Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.
Krok 2
Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.
Krok 3
Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.
Krok 4
Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Aby urozmaicić nieco smak pomidorów, dodaj do farszu 100 g pleśniowego sera typu blue.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej