Wegetariański rosół z lanymi kluskami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański rosół z lanymi kluskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

394 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

900 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 1

Krok 2

Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę.Następnie do garnka z wodą dodaj warzywa, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz jajka z mąką. Ma powstać jednolita masa.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 3

Krok 4

Rosół przecedź tak, by został sam płyn. Doprowadź bulion do wrzenia i wlewaj powoli masę z mąki, roztrzepując ją widelcem. Gotuj przez 5 minut. Porcję rosołową podawaj z posiekaną natką.

Wegetariański rosół z lanymi kluskami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański rosół z lanymi kluskami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański rosół z lanymi kluskamiWegetariański rosół z lanymi kluskami

Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj jednak, że za każdym razem możesz uzyskać inny efekt – związane jest to zarazem z rodzajem jajek, jak i chłonnością mąki, innej w zależności od jej typu oraz sposobu przechowywania. Lane kluski możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zagotowanie rosołu i wlewanie do niego ciasta cienką strugą, mieszając bardzo delikatnie i odgarniając łyżką wypływające na powierzchnię kluski. Drugi ze sposobów to ugotowanie klusek osobno – w osolonej wodzie – i dodatnie ich na samym końcu do rosołu. Dzięki temu nie straci on swojej klarowności. Danie to może stanowić także świetny dodatek do warzywnych kotletów – wystarczy, że przyrządzisz je z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli, czosnku czy ulubionych ziół. Kluski lane możesz przygotować także w wersji na słodko – ugotować na mleku i podać z dodatkiem dżemu lub cynamonu. Sprawdź ten przepis na smaczny dodatek i zainspiruj się nim, przygotowując najbliższy obiad.