Zapiekanka makaronowa pasticcio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

617 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

534 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

120 gramów

2 sztuki

40 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

150 mililitrów

500 gramów

300 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w wodzie. Następnie odcedź go, skrop rozpuszczoną margaryną i odstaw na bok.

Krok 2

Na oleju podsmaż mięso mielone. Gdy zrobi się rumiane, dodaj zioła prowansalskie.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię z mięsem.

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekane pomidory. Sos mięsny duś ok. 20 minut, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 5

Do makaronu dodaj mleko, rozkłócone jajka oraz połowę startego sera.

Krok 6

Wlej makaron wraz z jajecznym sosem na dno naczynia żaroodpornego. Drugą warstwę ma stanowić sos mięsny. Zapiekankę przykryj szczelnie sporą ilością startego sera i piecz w 170 °C przez 35 minut.

3

Opinie o przepisie

  • Beata  Gaszman

    Beata Gaszman

    pyszne jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Nowak

    Bartosz Nowak

    Wyszło ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Casandra Korcz

    Ewa Casandra Korcz

    Ale po cholerę ten chemiczny proszek?! Nie lepiej samemu zrobić z koncentratu i pomidorów w puszce? To od razu zniechęca. Fuj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa pasticcioZapiekanka makaronowa pasticcio

Szukasz propozycji na pyszny obiad? Jeśli lubisz dania pochodzące z kuchni włoskiej, zapiekanka makaronowa pasticcio na pewno przypadnie Ci do gustu. Makaron zapieka się z jajeczno-serową masą oraz warstwą mięsnego sosu bolońskiego. Całość przykryta jest startym żółtym serem, który po upieczeniu staje się ciągnący. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj makaron rurki, świderki lub muszle. Mięsny sos wzbogać świeżymi ziołami, jeśli lubisz aromatyczne dania. Sprawdzą się bazylia, oregano, tymianek i kolendra. Dodaj je pod koniec duszenia mięsa z pomidorami, dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Zapiekankę urozmaicisz też innymi warzywami. Dodaj pieczarki, paprykę, suszone pomidory, duszoną cukinię albo bakłażana. Eksperymentuj również z serami – raz użyj dodatkowo fety (wymieszaj ją np. z makaronem), innym razem – mozzarelli. Potrawę serwuj z sałatką ze świeżych warzyw, która będzie dobrze komponować się z intensywnym smakiem zapiekanki. Szukasz inspiracji na aromatyczną zapiekankę makaronową? Przyrządź ją, bazując na podanym przepisie.