Kremowa zupa warzywna z curry
NOWY PRZEPIS
łatwe
108 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
1 puszka
50 gramów
1 sztuka
4 sztuki
2 garść
1 garść
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat, curry i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 3
Ciecierzycę wraz z połową płynu przelej do kielicha blendera. Dodaj czosnek oraz pastę tahini. Zmiksuj na gładkie puree dolewając oliwę.
Krok 4
Posmaruj humusem chrupkie pieczywo i udekoruj kiełkami oraz orzechami. Zupę podawaj w miseczce również udekorowaną kiełkami. Możesz zupę posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dobra rada:
Humus możesz przechowywać w słoiku do innych dań lub podawać samodzielnie jako przekąska do pieczywa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Kremowa zupa warzywna z curry
Doskonale znamy zupy podawane z makaronem, ryżem, ziemniakami, groszkiem ptysiowym czy lanym ciastem. Furorę w wielu jadalniach robią zupy kremy serwowane z drobnymi, ale wyjątkowo apetycznymi grzankami. Dziś czeka nas jednak nowe doświadczenie kulinarne. Podczas posiłku gęsta zupa curry z warzyw wystąpi w duecie z chrupiącym pieczywem, posmarowanym modnym humusem. Na stołach zrobi się stylowo!
Dla kogo?
Smaczna i aromatyczna zupa nie musi powstawać na bazie mięsnego wywaru. Do przepisu na kremową zupę warzywną z curry, podawaną z grzanką z hummusem, zwolennicy diet roślinnych będą wracać bardzo często.
Na jaką okazję?
Planujesz zaprosić na wieczór kilkoro znajomych i zastanawiasz się nad tym, jakie gorące danie podać? Orientalnie pachnąca zupa z grzankami i humusem sprawi, że goście poczują się jak w dobrej restauracji.
Czy wiesz, że?
Na różnorodne przepisy na humus do grzanki trafisz podczas zgłębiania tajników kuchni Bliskiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zastanawiasz się, jakich konkretnie produktów użyć do dekoracji grzanki z humusem, postaw na kiełki lucerny, fasoli albo rzodkiewki.