Składniki
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
500 mililitrów
1 pęczek
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek.
Krok 3
Jak się zrumienią, dodaj selera i marchew.
Krok 4
Po kilku minutach smażenia wlej bulion i całość zagotuj.
Krok 5
Teraz dodaj soczewicę i ziemniaki. Żeby wydobyć bogaty smak dania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż zupa zrobi się gęsta, a ziemniaki i soczewica bardzo zmiękną. Ewentualnie wlej trochę wody. Podawaj z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę stanowi warzywo, które często stosowane jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Znajduje ono szerokie zastosowanie w kuchni. Z soczewicy przyrządza się m.in. warzywne gulasze, pasztety oraz pasty. Po ugotowaniu jest delikatnie kremowa i dobrze współgra z wieloma dodatkami. Aby przygotować z niej zupę, należy usmażyć na oleju cebulę i czosnek, potem dodać marchew oraz seler, dolać bulion, dorzucić ziemniaki, soczewicę, i całość zagotować. Sprawdzi się też dodatek świeżych ziół (kolendry, natki pietruszki, rozmarynu), a także innych warzyw, np. cukinii i dyni. Zupa będzie świetnie smakować podana z ziołowymi paluszkami z ciasta francuskiego, czosnkowymi grzankami albo wiejskim chlebem. Często dołącza się do niej również kleks śmietanki roślinnej. Przygotuj gęstą warzywną zupę według naszego sprawdzonego przepisu. Udowadniamy nim, że przyrządzenie smacznej potrawy może być prostsze niż kiedykolwiek.