Spaghetti pomodoro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti pomodoro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
24 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pomidorki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój na paseczki.

Spaghetti pomodoro - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj pomidorki koktajlowe i suszone pomidory.

Spaghetti pomodoro - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Spaghetti pomodoro - Krok 3

Krok 4

W ostatniej chwili dodaj rukolę, makaron i całość zagotuj. Gotową pastę podawaj posypaną serem. Smak makaronu można nieco złagodzić, dodając do sosu łyżkę śmietany. Do tego sosu idealnie pasuje każdy płaski makaron, np. fetucchini.

Spaghetti pomodoro - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Domka Stronka

    Domka Stronka , 23.05.2016

    Ja zazwyczaj robię swój sos, kupuję pomidory Primo gusto, te akurat są słodziutkie i bardzo aromatyczne , dodaje przyprawy, czosnek, bazylie i sos gotowy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Spaghetti
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti pomodoroSpaghetti pomodoro

Proponowane danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zadowoli szczególnie wielbicieli włoskiej kuchni. Spaghetti pomodoro łączy w sobie aromat suszonych pomidorów z delikatnym smakiem makaronu. Będzie odpowiednie na obiad, jak również szybką kolację. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój suszone i świeże pomidorki koktajlowe. Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek, podsmaż przez chwilę i dodaj pomidory. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek w przepisie i wlej na patelnię. Pod koniec smażenia dodaj do całości rukolę oraz makaron. Gotuj przez chwilę, ewentualnie doprawiając do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane danie serwuj od razu po przyrządzeniu, najlepiej posypane startym parmezanem. Aby złagodzić smak makaronu, do gotującego się sosu możesz dodać łyżkę śmietany. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj spaghetti pomodoro na najbliższą okazję. Przekonaj się, że gotowanie pysznych potraw jest bardzo proste.