Pasticcio - przepis: grecka zapiekanka makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa pasticcio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
740 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżka

300 mililitrów

2 sztuki

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

120 gramów

1 łyżka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w wodzie. Następnie odcedź go, skrop rozpuszczoną margaryną i odstaw na bok.

Krok 6

Wlej makaron wraz z jajecznym sosem na dno naczynia żaroodpornego. Drugą warstwę ma stanowić sos mięsny. Zapiekankę przykryj szczelnie sporą ilością startego sera i piecz w 170 °C przez 35 minut.

Krok 5

Do makaronu dodaj mleko, rozkłócone jajka oraz połowę startego sera.

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekane pomidory. Sos mięsny duś ok. 20 minut, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię z mięsem.

Krok 2

Na oleju podsmaż mięso mielone. Gdy zrobi się rumiane, dodaj zioła prowansalskie.

3

Opinie o przepisie

  • Beata  Gaszman

    Beata Gaszman , 24.03.2019

    pyszne jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Nowak

    Bartosz Nowak , 18.10.2017

    Wyszło ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Casandra Korcz

    Ewa Casandra Korcz , 29.03.2015

    Ale po cholerę ten chemiczny proszek?! Nie lepiej samemu zrobić z koncentratu i pomidorów w puszce? To od razu zniechęca. Fuj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa pasticcioZapiekanka makaronowa pasticcio

Szukasz propozycji na pyszny obiad? Jeśli lubisz dania pochodzące z kuchni włoskiej, zapiekanka makaronowa pasticcio na pewno przypadnie Ci do gustu. Makaron zapieka się z jajeczno-serową masą oraz warstwą mięsnego sosu bolońskiego. Całość przykryta jest startym żółtym serem, który po upieczeniu staje się ciągnący. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj makaron rurki, świderki lub muszle. Mięsny sos wzbogać świeżymi ziołami, jeśli lubisz aromatyczne dania. Sprawdzą się bazylia, oregano, tymianek i kolendra. Dodaj je pod koniec duszenia mięsa z pomidorami, dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Zapiekankę urozmaicisz też innymi warzywami. Dodaj pieczarki, paprykę, suszone pomidory, duszoną cukinię albo bakłażana. Eksperymentuj również z serami – raz użyj dodatkowo fety (wymieszaj ją np. z makaronem), innym razem – mozzarelli. Potrawę serwuj z sałatką ze świeżych warzyw, która będzie dobrze komponować się z intensywnym smakiem zapiekanki. Szukasz inspiracji na aromatyczną zapiekankę makaronową? Przyrządź ją, bazując na podanym przepisie.