Pasticcio - przepis: grecka zapiekanka makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa pasticcio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
740 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

610 osób wydrukowało

Pobierz pdf

825 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżka

300 mililitrów

2 sztuki

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

120 gramów

1 łyżka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w wodzie. Następnie odcedź go, skrop rozpuszczoną margaryną i odstaw na bok.

Krok 6

Wlej makaron wraz z jajecznym sosem na dno naczynia żaroodpornego. Drugą warstwę ma stanowić sos mięsny. Zapiekankę przykryj szczelnie sporą ilością startego sera i piecz w 170 °C przez 35 minut.

Krok 5

Do makaronu dodaj mleko, rozkłócone jajka oraz połowę startego sera.

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekane pomidory. Sos mięsny duś ok. 20 minut, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię z mięsem.

Krok 2

Na oleju podsmaż mięso mielone. Gdy zrobi się rumiane, dodaj zioła prowansalskie.

3

Opinie o przepisie

  • Beata  Gaszman

    Beata Gaszman , 24.03.2019

    pyszne jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Nowak

    Bartosz Nowak , 18.10.2017

    Wyszło ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Casandra Korcz

    Ewa Casandra Korcz , 29.03.2015

    Ale po cholerę ten chemiczny proszek?! Nie lepiej samemu zrobić z koncentratu i pomidorów w puszce? To od razu zniechęca. Fuj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa pasticcio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa pasticcioZapiekanka makaronowa pasticcio

Szukasz propozycji na pyszny obiad? Jeśli lubisz dania pochodzące z kuchni włoskiej, zapiekanka makaronowa pasticcio na pewno przypadnie Ci do gustu. Makaron zapieka się z jajeczno-serową masą oraz warstwą mięsnego sosu bolońskiego. Całość przykryta jest startym żółtym serem, który po upieczeniu staje się ciągnący. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj makaron rurki, świderki lub muszle. Mięsny sos wzbogać świeżymi ziołami, jeśli lubisz aromatyczne dania. Sprawdzą się bazylia, oregano, tymianek i kolendra. Dodaj je pod koniec duszenia mięsa z pomidorami, dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Zapiekankę urozmaicisz też innymi warzywami. Dodaj pieczarki, paprykę, suszone pomidory, duszoną cukinię albo bakłażana. Eksperymentuj również z serami – raz użyj dodatkowo fety (wymieszaj ją np. z makaronem), innym razem – mozzarelli. Potrawę serwuj z sałatką ze świeżych warzyw, która będzie dobrze komponować się z intensywnym smakiem zapiekanki. Szukasz inspiracji na aromatyczną zapiekankę makaronową? Przyrządź ją, bazując na podanym przepisie.