Zapiekanka z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

106

heart
1958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1411 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę w cienkie plastry.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Układaj warzywa warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, przekładając kawałkami mięsa i polewając odrobiną sosu Fix Knorr.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Plastry sera ułóż na wierzchu. Piecz całość w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez około 45 minut.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozrób Fix Knorr ze śmietaną i jajkiem.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 19.10.2021

    A po co to jajko?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bożena

    Bożena , 26.06.2021

    Pyszne. Ale przerobiłam sobie przepis. Wcześniej usmażyłam mięso z przyprawami i ziołami, z cebulką pokrojoną drobno i wycisnietym czosnkiem. Ziemniaki wcześniej ugotowałam i obtoczyłam w maśle. Do warzyw dokroiłam drobno trochę kapusty białej, brokułu i marchew starłam na oczka. Mięso w dwóch, trzech warstwach. Dałam mniej sosu z torebki i śmietany. Mniej pomidorów. Dodałam też trochę startego parmezanu pod mozzarellę. Piekłam ok 25minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria

    Wiktoria , 18.03.2021

    Wyszło pyszne. Jedyne co to polecam podsmażyć trochę mięso przed dodaniem do zapiekanki oraz krok 4 powinien być na początku bo w końcu sos dodaje się miedzy warstwy a nie na końcu. Odnośnie sosu to użyłam śmietany 30% oraz 300g = wyszedł bardzo dobry i nie tak mało. Polecam na ziemniaki posypać trochę cząbru, a na pomidory bazylie, oraz oczywiście sól i pieprz. Na pewno zrobię nie raz to danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  Skowrońska

    Natalia Skowrońska , 04.11.2017

    Szkoda,że w przepisie nie podano,że mięso należy podsmażyć. Obecnie czekamy na zapiekankę,zobaczymy czy jest konieczność podsmażania mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie zrobię kolejny raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak , 30.07.2016

    Pyszne z dodatkiem soli i pieprzu jak w komentarzu ja dodawałam warstwowo. Z pokazanego zdjęcia, moje naczynie żaroodporne jest większe, bo mocarelle pasowałyby dwie po 200 gr aby w całości zakryć ale miałam plasterki sera żółtego i luki nim wypełniłam. Jak dla nas na trzy osoby porcje w sam raz na pojedyncze danie obiadowe. Dziękuję za przepis pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka St

    Agnieszka St , 24.06.2015

    Dobra ale polecam doprawić mięso lub warstwy solą i pieprzem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wiejska zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mielonym mięsemZapiekanka z mielonym mięsem

Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielonym mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jej wykonanie nie jest trudne, a efekt przypadnie do gustu miłośnikom tego rodzaju potraw. Na początek skompletuj składniki, a następnie pokrój wszystkie warzywa: bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę (oprócz rekomendowanej sprawdzi się również czerwona). Teraz czas na mięso mielone – usmaż je na patelni i dopraw: świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wszystkie składniki przesyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (przekładaj na przemian mięso i warzywa). Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Na koniec na wierzchu dania ułóż plastry sera (oprócz mozzarelli sprawdzi się również inny ser, np. cheddar) i włóż całość do dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę z mielonym mięsem serwuj udekorowaną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Podoba Ci się ten przepis? Nie zapomnij o nim, przygotowując menu na przyjęcie.