Zupa dyniowa z napojem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa dyniowa z napojem kokosowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

400 mililitrów

1500 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 gramów

80 gramów

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie warzywa. Dodaj curry i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Teraz wsyp soczewicę i dobrze wymieszaj. Po chwili wlej napój kokosowy, wodę i dodaj kostki Knorr. Całość gotuj na małym ogniu przez ok 20 minut.

Krok 4

Gdy składniki będą już miękkie zmiksuj zupę na gładki krem.

Krok 5

Ziarna spraż na patelni. Zupę podawaj z miseczkach, na wierzchu polej jogurtem i posyp ziarnami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy bardzo dobrze pasuje świeża kolendra.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa dyniowa z napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dyniowa z napojem kokosowymZupa dyniowa z napojem kokosowym

Jej kolor i aromat są zapowiedzią niezwykłej uczty dla zmysłów. O tym, że posiłek, podczas którego zupa dyniowa pojawiła się na stole, był udany, świadczyć będą liczne prośby o dokładki i pytania związane ze szczegółami przepisu. Nie daj się prosić – lepiej od razu przygotuj duży garnek kremowej zupy z dyni z soczewicą i napojem kokosowym.

Dla kogo?

Lubisz gotować sezonowo, a jednocześnie nie wiesz, jak poradzić sobie z dynią? Nie musisz od razu stawiać na jej olbrzymią odmianę. Dynia piżmowa jest dużo mniejsza, a przez to bardziej poręczna podczas kuchennych manewrów – może z niej powstać niejedna, przepyszna zupa dyniowa z napojem kokosowym.

Na jaką okazję?

Zupa dyniowa najlepiej smakuje jesienią! Właśnie wtedy w barach i restauracjach królują przysmaki z dyni, przygotowywane przez szefów kuchni w najróżniejszych wydaniach. Uwierz, że równie dobry efekt możesz uzyskać we własnej kuchni.

Czy wiesz, że?

Dynia piżmowa charakteryzuje się stosunkowo cienką skórką i niewielką przestrzenią, w której wyrastają nasiona, więc łatwo będzie ją obrać do wykonania przepisu na zupę z napojem kokosowym, bez robienia zbędnego bałaganu.

Dla urozmaicenia:

Przed zmiksowaniem do zupy dyniowej z napojem kokosowym dorzuć odrobinę drobno startego, świeżego imbiru.