Wegetariański rosół z lanymi kluskami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański rosół z lanymi kluskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

414 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

900 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 1

Krok 2

Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę.Następnie do garnka z wodą dodaj warzywa, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz jajka z mąką. Ma powstać jednolita masa.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 3

Krok 4

Rosół przecedź tak, by został sam płyn. Doprowadź bulion do wrzenia i wlewaj powoli masę z mąki, roztrzepując ją widelcem. Gotuj przez 5 minut. Porcję rosołową podawaj z posiekaną natką.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański rosół z lanymi kluskamiWegetariański rosół z lanymi kluskami

Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj jednak, że za każdym razem możesz uzyskać inny efekt – związane jest to zarazem z rodzajem jajek, jak i chłonnością mąki, innej w zależności od jej typu oraz sposobu przechowywania. Lane kluski możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zagotowanie rosołu i wlewanie do niego ciasta cienką strugą, mieszając bardzo delikatnie i odgarniając łyżką wypływające na powierzchnię kluski. Drugi ze sposobów to ugotowanie klusek osobno – w osolonej wodzie – i dodatnie ich na samym końcu do rosołu. Dzięki temu nie straci on swojej klarowności. Danie to może stanowić także świetny dodatek do warzywnych kotletów – wystarczy, że przyrządzisz je z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli, czosnku czy ulubionych ziół. Kluski lane możesz przygotować także w wersji na słodko – ugotować na mleku i podać z dodatkiem dżemu lub cynamonu. Sprawdź ten przepis na smaczny dodatek i zainspiruj się nim, przygotowując najbliższy obiad.