Zapiekanka z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1874 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę w cienkie plastry.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Układaj warzywa warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, przekładając kawałkami mięsa i polewając odrobiną sosu Fix Knorr.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Plastry sera ułóż na wierzchu. Piecz całość w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez około 45 minut.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozrób Fix Knorr ze śmietaną i jajkiem.

Zapiekanka z mielonym mięsem - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Natalia  Skowrońska

    Natalia Skowrońska , 04.11.2017

    Szkoda,że w przepisie nie podano,że mięso należy podsmażyć. Obecnie czekamy na zapiekankę,zobaczymy czy jest konieczność podsmażania mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie zrobię kolejny raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak , 30.07.2016

    Pyszne z dodatkiem soli i pieprzu jak w komentarzu ja dodawałam warstwowo. Z pokazanego zdjęcia, moje naczynie żaroodporne jest większe, bo mocarelle pasowałyby dwie po 200 gr aby w całości zakryć ale miałam plasterki sera żółtego i luki nim wypełniłam. Jak dla nas na trzy osoby porcje w sam raz na pojedyncze danie obiadowe. Dziękuję za przepis pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka St

    Agnieszka St , 24.06.2015

    Dobra ale polecam doprawić mięso lub warstwy solą i pieprzem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mielonym mięsemZapiekanka z mielonym mięsem

Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielonym mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jej wykonanie nie jest trudne, a efekt przypadnie do gustu miłośnikom tego rodzaju potraw. Na początek skompletuj składniki, a następnie pokrój wszystkie warzywa: bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę (oprócz rekomendowanej sprawdzi się również czerwona). Teraz czas na mięso mielone – usmaż je na patelni i dopraw: świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wszystkie składniki przesyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (przekładaj na przemian mięso i warzywa). Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Na koniec na wierzchu dania ułóż plastry sera (oprócz mozzarelli sprawdzi się również inny ser, np. cheddar) i włóż całość do dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę z mielonym mięsem serwuj udekorowaną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Podoba Ci się ten przepis? Nie zapomnij o nim, przygotowując menu na przyjęcie.