu. Jeżeli przygotowujecie danie tylko dla siebie, kierujcie się własnym gustem. Część osób lubi jeść pesto z drobnym makaronem i toleruje nawet nitki, a innym najbardziej odpowiadają grube makarony.