Składniki
2 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę .
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażone warzywa połącz z ryżem i dopraw do smaku pieprzem.
Krok 3
Z pomidorów zetnij czubek i wydrąż gniazda. Sok przełóż do miseczki – przyda się później.
Krok 4
Farsz umieść w pomidorach. Na wierzch dodaj łyżkę ricotty i przykryj pomidora odciętym plastrem. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Fix knorr wymieszaj z 150 ml wody i wydrążonymi kawałkami pomidora. Całość zagotuj.
Krok 6
Przygotowany sos wlej do naczynia i piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 20 minut.
Dobra rada:
W ten sam sposób możesz również przygotować faszerowaną cebulę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory to świetnie prezentująca się na stole potrawa, która będzie odpowiednia na kolację. Jej przygotowanie rozpocznij od ugotowania ryżu długoziarnistego, który stanowi bazę nadzienia. Drobno posiekaj ząbek czosnku i podsmaż go na rozgrzanej oliwie. Po chwili dorzuć na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz żółtą paprykę. Smażone warzywa połącz z ugotowanym, lekko przestudzonym ryżem, a także szczyptą czarnego pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Kilka dużych pomidorów umyj, z każdego odetnij wierzchnią część i odłóż. Środek wydrąż, a pozostały sok oraz miąższ umieść w miseczce i wymieszaj z błyskawicznym sosem arrabiata w proszku. Tak przygotowane pomidory nadziewaj farszem, nakładaj na wierzch łyżkę serka ricotta i przykrywaj odciętymi wcześniej wierzchami. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, całość zalej sosem i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Upieczone pomidory podawaj na ciepło, udekorowane listkami świeżej bazylii. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym dzięki naszym przepisom.