Papryka faszerowana soczewicą - z mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana z soczewicą

i zapiekana w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

474 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

664 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 1

Krok 4

Zalej wodą tak, aby przykryła składniki. Dodaj Bulion warzywny Knorr.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 4

Krok 3

Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, tymianek i połowę startej mozzarelli. Przypraw na ostro papryką.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Od papryk odetnij górną część i pozbądź się pestek.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 4

Krok 5

Papryki napełnij farszem, przykryj resztą sera. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

3

Opinie o przepisie

  • Demon

    Demon , 16.01.2025

    Skad ten plyn w opisie 2?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr Puzio

    Piotr Puzio , 24.06.2015

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Muffinki ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana z soczewicąPapryka faszerowana z soczewicą

Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki. Uwielbiamy marynowaną paprykę, a wersje suszone chętnie dodajemy do wielu dań. Nie można zapominać o nadziewanych paprykach, które dają wręcz nieograniczone możliwości w kreacjach kulinarnych. Na pyszny obiad lub kolację doskonale nadaje się papryka faszerowana soczewicą. Spróbujcie tego połączenia. Pół godziny w piekarniku wystarczy, aby pyszne danie zagościło na Waszym stole.

Dla kogo?

Papryka faszerowana z soczewicą i warzywami to świetna propozycja na posiłek dla miłośników roślinnej kuchni.

Na jaką okazję?

Papryka nadziewana soczewicą będzie doskonałym daniem obiadowym. Nie zapomnijcie o niej w porze kolacji, świetnie nadaje się także na wieczorny posiłek.

Czy wiesz, że?

Soczewica jest ważnym składnikiem nadzienia soczewiaków, czyli tradycyjnych bułek, wypiekanych w północno-wschodniej Polsce. Mielone nasiona soczewicy łączy się z cebulą i boczkiem, a potem zawija w ciasto ziemniaczane.

Dla urozmaicenia:

Papryka faszerowana z soczewicą może być także doskonałym dodatkiem do mięs, zastępując ziemniaki lub kaszę.