
Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
50 gramów
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
W tym czasie pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Cebulkę pokrój w paseczki. Warzywa umieść na patelni, dodaj miód i gotuj ok 10-15 minut aż składniki chutney zgęstnieje.
Krok 3
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 4
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 5
Listki szpinaku umyj i osusz. Chutney wymieszaj z listkami szpinaku i nałóż na chlebek. Posyp kasza gryczaną. Podawaj razem z zupą. Zupę również możesz udekorować kaszą oraz szpinakiem.

Dobra rada:
Chutney możesz zrobić również z ostrymi przyprawami i ziołami. Zamiast kaszy gryczanej użyj komosy ryżowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna
Warzywna zupa z indyjskim akcentem to coś znacznie więcej niż tylko pierwsze danie obiadowe. Tak smacznego i efektownego posiłku nie należy traktować wyłącznie jako przystawki dla zagłuszenia apetytu. Bogaty smak kremowej zupy warzywnej urozmaicony gęstym sosem chutney na toście zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Podczas gotowania często inspirujesz się kuchniami świata? Kremowa zupa warzywna podawana z chutney na chrupiącym pieczywie z pewnością cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad wcale nie musi być nudny. Gęstą zupę warzywną możesz podać również podczas kameralnego spotkania ze znajomymi wieczorową porą. Nikomu nie przyjdzie do głowy zamawianie pizzy!
Czy wiesz, że?
Chutney to gęsty sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Powstaje na bazie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Można podawać go zarówno do potraw mięsnych, jak i roślinnych. Jedną z najbardziej znanych odmian przysmaku jest mango chutney. Na toście będzie smakować wyśmienicie!
Dla urozmaicenia:
Chrupkie pieczywo do sosu chutney możesz zastąpić tostem przygotowanym w tosterze albo piekarniku. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.