
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę w cienkie plastry.

Krok 2
Układaj warzywa warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, przekładając kawałkami mięsa i polewając odrobiną sosu Fix Knorr.

Krok 3
Plastry sera ułóż na wierzchu. Piecz całość w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez około 45 minut.

Krok 4
Rozrób Fix Knorr ze śmietaną i jajkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z mielonym mięsem
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielonym mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jej wykonanie nie jest trudne, a efekt przypadnie do gustu miłośnikom tego rodzaju potraw. Na początek skompletuj składniki, a następnie pokrój wszystkie warzywa: bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę (oprócz rekomendowanej sprawdzi się również czerwona). Teraz czas na mięso mielone – usmaż je na patelni i dopraw: świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wszystkie składniki przesyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (przekładaj na przemian mięso i warzywa). Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Na koniec na wierzchu dania ułóż plastry sera (oprócz mozzarelli sprawdzi się również inny ser, np. cheddar) i włóż całość do dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę z mielonym mięsem serwuj udekorowaną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Podoba Ci się ten przepis? Nie zapomnij o nim, przygotowując menu na przyjęcie.