Zapiekane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Krok 2

Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.

Krok 3

Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.

Krok 4

Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić nieco smak pomidorów, dodaj do farszu 100 g pleśniowego sera typu blue.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidoryZapiekane pomidory

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.