Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

279 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

125 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.

Krok 2

W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.

Krok 4

Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić zapiekankę, dodaj np. kawałki ryby lub owoce morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidoramiZapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami

Jeśli chcesz przyrządzić obiad z wielu warzyw, znakomitym rozwiązaniem jest połączenie ich w pysznej zapiekance. Głównym składnikiem proponowanej potrawy są ziemniaki, które warto połączyć z cukinią i pomidorami. Wymienione warzywa pokrój na grube plastry, skrop oliwą i oprósz szczyptą oregano, po czym upiecz je z obu stron na grillu. W rondelku, na rozpuszczonym tłuszczu, podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę, po czym wsyp dwie łyżki mąki i całość wymieszaj. Dodaj mleko oraz kostkę rosołową, a potem gotuj na wolnym ogniu, dopóki sos beszamelowy nie zgęstnieje. Posmaruj nim naczynie żaroodporne, a w środku ułóż warstwę grillowanych ziemniaków. Posyp je startym żółtym serem i umieść na nim plasterki cukinii. Zalej beszamelem. Na końcu ułóż pieczone pomidory, polej pozostałym sosem i przykryj sporą ilością żółtego sera. Całość wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż wierzch zapiekanki zacznie się zarumieniać. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem prostej sałatki na bazie miksu sałat.