Zapiekanka z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

1857 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę w cienkie plastry.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Układaj warzywa warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, przekładając kawałkami mięsa i polewając odrobiną sosu Fix Knorr.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Plastry sera ułóż na wierzchu. Piecz całość w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez około 45 minut.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozrób Fix Knorr ze śmietaną i jajkiem.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Natalia  Skowrońska

    Natalia Skowrońska , 04.11.2017

    Szkoda,że w przepisie nie podano,że mięso należy podsmażyć. Obecnie czekamy na zapiekankę,zobaczymy czy jest konieczność podsmażania mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie zrobię kolejny raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak , 30.07.2016

    Pyszne z dodatkiem soli i pieprzu jak w komentarzu ja dodawałam warstwowo. Z pokazanego zdjęcia, moje naczynie żaroodporne jest większe, bo mocarelle pasowałyby dwie po 200 gr aby w całości zakryć ale miałam plasterki sera żółtego i luki nim wypełniłam. Jak dla nas na trzy osoby porcje w sam raz na pojedyncze danie obiadowe. Dziękuję za przepis pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka St

    Agnieszka St , 24.06.2015

    Dobra ale polecam doprawić mięso lub warstwy solą i pieprzem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mielonym mięsemZapiekanka z mielonym mięsem

Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielonym mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jej wykonanie nie jest trudne, a efekt przypadnie do gustu miłośnikom tego rodzaju potraw. Na początek skompletuj składniki, a następnie pokrój wszystkie warzywa: bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę (oprócz rekomendowanej sprawdzi się również czerwona). Teraz czas na mięso mielone – usmaż je na patelni i dopraw: świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wszystkie składniki przesyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (przekładaj na przemian mięso i warzywa). Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Na koniec na wierzchu dania ułóż plastry sera (oprócz mozzarelli sprawdzi się również inny ser, np. cheddar) i włóż całość do dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę z mielonym mięsem serwuj udekorowaną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Podoba Ci się ten przepis? Nie zapomnij o nim, przygotowując menu na przyjęcie.