Szybka carbonara – spaghetti: przepis ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Szybkie spaghetti carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

211

heart
1650 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1678 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj w niedużym garnku ze 150 ml wody oraz śmietaną i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.

Szybkie spaghetti carbonara - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente. Odcedź, a następnie przełóż do sosu. Oprósz pieprzem i wymieszaj.

Szybkie spaghetti carbonara - Krok 2

Krok 3

Gotowe spaghetti przełóż na talerze i posyp startym ulubionym serem.

Szybkie spaghetti carbonara - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 19.02.2025

    To będzie mój pierwszy obiad dla rodzinki w sobotę będę gotować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alishia_ak

    Alishia_ak , 30.12.2021

    bardzo dobre ale polecam dać śmietanke 36% 200g i zwykły piepsz i sól

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Szumska

    Dominika Szumska , 06.08.2021

    Na pewno będzie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz

    Lukasz , 28.01.2021

    To nie ma nic wspólnego z Carbonara, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Gmurzynska

    Barbara Gmurzynska , 23.03.2018

    Dzisiaj będą ugotowane. Pozdrawiam. Dziękuję za wszystkie przepisy. Są super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kot

    Justyna Kot , 22.06.2017

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kędziorek

    Adam Kędziorek , 15.10.2016

    Anna Michoń Bardzo, zwłaszcza dla tego że już dawno nie jadłem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń , 14.10.2016

    No i co smakowalo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kędziorek

    Adam Kędziorek , 14.10.2016

    Własnie dzisiaj sobie na obiadek zrobiłem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak , 01.10.2016

    Mam apetyt na duszone pyry i jajo sadzone. Do tego może być szpinak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Arojan

    Julka Arojan , 15.02.2016

    Nawet dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maja jedrzejczyk

    maja jedrzejczyk , 06.11.2015

    jeszcze nie gotowałam :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie spaghetti carbonaraSzybkie spaghetti carbonara

Przygotowanie obiadu w 20 minut brzmi dla Ciebie jak abstrakcja? Czas zmienić swoje przekonania, ponieważ szybka carbonara to danie smaczne i błyskawiczne! Nie musisz specjalnie jechać do Włoch, by spróbować tego specjału. Mamy dla Ciebie doskonałą recepturę, którą z łatwością przygotujesz w swoim domu. Możemy zdradzić, że przypadła już do gustu wielu osobom. Czy posmakuje również Tobie?

Dla kogo?

Makaron carbonara to szybka i idealna opcja dla zabieganych osób. Nie masz dużo czasu na gotowanie obiadu? Ten przepis będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Polecamy go również osobom, które lubią włoską kuchnię. Szybka carbonara z tego przepisu smakuje wyśmienicie i wniesie do Twojej kuchni akcent słonecznej Italii. Mamy nadzieję, że niedługo się o tym przekonasz! 

Na jaką okazję?

Spaghetti carbonara to szybki przepis, który świetnie sprawdzi się jako codzienny obiad. Kilka chwil i pyszne danie wyląduje na Twoim talerzu. Możesz również zaserwować carbonarę dla swoich bliskich. Jesteśmy pewni, że pochwalą Twoje umiejętności kulinarne i zapytają o przepis na to danie. Podzielisz się nim z bliskimi?

Czy wiesz, że?

Historia głosi, że pierwsza carbonara powstała w ostatnich latach II wojny światowej. Wydarzyło się to oczywiście we Włoszech, jednak pomysłodawcami przepisu byli amerykańscy żołnierze. Podobno połączyli oni kultowe składniki, czyli jajka, bekon i makaron. Tak właśnie powstała pierwsza carbonara, którą dzisiaj zna cały świat!

Dla urozmaicenia:

Szybkie spaghetti carbonara jest daniem doskonałym, jednak mamy dla Ciebie wskazówkę, dzięki której dodatkowo podkręcisz smak włoskiego makaronu. Co powiesz na dodatek w postaci sera? Posyp potrawę startym pecorino, czyli podpuszczkowym wyrobem z mleka owczego. Możesz również sięgnąć po parmezan. Efekty z pewnością Cię zachwycą. Smacznego!