
Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
50 gramów
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
W tym czasie pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Cebulkę pokrój w paseczki. Warzywa umieść na patelni, dodaj miód i gotuj ok 10-15 minut aż składniki chutney zgęstnieje.
Krok 3
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 4
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 5
Listki szpinaku umyj i osusz. Chutney wymieszaj z listkami szpinaku i nałóż na chlebek. Posyp kasza gryczaną. Podawaj razem z zupą. Zupę również możesz udekorować kaszą oraz szpinakiem.

Dobra rada:
Chutney możesz zrobić również z ostrymi przyprawami i ziołami. Zamiast kaszy gryczanej użyj komosy ryżowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna
Warzywna zupa z indyjskim akcentem to coś znacznie więcej niż tylko pierwsze danie obiadowe. Tak smacznego i efektownego posiłku nie należy traktować wyłącznie jako przystawki dla zagłuszenia apetytu. Bogaty smak kremowej zupy warzywnej urozmaicony gęstym sosem chutney na toście zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Podczas gotowania często inspirujesz się kuchniami świata? Kremowa zupa warzywna podawana z chutney na chrupiącym pieczywie z pewnością cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad wcale nie musi być nudny. Gęstą zupę warzywną możesz podać również podczas kameralnego spotkania ze znajomymi wieczorową porą. Nikomu nie przyjdzie do głowy zamawianie pizzy!
Czy wiesz, że?
Chutney to gęsty sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Powstaje na bazie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Można podawać go zarówno do potraw mięsnych, jak i roślinnych. Jedną z najbardziej znanych odmian przysmaku jest mango chutney. Na toście będzie smakować wyśmienicie!
Dla urozmaicenia:
Chrupkie pieczywo do sosu chutney możesz zastąpić tostem przygotowanym w tosterze albo piekarniku. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.