Papryka faszerowana z soczewicą
i zapiekana w piekarniku
łatwe
659 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę.

Krok 4
Zalej wodą tak, aby przykryła składniki. Dodaj Bulion warzywny Knorr.

Krok 3
Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, tymianek i połowę startej mozzarelli. Przypraw na ostro papryką.

Krok 4
Od papryk odetnij górną część i pozbądź się pestek.

Krok 5
Papryki napełnij farszem, przykryj resztą sera. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka faszerowana z soczewicą
Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki. Uwielbiamy marynowaną paprykę, a wersje suszone chętnie dodajemy do wielu dań. Nie można zapominać o nadziewanych paprykach, które dają wręcz nieograniczone możliwości w kreacjach kulinarnych. Na pyszny obiad lub kolację doskonale nadaje się papryka faszerowana soczewicą. Spróbujcie tego połączenia. Pół godziny w piekarniku wystarczy, aby pyszne danie zagościło na Waszym stole.
Dla kogo?
Papryka faszerowana z soczewicą i warzywami to świetna propozycja na posiłek dla miłośników roślinnej kuchni.
Na jaką okazję?
Papryka nadziewana soczewicą będzie doskonałym daniem obiadowym. Nie zapomnijcie o niej w porze kolacji, świetnie nadaje się także na wieczorny posiłek.
Czy wiesz, że?
Soczewica jest ważnym składnikiem nadzienia soczewiaków, czyli tradycyjnych bułek, wypiekanych w północno-wschodniej Polsce. Mielone nasiona soczewicy łączy się z cebulą i boczkiem, a potem zawija w ciasto ziemniaczane.
Dla urozmaicenia:
Papryka faszerowana z soczewicą może być także doskonałym dodatkiem do mięs, zastępując ziemniaki lub kaszę.