Faszerowane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane pomidory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
1453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

671 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę .

Faszerowane pomidory - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażone warzywa połącz z ryżem i dopraw do smaku pieprzem.

Faszerowane pomidory - Krok 2

Krok 3

Z pomidorów zetnij czubek i wydrąż gniazda. Sok przełóż do miseczki – przyda się później.

Faszerowane pomidory - Krok 3

Krok 4

Farsz umieść w pomidorach. Na wierzch dodaj łyżkę ricotty i przykryj pomidora odciętym plastrem. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Faszerowane pomidory - Krok 4

Krok 5

Fix knorr wymieszaj z 150 ml wody i wydrążonymi kawałkami pomidora. Całość zagotuj.

Faszerowane pomidory - Krok 5

Krok 6

Przygotowany sos wlej do naczynia i piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 20 minut.

Faszerowane pomidory - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz również przygotować faszerowaną cebulę.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna  Podsiadło

    Krystyna Podsiadło , 24.07.2019

    Bardzo serdeczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Bocheńska

    Klaudia Bocheńska , 23.06.2019

    Dużo przygotowań, ale super pomysł na rodzinne spotkanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Dąbrowski

    Mirosław Dąbrowski , 22.06.2019

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk , 06.09.2016

    UWIELBIAM :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pomidoryFaszerowane pomidory

Faszerowane pomidory to świetnie prezentująca się na stole potrawa, która będzie odpowiednia na kolację. Jej przygotowanie rozpocznij od ugotowania ryżu długoziarnistego, który stanowi bazę nadzienia. Drobno posiekaj ząbek czosnku i podsmaż go na rozgrzanej oliwie. Po chwili dorzuć na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz żółtą paprykę. Smażone warzywa połącz z ugotowanym, lekko przestudzonym ryżem, a także szczyptą czarnego pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Kilka dużych pomidorów umyj, z każdego odetnij wierzchnią część i odłóż. Środek wydrąż, a pozostały sok oraz miąższ umieść w miseczce i wymieszaj z błyskawicznym sosem arrabiata w proszku. Tak przygotowane pomidory nadziewaj farszem, nakładaj na wierzch łyżkę serka ricotta i przykrywaj odciętymi wcześniej wierzchami. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, całość zalej sosem i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Upieczone pomidory podawaj na ciepło, udekorowane listkami świeżej bazylii. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym dzięki naszym przepisom.