Farfalle ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

568 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie paseczki.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj kurczaka. Całość smaż, aż kurczak będzie usmażony.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj szpinak, makaron i całość zagotuj. Gotowy makaron podawaj posypany serem. W tym przepisie makaron możesz zastąpić kopytkami Knorr.

Farfalle ze szpinakiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Monika Wojtaś

    Monika Wojtaś , 31.08.2017

    przepyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Muffinki ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle ze szpinakiem Farfalle ze szpinakiem

Subtelny smak liści szpinaku sprawia, że są one wybornym dodatkiem do wielu różnych potraw, także tych z makaronem. Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem z tego przepisu to smaczne i nieskomplikowane danie, odpowiednie szczególnie na szybki obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest ugotowanie al dente makaronu typu farfalle, czyli kształtem przypominającego kokardki. Następnie drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i podsmaż je na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj pokrojony w paski filet z piersi kurczaka. Usmażone mięso zalej wymieszanym z wodą błyskawicznym sosem arrabiata z proszku. Zagotuj, a gdy sos już lekko zgęstnieje, na patelnię dorzuć garść pozbawionych łodyżek liści świeżego szpinaku. Równie dobrze sprawdzi się warzywo w wersji mrożonej. Pod koniec gotowania do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Farfalle podawaj na ciepło, posypane startym żółtym serem – najlepiej będzie pasował parmezan. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze z przepisem na farfalle ze szpinakiem.