Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem
łatwe
461 osób zapisało

Składniki
40 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
500 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku podgrzej margarynę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą.

Krok 2
Zupę borowikową Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka. Dokładnie wymieszaj i gotuj około 3 minut.

Krok 3
Orzechy upraż na suchej patelni przez kilka minut. Szczypiorek posiekaj.

Krok 4
Zupę zmiksuj i przelej na szeroki oraz głęboki talerz.

Krok 5
Na wierzchu zupy połóż łyżkę gęstej śmietany. Całość skrop olejem orzechowym i posyp prażonymi orzechami oraz szczypiorkiem. Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz również użyć oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem
Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem jest daniem, które rozgrzeje Cię w chłodny dzień. Proponowana w przepisie wersja, którą wyjątkowo łatwo przygotować, stanowi dobrą propozycję na szybki jesienny lub zimowy lunch. Intensywności nadają jej podsmażone na tłuszczu cebula i czosnek. Istotne jest też użycie orzechów włoskich, które zaskakująco dobrze łączą się ze smakiem grzybów. Warto je jednak najpierw uprażyć (przez krótki czas) na suchej patelni. Do zupy możesz dodać również swoje ulubione, suszone grzyby. Gotową zmiksuj na gęsty krem i serwuj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany na wierzchu, polaną odrobiną oleju z orzechów włoskich. Jeśli chcesz, aby krem był jeszcze delikatniejszy, przed blendowaniem dodaj do niego pół ugotowanego ziemniaka. Jego smak będzie niewyczuwalny w potrawie, zmieni jednak jej konsystencję. Do dekoracji i dodatkowego podkręcenia smaku sprawdzi się drobno siekany szczypiorek. Ciekawą propozycją może okazać się również wykorzystanie wiórków tartej marchewki. Potrawę możesz serwować z grzankami czosnkowymi, które łatwo przygotujesz np. z bagietki. Sprawdź, jak przyrządzisz smaczną zupę z wykorzystaniem poniższego przepisu.