Makaron z kurczakiem i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
1047 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

606 osób wydrukowało

Pobierz pdf

881 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

80 gramów

15 mililitrów

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w paski i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Dodaj do kurczaka posiekany czosnek, starty imbir, posiekane pomidory, curry, mix przypraw garam masala i smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj do makaronu.

Krok 4

Rozpuść zawartość opakowania Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr w 200 mililitrach ciepłej wody i śmietanie, po czym zagotuj sos w garnku.

Krok 5

Dodaj zamrożony groszek i po 5 minutach dodaj całość do makaronu. Wymieszaj makaron z sosem, kurczakiem, przyprawami i podawaj posypany świeżą kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Hubi bubi

    Hubi bubi , 01.03.2024

    Super danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i curryMakaron z kurczakiem i curry

Często proste i klasyczne dania są najlepszym sposobem na pyszną przekąskę lub obiad. Makaron z kurczakiem i curry łączy w sobie orientalne smaki imbiru, garam masali oraz świeżej kolendry z delikatnym makaronem i warzywami. Od czego zacząć przygotowania? Pokrój kurczaka w paski i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj posiekany czosnek, starty imbir i pozostałe przyprawy wskazane w przepisie. Makaron ugotuj al dente i przełóż do niego aromatyczną mięsno-warzywną mieszankę. Teraz czas na sos, który połączy pozostałe składniki – żeby go przyrządzić, rozpuść zawartość opakowania w ciepłej wodzie oraz śmietanie i zagotuj wszystko w garnku. Dla urozmaicenia smaku, do gotującego się sosu dołącz zamrożony zielony groszek i połącz całość z makaronem, mięsem i warzywami. Gotową potrawę udekoruj listkami świeżej kolendry. Z czym podawać to danie? Świetnie smakuje solo, jednak dobrym uzupełnieniem mogą być orzeszki ziemne. Proste, szybkie i smaczne – przygotuj to danie razem z nami!