Kremowa zupa z młodej cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z młodej cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
1370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

792 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

500 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jasną część dymki pokrój drobno. Zielone części posiekaj i odstaw na później. Czosnek również posiekaj.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj, aż cebula zrobi się szklista.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 2

Krok 3

Zupę Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z cebulą.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj zupę. Możesz również przetrzeć ją przez drobne sitko. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 5

Krok 6

Gotową zupę nałóż do szerokiego i głębokiego talerza. Wierzch posyp wcześniej posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Natychmiast podawaj. Zupa cebulowa w postaci kremowej doskonale smakuje z grzankami.

Kremowa zupa z młodej cebuli  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Janina  Kozłowska

    Janina Kozłowska , 08.04.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Michely

    Malgorzata Michely , 03.05.2017

    bardzo Dora i szybka w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z młodej cebuli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z młodej cebuli Kremowa zupa z młodej cebuli

Zupa cebulowa, jedno z popularnych dań kuchni francuskiej, podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, z serem i pieczywem. Przygotuj jej łagodniejszą wersję – kremową zupę z młodej cebuli, która bardzo dobrze sprawdzi się w cieplejsze dni. Warzywo to, zwane dymką, charakteryzuje się słodkawym posmakiem, a jego zielona, lekko pikantna część, świetnie nadaje się do dekorowania dań i nadaje im wyrazistości. Zacznij od pokrojenia składników, a następnie podsmaż białą część cebuli z czosnkiem. Kiedy warzywo zeszkli się, dodaj do niego resztę składników, w tym słodką śmietankę, i zagotuj. Gdy danie będzie gotowe, zmiksuj je, by zyskało kremową konsystencję, albo przetrzyj przez sitko. Finalne porcje posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj. Potrawa najsmaczniejsza będzie tuż po ugotowaniu. Zaserwuj do niej grzanki albo paluszki z ciasta ptysiowego. Sprawdzi się jako przystawka albo samodzielne danie podane w bochenku lekko zapieczonego chleba. Przygotuj ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie!