Jak ugotować makaron spaghetti? Ile czasu potrzebuje?
Jak ugotować makaron spaghetti, który jest idealnie sprężysty i doskonały w smaku? Wyśmienite spaghetti carbonara czy spaghetti bolognese to nie tylko zasługa sosu, ale także odpowiednio przygotowanego makaronu. Jak gotować makaron spaghetti, by jedzenie było niebywałą przyjemnością dla podniebienia? Sprawdź poniżej!
Gotowanie makaronu spaghetti – wskazówki
Uwielbiany przez wielu makaron stanowi bazę wielu dań obiadowych. Dowiedz się, jak ugotować perfekcyjny makaron spaghetti.
Przygotowanie przed gotowaniem makaronu spaghetti
Makaron spaghetti warto gotować w dużym garnku, który pozwoli na swobodne ułożenie się – dzięki temu makaron będzie ugotowany równomiernie. Na każde 100 gramów makaronu potrzebny jest 1 litr wody oraz około 10 gramów soli. Osól wodę dopiero wtedy, gdy zacznie wrzeć – jeśli dodasz sól wcześniej, znaczna jej część odparuje podczas gotowania, z kolei dodanie zbyt późno może sprawić, że będzie niewyczuwalna w smaku.
Jak gotować makaron spaghetti?
- Spaghetti wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
- Jeśli rozmiar garnka nie pozwala, by nitki spaghetti zanurzyły się od razu w całości, poczekaj, aż część makaronu zmięknie, i dopiero zanurz resztę.
- Podczas gotowania co jakiś czas mieszaj makaron widelcem.
Jak długo gotować makaron spaghetti?
Idealne spaghetti nie może być rozgotowane! Najlepiej, żeby makaron był al dente. Zatem ile czasu gotować makaron spaghetti? Zależnie od składu oraz grubości nitek gotowanie trwa około 10–13 minut. Nie jest to jednak reguła, dlatego proces gotowania warto kontrolować na bieżąco i sprawdzać miękkość spaghetti. Idealny makaron al dente przy rozrywaniu nitki wyda charakterystyczny dźwięk pęknięcia. Tym sposobem możesz sprawdzić, czy jest gotowy.
Jak ugotować makaron na spaghetti? O czym jeszcze warto pamiętać?
- Jeśli makaron zamierzasz wymieszać z sosem i całość podgrzać na patelni, nitki spaghetti gotuj al dente, tak aby makaron był miękki, ale stawiał delikatny opór pod zębami.
- Po ugotowaniu od razu odcedź makaron. Pozostawienie nitek w gorącej wodzie sprawi, że będą zbyt miękkie.
- Pamiętaj, by nie płukać makaronu po ugotowaniu! Przelanie nitek spaghetti wodą sprawi, że makaron utraci cenne walory smakowe.
Jeżeli chcesz przechować nitki spaghetti, by wykorzystać je później, odcedź makaron, gdy będzie jeszcze lekko twardy. Następnie przelej nitki odrobiną oliwy i rozłóż na blaszce. Tak przygotowany makaron możesz przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Jak serwować ugotowany makaron spaghetti?
Nitki spaghetti wypadają rewelacyjnie w towarzystwie sosów, mięs oraz owoców morza. Idealnie ugotowany makaron doskonale komponuje się w spaghetti bolognese lub spaghetti carbonara. Poszukujesz więcej makaronowych inspiracji? Znajdziesz je wśród naszych przepisów!
Komentarze (0)