Kremowa zupa warzywna z kruszonką orzechową
NOWY PRZEPIS
łatwe
67 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
50 gramów
60 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 4
Orzechy włoskie oraz siemię lniane spraż lekko na suchej patelni.
Krok 5
Teraz posiekaj orzechy z siemieniem i połącz z kaszą tworząc kruszonkę. Kremową zupę podawaj w miseczkach i posyp kruszonką.

Dobra rada:
Taką orzechową kruszonkę możesz również dodawać do sałatek. Do zupy świetnie pasują świeże zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna z kruszonką orzechową
Pieczarkowa, ogórkowa, pomidorowa – to klasyki wśród zup, które w polskich kuchniach i jadalniach zajmują szczególne miejsce. Mimo wszystko nawet najsmaczniejsze dania potrafią się znudzić. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez zupy, ale masz ochotę na coś innego niż zwykle? Kremowa zupa warzywna z chrupiącą posypką to strzał w dziesiątkę.
Dla kogo?
Chcesz wzbogacić swoje menu o większą ilość warzyw, ale nie wiesz, od czego zacząć? Kremowa zupa warzywna jest idealna na start!
Na jaką okazję?
Kruszonka orzechowa fantastycznie wygląda nie tylko na cieście drożdżowym. Zrobiona z orzechów, kaszy gryczanej i siemienia lnianego w wersji wytrawnej wspaniale wzbogaci smak i prezencję warzywnej zupy krem. Podaj ją jako starter, kiedy goście wpadną z wizytą w porze obiadu.
Czy wiesz, że?
Przygotowując kruszonkę, orzechy i siemię lniane praż na suchej patelni przez kilka minut. Nie używaj największej mocy palnika. Zbyt mocno uprażone nabiorą gorzkiego posmaku.
Dla urozmaicenia:
W kruszonce orzechowej bardzo dobrze sprawdzą się również pestki dyni.