
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
20 gramów
20 gramów
20 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w 1 litrze lekko osolonej wody ok 10 minut aż zmięknie.
Krok 2
Dodaj zupę cebulową Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.
Krok 3
Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 4
W między czasie spraż ziarna na suchej patelni. Zupę podawaj posypaną ziarnami i listkami natki pietruszki.

Dobra rada:
Do zupy świetnie pasują płatki chili, pokruszona feta lub świeża kolendra.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z soczewicy
Jeśli zajmujesz się codziennym przyrządzaniem posiłków, z soczewicą dobrze jest się zaprzyjaźnić. Jej kolorowe odmiany mają różnorodne właściwości i zastosowania kulinarne. Od gęstych potrawek aż po wegetariańskie pulpety. Obawiasz się, że jest to składnik, który wymaga specjalnego traktowania? Zapoznaj się z przepisem na zupę z czerwonej soczewicy, którą bez żadnych komplikacji przygotujesz w zaledwie 20 minut.
Dla kogo?
Zupa z soczewicy będzie odpowiednia dla wszystkich, którzy od klasycznej jarzynowej wolą gładkie kremy warzywne.
Na jaką okazję?
Po spędzeniu całego dnia poza domem masz ochotę na domowy posiłek? Postaw na kremową i szybką w przygotowaniu zupę z soczewicy.
Czy wiesz, że?
Możesz eksperymentować z różnymi odmianami soczewicy, ale ugotowanie czerwonej trwa zdecydowanie najkrócej. Nie ma potrzeby jej wcześniejszego namaczania.
Dla urozmaicenia:
Wśród ziaren, którymi posypiesz zupę z soczewicy tuż przed podaniem, może znaleźć się także czarnuszka o pikantnym i korzennym posmaku.