
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 ziarna
900 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni.

Krok 2
Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę.Następnie do garnka z wodą dodaj warzywa, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Krok 3
W misce połącz jajka z mąką. Ma powstać jednolita masa.

Krok 4
Rosół przecedź tak, by został sam płyn. Doprowadź bulion do wrzenia i wlewaj powoli masę z mąki, roztrzepując ją widelcem. Gotuj przez 5 minut. Porcję rosołową podawaj z posiekaną natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański rosół z lanymi kluskami
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj jednak, że za każdym razem możesz uzyskać inny efekt – związane jest to zarazem z rodzajem jajek, jak i chłonnością mąki, innej w zależności od jej typu oraz sposobu przechowywania. Dziś wypróbuj naszej propozycji, jaką jest rosół wegetariański!
Dla kogo?
Wszyscy fani tradycyjnych potraw będą zadowoleni z naszej propozycji. Wegetariański rosół z lanymi kluskami to naprawdę pyszna zupa. Jeżeli zostanie Ci trochę klusek, to możesz wykorzystać je do warzywnych kotletów – wystarczy, że przyrządzisz danie z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli i czosnku.
Na jaką okazję?
Jeżeli nie wyobrażasz sobie większych uroczystości bez kuchni polskiej, to rosół bez mięsa będzie strzałem w dziesiątkę. Smak tej zupy zachwyci wszystkich gości. A może szukasz inspiracji na niedzielny obiad? Niech przepis na rosół wegetariański z lanymi kluskami zagości w Twoim menu!
Czy wiesz, że?
Lane kluski możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zagotowanie rosołu wegetariańskiego i wlewanie do niego ciasta cienką strugą, mieszając bardzo delikatnie i odgarniając łyżką wypływające na powierzchnię kluski. Drugi ze sposobów to ugotowanie klusek osobno – w osolonej wodzie – i dodatnie ich na samym końcu do rosołu.
Dla urozmaicenia:
Dziś poznałeś przepis na rosół wegetariański , ale kluski lane możesz przygotować także w wersji na słodko. Ugotuj je na mleku i podaj z dodatkiem dżemu lub cynamonu. Sprawdź ten przepis na smaczny dodatek i zainspiruj się nim, przygotowując najbliższy obiad.