Farfalle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

516 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie paseczki.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj kurczaka. Całość smaż, aż kurczak będzie usmażony.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj szpinak, makaron i całość zagotuj. Gotowy makaron podawaj posypany serem. W tym przepisie makaron możesz zastąpić kopytkami Knorr.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 4
Tagi:
1

Opinie o przepisie

  • Monika Wojtaś

    Monika Wojtaś

    przepyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle ze szpinakiem Farfalle ze szpinakiem

Subtelny smak liści szpinaku sprawia, że są one wybornym dodatkiem do wielu różnych potraw, także tych z makaronem. Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem z tego przepisu to smaczne i nieskomplikowane danie, odpowiednie szczególnie na szybki obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest ugotowanie al dente makaronu typu farfalle, czyli kształtem przypominającego kokardki. Następnie drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj pokrojony w paski filet z piersi kurczaka. Usmażone mięso zalej wymieszanym z wodą błyskawicznym sosem arrabiata z proszku. Zagotuj, a gdy sos już lekko zgęstnieje, na patelnię dorzuć garść pozbawionych łodyżek liści świeżego szpinaku. Równie dobrze sprawdzi się warzywo w wersji mrożonej. Pod koniec gotowania do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Farfalle podawaj na ciepło, posypane startym żółtym serem – najlepiej będzie pasował parmezan. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze z przepisem na farfalle ze szpinakiem.