
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę w cienkie plastry.

Krok 2
Układaj warzywa warstwowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, przekładając kawałkami mięsa i polewając odrobiną sosu Fix Knorr.

Krok 3
Plastry sera ułóż na wierzchu. Piecz całość w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez około 45 minut.

Krok 4
Rozrób Fix Knorr ze śmietaną i jajkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z mielonym mięsem
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielonym mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jej wykonanie nie jest trudne, a efekt przypadnie do gustu miłośnikom tego rodzaju potraw. Na początek skompletuj składniki, a następnie pokrój wszystkie warzywa: bakłażany, pomidory, ziemniaki, czosnek oraz cebulę (oprócz rekomendowanej sprawdzi się również czerwona). Teraz czas na mięso mielone – usmaż je na patelni i dopraw: świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wszystkie składniki przesyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (przekładaj na przemian mięso i warzywa). Polej je wcześniej przyrządzonym sosem. Na koniec na wierzchu dania ułóż plastry sera (oprócz mozzarelli sprawdzi się również inny ser, np. cheddar) i włóż całość do dobrze rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę z mielonym mięsem serwuj udekorowaną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Podoba Ci się ten przepis? Nie zapomnij o nim, przygotowując menu na przyjęcie.