
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 łyżka
300 mililitrów
2 sztuki
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
120 gramów
1 łyżka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w wodzie. Następnie odcedź go, skrop rozpuszczoną margaryną i odstaw na bok.
Krok 6
Wlej makaron wraz z jajecznym sosem na dno naczynia żaroodpornego. Drugą warstwę ma stanowić sos mięsny. Zapiekankę przykryj szczelnie sporą ilością startego sera i piecz w 170 °C przez 35 minut.
Krok 5
Do makaronu dodaj mleko, rozkłócone jajka oraz połowę startego sera.
Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekane pomidory. Sos mięsny duś ok. 20 minut, aż dobrze zgęstnieje.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię z mięsem.
Krok 2
Na oleju podsmaż mięso mielone. Gdy zrobi się rumiane, dodaj zioła prowansalskie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa pasticcio
Szukasz propozycji na pyszny obiad? Jeśli lubisz dania pochodzące z kuchni włoskiej, zapiekanka makaronowa pasticcio na pewno przypadnie Ci do gustu. Makaron zapieka się z jajeczno-serową masą oraz warstwą mięsnego sosu bolońskiego. Całość przykryta jest startym żółtym serem, który po upieczeniu staje się ciągnący. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj makaron rurki, świderki lub muszle. Mięsny sos wzbogać świeżymi ziołami, jeśli lubisz aromatyczne dania. Sprawdzą się bazylia, oregano, tymianek i kolendra. Dodaj je pod koniec duszenia mięsa z pomidorami, dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Zapiekankę urozmaicisz też innymi warzywami. Dodaj pieczarki, paprykę, suszone pomidory, duszoną cukinię albo bakłażana. Eksperymentuj również z serami – raz użyj dodatkowo fety (wymieszaj ją np. z makaronem), innym razem – mozzarelli. Potrawę serwuj z sałatką ze świeżych warzyw, która będzie dobrze komponować się z intensywnym smakiem zapiekanki. Szukasz inspiracji na aromatyczną zapiekankę makaronową? Przyrządź ją, bazując na podanym przepisie.