Przepisy na Makaron z sosem pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z sosem pomidorowym

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem pomidorowymMakaron z sosem pomidorowym

Makaron w połączeniu z gęstym sosem pomidorowym tworzy idealne danie. Sprawdza się na szybki obiad lub kolację. By go przygotować wystarczą chęci i kilka łatwo dostępnych produktów – dowolny rodzaj makaronu, pomidory, ser oraz przyprawy. Sos możesz kupić lub wykonać go samodzielnie, najlepiej na bazie świeżych warzyw. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Do zagotowanej wody wrzuć pomidory (pamiętaj, że najlepiej sprawdzą się podłużne z małą ilością soku i nasion). Kiedy skórka zacznie z nich schodzić, wyjmij je z garnka i pokrój w grubą kostkę. Do zeszklonej cebuli, dodaj pokrojone pomidory, a całość gotuj przez kilkanaście minut na średnim ogniu. Powstałą masę zmiksuj na gładki sos i dopraw według uznania: świeżym rozmarynem, tymiankiem, drobno zmielonym pieprzem lub oregano. Jeśli chcesz, by sos odparował i stał się gęściejszy pozostaw go na ogniu kilka minut dłużej. Choć zazwyczaj makaron z sosem pomidorowym wykorzystuje się do przyrządzenia popularnego spaghetti bolognese, to możesz go także podać w formie lasagne czy zapiekanki. Jeśli jednak masz ochotę na inną potrawę, przygotuj faszerowane muszle makaronowe. Wszystkie składniki farszu (cebulę, grzyby, podsmażony czosnek i chili) gotuj przez około minutę. Następnie ugotowane muszelki delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy. Kiedy wystygną, nafaszeruj je sosem. Makaron połóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem żółtym. Tak przygotowane danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Faszerowane muszle serwuj na podgrzanym sosie pomidorowym. Nie zapomnij także o makaronie orkiszowym z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie. Tuż przed podaniem dodaj kulki mozzarelli i garść rukoli, a całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów, dołóż do sosu dwie łyżki śmietany. Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje odnośnie makaronu z sosem pomidorowym – video przepisy, przepisy oraz sprawdzone porady szefa kuchni. Zapraszamy!