Zapiekane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.

Krok 3

Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.

Krok 4

Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić nieco smak pomidorów, dodaj do farszu 100 g pleśniowego sera typu blue.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej