Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
łatwe
732 osoby zapisały
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
125 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
Krok 2
W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
Krok 4
Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Dobra rada:
Aby wzbogacić zapiekankę, dodaj np. kawałki ryby lub owoce morza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
Jeśli chcesz przyrządzić obiad z wielu warzyw, znakomitym rozwiązaniem jest połączenie ich w pysznej zapiekance. Głównym składnikiem proponowanej potrawy są ziemniaki, które warto połączyć z cukinią i pomidorami. Wymienione warzywa pokrój na grube plastry, skrop oliwą i oprósz szczyptą oregano, po czym upiecz je z obu stron na grillu. W rondelku, na rozpuszczonym tłuszczu, podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę, po czym wsyp dwie łyżki mąki i całość wymieszaj. Dodaj mleko oraz kostkę rosołową, a potem gotuj na wolnym ogniu, dopóki sos beszamelowy nie zgęstnieje. Posmaruj nim naczynie żaroodporne, a w środku ułóż warstwę grillowanych ziemniaków. Posyp je startym żółtym serem i umieść na nim plasterki cukinii. Zalej beszamelem. Na końcu ułóż pieczone pomidory, polej pozostałym sosem i przykryj sporą ilością żółtego sera. Całość wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż wierzch zapiekanki zacznie się zarumieniać. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem prostej sałatki na bazie miksu sałat.