Makaron z kurczakiem i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
1047 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

603 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

80 gramów

15 mililitrów

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w paski i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Dodaj do kurczaka posiekany czosnek, starty imbir, posiekane pomidory, curry, mix przypraw garam masala i smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj do makaronu.

Krok 4

Rozpuść zawartość opakowania Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr w 200 mililitrach ciepłej wody i śmietanie, po czym zagotuj sos w garnku.

Krok 5

Dodaj zamrożony groszek i po 5 minutach dodaj całość do makaronu. Wymieszaj makaron z sosem, kurczakiem, przyprawami i podawaj posypany świeżą kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Hubi bubi

    Hubi bubi , 01.03.2024

    Super danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i curryMakaron z kurczakiem i curry

Często proste i klasyczne dania są najlepszym sposobem na pyszną przekąskę lub obiad. Makaron z kurczakiem i curry łączy w sobie orientalne smaki imbiru, garam masali oraz świeżej kolendry z delikatnym makaronem i warzywami. Od czego zacząć przygotowania? Pokrój kurczaka w paski i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj posiekany czosnek, starty imbir i pozostałe przyprawy wskazane w przepisie. Makaron ugotuj al dente i przełóż do niego aromatyczną mięsno-warzywną mieszankę. Teraz czas na sos, który połączy pozostałe składniki – żeby go przyrządzić, rozpuść zawartość opakowania w ciepłej wodzie oraz śmietanie i zagotuj wszystko w garnku. Dla urozmaicenia smaku, do gotującego się sosu dołącz zamrożony zielony groszek i połącz całość z makaronem, mięsem i warzywami. Gotową potrawę udekoruj listkami świeżej kolendry. Z czym podawać to danie? Świetnie smakuje solo, jednak dobrym uzupełnieniem mogą być orzeszki ziemne. Proste, szybkie i smaczne – przygotuj to danie razem z nami!