
Składniki
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
500 mililitrów
1 pęczek
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek.

Krok 3
Jak się zrumienią, dodaj selera i marchew.

Krok 4
Po kilku minutach smażenia wlej bulion i całość zagotuj.

Krok 5
Teraz dodaj soczewicę i ziemniaki. Żeby wydobyć bogaty smak dania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż zupa zrobi się gęsta, a ziemniaki i soczewica bardzo zmiękną. Ewentualnie wlej trochę wody. Podawaj z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
Przygotuj gęstą warzywną zupę z soczewicy zielonej według naszego sprawdzonego przepisu. Udowadniamy nim, że przyrządzenie smacznej potrawy może być prostsze niż kiedykolwiek. Po ugotowaniu zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami jest delikatnie kremowa i dobrze współgra z wieloma dodatkami. Aby zrobić ten wyjątkowy przysmak, należy usmażyć na oleju cebulę i czosnek, potem dodać marchew oraz seler, dolać bulion, dorzucić ziemniaki, soczewicę, i całość zagotować. W naszej recepturze jasno wyjaśniamy, jak zrobić najprostszą zupę z zielonej soczewicy.
Dla kogo?
Bazę zupy z zielonej soczewicy stanowi warzywo, które często stosowane jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Potrawa jest niepodważalnym dowodem na to, że posiłek bez mięsa może być nie tylko smaczny, ale też bardzo treściwy.
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy zielonej to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, więc łatwo będzie włączyć ją do jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Soczewica znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego wszechstronnego strączka przyrządza się m.in. warzywne gulasze, pasztety oraz pasty. Baw się tym składnikiem do woli i przekonaj się, że zupa z zieloną soczewicą to idealny wstęp do świata roślinnej kuchni.
Dla urozmaicenia:
W daniu sprawdzi się dodatek świeżych ziół (kolendry, natki pietruszki, rozmarynu), a także innych warzyw, np. cukinii i dyni. Zupa z zieloną soczewicą będzie świetnie smakować podana z ziołowymi paluszkami z ciasta francuskiego, czosnkowymi grzankami albo wiejskim chlebem. Często dołącza się do niej również kleks z gęstego napoju roślinnego. Bez trudu więc stworzysz własną wersję najlepszej zupy z soczewicy zielonej. Do dzieła!



































