Przepisy na Makaron z sosem pomidorowym
47 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (47) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej
Makaron z sosem pomidorowym
Makaron w połączeniu z gęstym sosem pomidorowym tworzy idealne danie. Sprawdza się na szybki obiad lub kolację. By go przygotować wystarczą chęci i kilka łatwo dostępnych produktów – dowolny rodzaj makaronu, pomidory, ser oraz przyprawy. Sos możesz kupić lub wykonać go samodzielnie, najlepiej na bazie świeżych warzyw. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Do zagotowanej wody wrzuć pomidory (pamiętaj, że najlepiej sprawdzą się podłużne z małą ilością soku i nasion). Kiedy skórka zacznie z nich schodzić, wyjmij je z garnka i pokrój w grubą kostkę. Do zeszklonej cebuli, dodaj pokrojone pomidory, a całość gotuj przez kilkanaście minut na średnim ogniu. Powstałą masę zmiksuj na gładki sos i dopraw według uznania: świeżym rozmarynem, tymiankiem, drobno zmielonym pieprzem lub oregano. Jeśli chcesz, by sos odparował i stał się gęściejszy pozostaw go na ogniu kilka minut dłużej. Choć zazwyczaj makaron z sosem pomidorowym wykorzystuje się do przyrządzenia popularnego spaghetti bolognese, to możesz go także podać w formie lasagne czy zapiekanki. Jeśli jednak masz ochotę na inną potrawę, przygotuj faszerowane muszle makaronowe. Wszystkie składniki farszu (cebulę, grzyby, podsmażony czosnek i chili) gotuj przez około minutę. Następnie ugotowane muszelki delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy. Kiedy wystygną, nafaszeruj je sosem. Makaron połóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem żółtym. Tak przygotowane danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Faszerowane muszle serwuj na podgrzanym sosie pomidorowym. Nie zapomnij także o makaronie orkiszowym z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie. Tuż przed podaniem dodaj kulki mozzarelli i garść rukoli, a całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów, dołóż do sosu dwie łyżki śmietany. Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje odnośnie makaronu z sosem pomidorowym – video przepisy, przepisy oraz sprawdzone porady szefa kuchni. Zapraszamy!