Zupa dyniowa z napojem kokosowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
800 gramów
200 gramów
400 mililitrów
1500 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 gramów
80 gramów
10 gramów
10 gramów
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie warzywa. Dodaj curry i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Teraz wsyp soczewicę i dobrze wymieszaj. Po chwili wlej napój kokosowy, wodę i dodaj kostki Knorr. Całość gotuj na małym ogniu przez ok 20 minut.
Krok 4
Gdy składniki będą już miękkie zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 5
Ziarna spraż na patelni. Zupę podawaj z miseczkach, na wierzchu polej jogurtem i posyp ziarnami.

Dobra rada:
Do zupy bardzo dobrze pasuje świeża kolendra.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa dyniowa z napojem kokosowym
Jej kolor i aromat są zapowiedzią niezwykłej uczty dla zmysłów. O tym, że posiłek, podczas którego zupa dyniowa pojawiła się na stole, był udany, świadczyć będą liczne prośby o dokładki i pytania związane ze szczegółami przepisu. Nie daj się prosić – lepiej od razu przygotuj duży garnek kremowej zupy z dyni z soczewicą i napojem kokosowym.
Dla kogo?
Lubisz gotować sezonowo, a jednocześnie nie wiesz, jak poradzić sobie z dynią? Nie musisz od razu stawiać na jej olbrzymią odmianę. Dynia piżmowa jest dużo mniejsza, a przez to bardziej poręczna podczas kuchennych manewrów – może z niej powstać niejedna, przepyszna zupa dyniowa z napojem kokosowym.
Na jaką okazję?
Zupa dyniowa najlepiej smakuje jesienią! Właśnie wtedy w barach i restauracjach królują przysmaki z dyni, przygotowywane przez szefów kuchni w najróżniejszych wydaniach. Uwierz, że równie dobry efekt możesz uzyskać we własnej kuchni.
Czy wiesz, że?
Dynia piżmowa charakteryzuje się stosunkowo cienką skórką i niewielką przestrzenią, w której wyrastają nasiona, więc łatwo będzie ją obrać do wykonania przepisu na zupę z napojem kokosowym, bez robienia zbędnego bałaganu.
Dla urozmaicenia:
Przed zmiksowaniem do zupy dyniowej z napojem kokosowym dorzuć odrobinę drobno startego, świeżego imbiru.