Kremowa zupa z młodej cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa zupa z młodej cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

1183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

500 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jasną część dymki pokrój drobno. Zielone części posiekaj i odstaw na później. Czosnek również posiekaj.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj, aż cebula zrobi się szklista.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 2

Krok 3

Zupę Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z cebulą.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj zupę. Możesz również przetrzeć ją przez drobne sitko. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 5

Krok 6

Gotową zupę nałóż do szerokiego i głębokiego talerza. Wierzch posyp wcześniej posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Natychmiast podawaj. Zupa cebulowa w postaci kremowej doskonale smakuje z grzankami.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Janina  Kozłowska

    Janina Kozłowska , 08.04.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Michely

    Malgorzata Michely , 03.05.2017

    bardzo Dora i szybka w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z młodej cebuli Kremowa zupa z młodej cebuli

Zupa cebulowa, jedno z popularnych dań kuchni francuskiej, podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, z serem i pieczywem. Przygotuj jej łagodniejszą wersję – kremową zupę z młodej cebuli, która bardzo dobrze sprawdzi się w cieplejsze dni. Warzywo to, zwane dymką, charakteryzuje się słodkawym posmakiem, a jego zielona, lekko pikantna część, świetnie nadaje się do dekorowania dań i nadaje im wyrazistości. Zacznij od pokrojenia składników, a następnie podsmaż białą część cebuli z czosnkiem. Kiedy warzywo zeszkli się, dodaj do niego resztę składników, w tym słodką śmietankę, i zagotuj. Gdy danie będzie gotowe, zmiksuj je, by zyskało kremową konsystencję, albo przetrzyj przez sitko. Finalne porcje posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj. Potrawa najsmaczniejsza będzie tuż po ugotowaniu. Zaserwuj do niej grzanki albo paluszki z ciasta ptysiowego. Sprawdzi się jako przystawka albo samodzielne danie podane w bochenku lekko zapieczonego chleba. Przygotuj ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie!