Zapiekanka z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

1905 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę w cienkie plastry.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Układaj warzywa warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, przekładając kawałkami mięsa i polewając odrobiną sosu Fix Knorr.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Plastry sera ułóż na wierzchu. Piecz całość w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez około 45 minut.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozrób Fix Knorr ze śmietaną i jajkiem.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 19.10.2021

    A po co to jajko?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bożena

    Bożena , 26.06.2021

    Pyszne. Ale przerobiłam sobie przepis. Wcześniej usmażyłam mięso z przyprawami i ziołami, z cebulką pokrojoną drobno i wycisnietym czosnkiem. Ziemniaki wcześniej ugotowałam i obtoczyłam w maśle. Do warzyw dokroiłam drobno trochę kapusty białej, brokułu i marchew starłam na oczka. Mięso w dwóch, trzech warstwach. Dałam mniej sosu z torebki i śmietany. Mniej pomidorów. Dodałam też trochę startego parmezanu pod mozzarellę. Piekłam ok 25minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria

    Wiktoria , 18.03.2021

    Wyszło pyszne. Jedyne co to polecam podsmażyć trochę mięso przed dodaniem do zapiekanki oraz krok 4 powinien być na początku bo w końcu sos dodaje się miedzy warstwy a nie na końcu. Odnośnie sosu to użyłam śmietany 30% oraz 300g = wyszedł bardzo dobry i nie tak mało. Polecam na ziemniaki posypać trochę cząbru, a na pomidory bazylie, oraz oczywiście sól i pieprz. Na pewno zrobię nie raz to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  Skowrońska

    Natalia Skowrońska , 04.11.2017

    Szkoda,że w przepisie nie podano,że mięso należy podsmażyć. Obecnie czekamy na zapiekankę,zobaczymy czy jest konieczność podsmażania mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie zrobię kolejny raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak , 30.07.2016

    Pyszne z dodatkiem soli i pieprzu jak w komentarzu ja dodawałam warstwowo. Z pokazanego zdjęcia, moje naczynie żaroodporne jest większe, bo mocarelle pasowałyby dwie po 200 gr aby w całości zakryć ale miałam plasterki sera żółtego i luki nim wypełniłam. Jak dla nas na trzy osoby porcje w sam raz na pojedyncze danie obiadowe. Dziękuję za przepis pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka St

    Agnieszka St , 24.06.2015

    Dobra ale polecam doprawić mięso lub warstwy solą i pieprzem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mielonym mięsemZapiekanka z mielonym mięsem

Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielonym mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jej wykonanie nie jest trudne, a efekt przypadnie do gustu miłośnikom tego rodzaju potraw. Na początek skompletuj składniki, a następnie pokrój wszystkie warzywa: bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę (oprócz rekomendowanej sprawdzi się również czerwona). Teraz czas na mięso mielone – usmaż je na patelni i dopraw: świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wszystkie składniki przesyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (przekładaj na przemian mięso i warzywa). Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Na koniec na wierzchu dania ułóż plastry sera (oprócz mozzarelli sprawdzi się również inny ser, np. cheddar) i włóż całość do dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę z mielonym mięsem serwuj udekorowaną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Podoba Ci się ten przepis? Nie zapomnij o nim, przygotowując menu na przyjęcie.