Przepisy na Makaron z sosem pomidorowym
48 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Makaron z sosem pomidorowym
Makaron w połączeniu z gęstym sosem pomidorowym tworzy idealne danie. Sprawdza się na szybki obiad lub kolację. By go przygotować wystarczą chęci i kilka łatwo dostępnych produktów – dowolny rodzaj makaronu, pomidory, ser oraz przyprawy. Sos możesz kupić lub wykonać go samodzielnie, najlepiej na bazie świeżych warzyw. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Do zagotowanej wody wrzuć pomidory (pamiętaj, że najlepiej sprawdzą się podłużne z małą ilością soku i nasion). Kiedy skórka zacznie z nich schodzić, wyjmij je z garnka i pokrój w grubą kostkę. Do zeszklonej cebuli, dodaj pokrojone pomidory, a całość gotuj przez kilkanaście minut na średnim ogniu. Powstałą masę zmiksuj na gładki sos i dopraw według uznania: świeżym rozmarynem, tymiankiem, drobno zmielonym pieprzem lub oregano. Jeśli chcesz, by sos odparował i stał się gęściejszy pozostaw go na ogniu kilka minut dłużej. Choć zazwyczaj makaron z sosem pomidorowym wykorzystuje się do przyrządzenia popularnego spaghetti bolognese, to możesz go także podać w formie lasagne czy zapiekanki. Jeśli jednak masz ochotę na inną potrawę, przygotuj faszerowane muszle makaronowe. Wszystkie składniki farszu (cebulę, grzyby, podsmażony czosnek i chili) gotuj przez około minutę. Następnie ugotowane muszelki delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy. Kiedy wystygną, nafaszeruj je sosem. Makaron połóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem żółtym. Tak przygotowane danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Faszerowane muszle serwuj na podgrzanym sosie pomidorowym. Nie zapomnij także o makaronie orkiszowym z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie. Tuż przed podaniem dodaj kulki mozzarelli i garść rukoli, a całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów, dołóż do sosu dwie łyżki śmietany. Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje odnośnie makaronu z sosem pomidorowym – video przepisy, przepisy oraz sprawdzone porady szefa kuchni. Zapraszamy!



