Farfalle ze szpinakiem - makaron: z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Farfalle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
618 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

800 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj szpinak, makaron i całość zagotuj. Gotowy makaron podawaj posypany serem. W tym przepisie makaron możesz zastąpić kopytkami Knorr.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 4

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj kurczaka. Całość smaż, aż kurczak będzie usmażony.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie paseczki.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 06.06.2023

    Ile makaronu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wojtaś

    Monika Wojtaś , 31.08.2017

    przepyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tarta ze szpinakiem i serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle ze szpinakiem Farfalle ze szpinakiem

Subtelny smak liści szpinaku sprawia, że są one wybornym dodatkiem do wielu różnych potraw, także tych z makaronem. Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem z tego przepisu to smaczne i nieskomplikowane danie, odpowiednie szczególnie na szybki obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest ugotowanie al dente makaronu typu farfalle, czyli kształtem przypominającego kokardki. Następnie drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj pokrojony w paski filet z piersi kurczaka. Usmażone mięso zalej wymieszanym z wodą błyskawicznym sosem arrabiata z proszku. Zagotuj, a gdy sos już lekko zgęstnieje, na patelnię dorzuć garść pozbawionych łodyżek liści świeżego szpinaku. Równie dobrze sprawdzi się warzywo w wersji mrożonej. Pod koniec gotowania do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Farfalle podawaj na ciepło, posypane startym żółtym serem – najlepiej będzie pasował parmezan. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze z przepisem na farfalle ze szpinakiem.