Zapiekane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.

Krok 3

Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.

Krok 4

Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić nieco smak pomidorów, dodaj do farszu 100 g pleśniowego sera typu blue.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidoryZapiekane pomidory

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.