Farfalle ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Farfalle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie paseczki.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj kurczaka. Całość smaż, aż kurczak będzie usmażony.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj szpinak, makaron i całość zagotuj. Gotowy makaron podawaj posypany serem. W tym przepisie makaron możesz zastąpić kopytkami Knorr.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Monika Wojtaś

    Monika Wojtaś , 31.08.2017

    przepyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka ze śledziami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle ze szpinakiem Farfalle ze szpinakiem

Subtelny smak liści szpinaku sprawia, że są one wybornym dodatkiem do wielu różnych potraw, także tych z makaronem. Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem z tego przepisu to smaczne i nieskomplikowane danie, odpowiednie szczególnie na szybki obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest ugotowanie al dente makaronu typu farfalle, czyli kształtem przypominającego kokardki. Następnie drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj pokrojony w paski filet z piersi kurczaka. Usmażone mięso zalej wymieszanym z wodą błyskawicznym sosem arrabiata z proszku. Zagotuj, a gdy sos już lekko zgęstnieje, na patelnię dorzuć garść pozbawionych łodyżek liści świeżego szpinaku. Równie dobrze sprawdzi się warzywo w wersji mrożonej. Pod koniec gotowania do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Farfalle podawaj na ciepło, posypane startym żółtym serem – najlepiej będzie pasował parmezan. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze z przepisem na farfalle ze szpinakiem.