Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

759 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podgrzej margarynę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą.

Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem  - Krok 1

Krok 2

Zupę borowikową Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka. Dokładnie wymieszaj i gotuj około 3 minut.

Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem  - Krok 2

Krok 3

Orzechy upraż na suchej patelni przez kilka minut. Szczypiorek posiekaj.

Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem  - Krok 3

Krok 4

Zupę zmiksuj i przelej na szeroki oraz głęboki talerz.

Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem  - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu zupy połóż łyżkę gęstej śmietany. Całość skrop olejem orzechowym i posyp prażonymi orzechami oraz szczypiorkiem. Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz również użyć oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek.

Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem  - Krok 5
37

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna

    Uwielbiam wszystko, co z grzybami, dzięki za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Dea Dąbrowa

    Dominika Dea Dąbrowa

    serio? Jak dla mnie wygląda... Lepiej nie powiem jak^^ No ale np taki szpinak też nie wygląda, a smakuje, więc może nie byłaby najgorsza ^^

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kubicka

    Magda Kubicka

    Wygląda pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio

    https://www.youtube.com/watch?v=T6tzC526jPc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kaczmarczyk

    Ryszard Kaczmarczyk

    Jola nie wiedzialem ze z Ciebie taka zdolna kucharka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Skowrońska-Karewicz

    Małgorzata Skowrońska-Karewicz

    jedna z ulubionych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Danek

    Teresa Danek

    Jaka ta zupa grzybowa z orzechów? Może na te suche czasy gdzie w lesíe grzybów nie ma!!!TO WSAM RAZ NA WIGILIE TUŻ TUŹ!!!:-)):-)):-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Fenik-Grabska

    Maria Fenik-Grabska

    I potem się dziwić skąd te nowotwory

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobiece wskazówki

    Kobiece wskazówki

    http://kobiecewskazowki.pl/2015/09/07/domowe-sposoby-na-szybkie-wybielanie-zebow/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Reichman

    Małgorzata Reichman

    Fakt - nie ma grzybów w tym roku... Ale na szczęście mam zbiory ubiegłoroczne i ugotowałam dzisiaj przepyszną zupę z grzybków suszonych własnoręcznie zebranych. Na bazie wywaru z warzyw i solidnej garści suszonych prawdziwków i podgrzybków. Po prostu pycha! Nie żadne tam konserwanty :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys

    Zróbcie malyszkę z dodatkiem łyżki masła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Batok

    Teresa Batok

    Bardzo lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Popławski

    Jerzy Popławski

    Wiecie jak zrobić aromatyczny sos grzybowy? Trzeba nazbierać lub kupić borowików,obrać,ususzyć. Gdy już będą suche-łamiące się z trzaskiem-trzeba zemleć w młyniku do kawy(tylko borowik daje aromat) i można używać do sosów,a nawet do zupy grzybowej.Ja tak robię,jest pychota,a aromat grzybowy czuć na podwórku,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk

    zupa grzybowa jezeli nie ma swiezych grzybow , moze byc ze suszonych w proszku z torebki nie ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kiewrel

    Ryszard Kiewrel

    Jeśli chodzi o dobór składników, a osobiście gustuję w tradycyjnie gotowanych daniach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margareta Meder-Romaniec

    Margareta Meder-Romaniec

    Serio? Wsypanie zupy z torebki do garnka to "ciekawy" pomysl?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margareta Meder-Romaniec

    Margareta Meder-Romaniec

    W lesie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margareta Meder-Romaniec

    Margareta Meder-Romaniec

    Borowikowa bez ani jednego swiezego grzyba? Rozumiem ze reklamujecie swoj produkt, ale wsyp zamieszaj i zagotuj to po prostu porazka. O ile jestem w stanie zrozumiec jako polprodukt, tak jako produkt glowny juz nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Skarbińska

    Danuta Skarbińska

    dziś też miałam grzybową....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Irena, zajrzyj na naszą stronę główną, a po prawej stronie znajdziesz menu dnia. Dzisiaj do zupy grzybowej proponujemy placek po węgiersku :) https://www.przepisy.pl/przepis/placek-po-wegiersku-z-dwoma-rodzajami-mies-1?menu-of-the-day=2015-09-12,main

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Klasa

    Beata Klasa

    Blender i masz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak

    No nie, to nie przepis! Bazą zupa Knorra? Po co ta chemia? Nie lepiej ugotować prawdziwą zupę grzybową? Jeśli nie ma pod ręką prawdziwków, są przecież grzyby suszone, w niektórych sklepach grzyby mrożone. A tu taka łatwizna...proszek i już!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Sawkiewicz

    Stanisław Sawkiewicz

    Wolę zupę grzybową z grzybami. Ot co ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wozny

    Krystyna Wozny

    Przepis na moją zupę grzybowa : Spora garść suszonych grzybów , 1 duza cebula , przyprawa do zup (najlepiej bez konserwantów)według upodobania .Ja daję jedną łyżkę na2 -2, 5 litra wody , kilka ziaren pieprzu , listek laurowy .Do garnka z wodą wsypuje drobno połamane grzyby , dodaje pokrojoną w kostkę cebulę , łyżkę soli , ziarna pieprzu , liść laurowy i gotuję pod przykryciem około godziny. Kiedy grzyby są miękkie , a cebula rozgotowana zupa jest prawie gotowa. Pod koniec gotowania dodaje przyprawę do zup i łyżkę masła. Oddzielnie gotuje makaron . Po ugotowaniu dodaje do zupy i wszystko razem mieszam. Do zupy dodaje śmietany. Grzybowa można gotować na rosole wtedy nie dodajemy masła tylko jogurt grecki najlepiej tak jak śmietanę bezpośrednio na talerz. Grzybow nie mocze przed gotowaniem gdyż według mnie nie moczone zachowują więcej aromatu.Zycze smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Sałasiński

    Jerzy Sałasiński

    Lubię to która gotuje ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala

    Moja jest najlepsza z lanymi kluseczkami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krupińska

    Iwona Krupińska

    sprawdać nie trzeba "amo zdrowie" ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Tassaro

    Karolina Tassaro

    Zupa z torebki? Niezle dalam sie nabrac, nie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Maria, polecamy spróbować, będziesz pozytywnie zaskoczona tym połączeniem. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Krystyna, może podzielisz się z nami przepisem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Kremowa zupa borowikowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kremowa zupa borowikowa Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem

Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem jest daniem, które rozgrzeje Cię w chłodny dzień. Proponowana w przepisie wersja, którą wyjątkowo łatwo przygotować, stanowi dobrą propozycję na szybki jesienny lub zimowy lunch. Intensywności nadają jej podsmażone na tłuszczu cebula i czosnek. Istotne jest też użycie orzechów włoskich, które zaskakująco dobrze łączą się ze smakiem grzybów. Warto je jednak najpierw uprażyć (przez krótki czas) na suchej patelni. Do zupy możesz dodać również swoje ulubione, suszone grzyby. Gotową zmiksuj na gęsty krem i serwuj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany na wierzchu, polaną odrobiną oleju z orzechów włoskich. Jeśli chcesz, aby krem był jeszcze delikatniejszy, przed blendowaniem dodaj do niego pół ugotowanego ziemniaka. Jego smak będzie niewyczuwalny w potrawie, zmieni jednak jej konsystencję. Do dekoracji i dodatkowego podkręcenia smaku sprawdzi się drobno siekany szczypiorek. Ciekawą propozycją może okazać się również wykorzystanie wiórków tartej marchewki. Potrawę możesz serwować z grzankami czosnkowymi, które łatwo przygotujesz np. z bagietki. Sprawdź, jak przyrządzisz smaczną zupę z wykorzystaniem poniższego przepisu.