Zapiekane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.

Krok 3

Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.

Krok 4

Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić nieco smak pomidorów, dodaj do farszu 100 g pleśniowego sera typu blue.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej