Gęsta zupa z zielonej soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

468 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1018 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

1 pęczek

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Jak się zrumienią, dodaj selera i marchew.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Po kilku minutach smażenia wlej bulion i całość zagotuj.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj soczewicę i ziemniaki. Żeby wydobyć bogaty smak dania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż zupa zrobi się gęsta, a ziemniaki i soczewica bardzo zmiękną. Ewentualnie wlej trochę wody. Podawaj z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Gęsta zupa z zielonej soczewicy  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Monika Raj

    Monika Raj

    pychotaaaa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa z zielonej soczewicy Gęsta zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę stanowi warzywo, które często stosowane jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Znajduje ono szerokie zastosowanie w kuchni. Z soczewicy przyrządza się m.in. warzywne gulasze, pasztety oraz pasty. Po ugotowaniu jest delikatnie kremowa i dobrze współgra z wieloma dodatkami. Aby przygotować z niej zupę, należy usmażyć na oleju cebulę i czosnek, potem dodać marchew oraz seler, dolać bulion, dorzucić ziemniaki, soczewicę, i całość zagotować. Sprawdzi się też dodatek świeżych ziół (kolendry, natki pietruszki, rozmarynu), a także innych warzyw, np. cukinii i dyni. Zupa będzie świetnie smakować podana z ziołowymi paluszkami z ciasta francuskiego, czosnkowymi grzankami albo wiejskim chlebem. Często dołącza się do niej również kleks śmietanki roślinnej. Przygotuj gęstą warzywną zupę według naszego sprawdzonego przepisu. Udowadniamy nim, że przyrządzenie smacznej potrawy może być prostsze niż kiedykolwiek.