Wegetariański rosół z lanymi kluskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

332 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

900 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 1

Krok 2

Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę.Następnie do garnka z wodą dodaj warzywa, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz jajka z mąką. Ma powstać jednolita masa.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 3

Krok 4

Rosół przecedź tak, by został sam płyn. Doprowadź bulion do wrzenia i wlewaj powoli masę z mąki, roztrzepując ją widelcem. Gotuj przez 5 minut. Porcję rosołową podawaj z posiekaną natką.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański rosół z lanymi kluskamiWegetariański rosół z lanymi kluskami

Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj jednak, że za każdym razem możesz uzyskać inny efekt – związane jest to zarazem z rodzajem jajek, jak i chłonnością mąki, innej w zależności od jej typu oraz sposobu przechowywania. Lane kluski możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zagotowanie rosołu i wlewanie do niego ciasta cienką strugą, mieszając bardzo delikatnie i odgarniając łyżką wypływające na powierzchnię kluski. Drugi ze sposobów to ugotowanie klusek osobno – w osolonej wodzie – i dodatnie ich na samym końcu do rosołu. Dzięki temu nie straci on swojej klarowności. Danie to może stanowić także świetny dodatek do warzywnych kotletów – wystarczy, że przyrządzisz je z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli, czosnku czy ulubionych ziół. Kluski lane możesz przygotować także w wersji na słodko – ugotować na mleku i podać z dodatkiem dżemu lub cynamonu. Sprawdź ten przepis na smaczny dodatek i zainspiruj się nim, przygotowując najbliższy obiad.