
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
20 gramów
20 gramów
20 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w 1 litrze lekko osolonej wody ok 10 minut aż zmięknie.
Krok 2
Dodaj zupę cebulową Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.
Krok 3
Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 4
W między czasie spraż ziarna na suchej patelni. Zupę podawaj posypaną ziarnami i listkami natki pietruszki.

Dobra rada:
Do zupy świetnie pasują płatki chili, pokruszona feta lub świeża kolendra.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z soczewicy
Jeśli zajmujesz się codziennym przyrządzaniem posiłków, z soczewicą dobrze jest się zaprzyjaźnić. Jej kolorowe odmiany mają różnorodne właściwości i zastosowania kulinarne. Od gęstych potrawek aż po wegetariańskie pulpety. Obawiasz się, że jest to składnik, który wymaga specjalnego traktowania? Zapoznaj się z przepisem na zupę z czerwonej soczewicy, którą bez żadnych komplikacji przygotujesz w zaledwie 20 minut.
Dla kogo?
Zupa z soczewicy będzie odpowiednia dla wszystkich, którzy od klasycznej jarzynowej wolą gładkie kremy warzywne.
Na jaką okazję?
Po spędzeniu całego dnia poza domem masz ochotę na domowy posiłek? Postaw na kremową i szybką w przygotowaniu zupę z soczewicy.
Czy wiesz, że?
Możesz eksperymentować z różnymi odmianami soczewicy, ale ugotowanie czerwonej trwa zdecydowanie najkrócej. Nie ma potrzeby jej wcześniejszego namaczania.
Dla urozmaicenia:
Wśród ziaren, którymi posypiesz zupę z soczewicy tuż przed podaniem, może znaleźć się także czarnuszka o pikantnym i korzennym posmaku.


































