Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
łatwe
958 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
125 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
Krok 2
W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
Krok 4
Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

Dobra rada:
Aby wzbogacić zapiekankę, dodaj np. kawałki ryby lub owoce morza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
Naleśniki kojarzą się zazwyczaj ze słodkim twarogowym nadzieniem i owocowymi dodatkami. Jednak ciasto naleśnikowe idealnie współgra także z warzywami. Proponujemy ci więc przepis na naleśniki z cukinią i serem, które przełamią nudę w twojej kuchni. Używając różnych sezonowych warzyw i wielu rodzajów serów, możesz w dowolny sposób modyfikować przepis. Wybierz swoją ulubioną wersję naleśników z cukinią!
Dla kogo?
Naleśniki nadziewane cukinią to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają delikatne ciasto naleśnikowe. Jego smak przełamuje słony farsz serowo-warzywny, który możesz dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, to naleśniki z cukinią i serem na pewno przypadną Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Naleśniki z cukinią i twarogiem to świetny pomysł na lunch do pracy. Kolorowe i pomysłowe danie na pewno umili wspólny posiłek, a aromatyczny sos pomidorowy zachęci innych do wypróbowania tego przepisu. Naleśniki z cukinią będą także doskonałym daniem na wykwintną i kolację.
Czy wiesz, że?
Crespelle to włoska nazwa naleśników zapożyczona od francuskiej nazwy Crepes, która także oznacza naleśniki. Naleśniki włoskie zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, zapieczonej w sosie pomidorowym lub beszamelowym. Toskańskie Crespelle są zazwyczaj wypełnione szpinakiem i wyrazistą w smaku ricottą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli naleśniki z cukinią znalazły już miejsce na twoim stole, cukinię możesz zastąpić innymi zielonymi warzywami, np. szparagami lub szpinakiem. Aby wzbogacić przepis, użyj także innych rodzajów sera, np. brie lub ricotty.