Spaghetti pomodoro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti pomodoro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
24 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pomidorki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój na paseczki.

Spaghetti pomodoro - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj pomidorki koktajlowe i suszone pomidory.

Spaghetti pomodoro - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Spaghetti pomodoro - Krok 3

Krok 4

W ostatniej chwili dodaj rukolę, makaron i całość zagotuj. Gotową pastę podawaj posypaną serem. Smak makaronu można nieco złagodzić, dodając do sosu łyżkę śmietany. Do tego sosu idealnie pasuje każdy płaski makaron, np. fetucchini.

Spaghetti pomodoro - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Domka Stronka

    Domka Stronka , 23.05.2016

    Ja zazwyczaj robię swój sos, kupuję pomidory Primo gusto, te akurat są słodziutkie i bardzo aromatyczne , dodaje przyprawy, czosnek, bazylie i sos gotowy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti pomodoroSpaghetti pomodoro

Proponowane danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zadowoli szczególnie wielbicieli włoskiej kuchni. Spaghetti pomodoro łączy w sobie aromat suszonych pomidorów z delikatnym smakiem makaronu. Będzie odpowiednie na obiad, jak również szybką kolację. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój suszone i świeże pomidorki koktajlowe. Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek, podsmaż przez chwilę i dodaj pomidory. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek w przepisie i wlej na patelnię. Pod koniec smażenia dodaj do całości rukolę oraz makaron. Gotuj przez chwilę, ewentualnie doprawiając do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane danie serwuj od razu po przyrządzeniu, najlepiej posypane startym parmezanem. Aby złagodzić smak makaronu, do gotującego się sosu możesz dodać łyżkę śmietany. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj spaghetti pomodoro na najbliższą okazję. Przekonaj się, że gotowanie pysznych potraw jest bardzo proste.