Zupa cebulowa z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

422 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 szklanki

3 szklanki

1 szczypta

150 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

null

1 szczypta

null

2 łyżki

1 szklanka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 3

Krok 5

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 6

Krok 7

Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 7

Krok 4

Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Roman Debecki

    Roman Debecki , 24.10.2017

    Jeszcz nie probowslem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa czosnkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa z pomidoramiZupa cebulowa z pomidorami

Szukasz pomysłów na nowe wersje popularnego dania? Wypróbuj zupę cebulową z pomidorami. Typowa francuska zupa cebulowa, wzmocniona aromatem tymianku i szałwii, to danie godne mistrzów. Samo jej przygotowanie – początkowo niewiele różni się od oryginalnej receptury. Piórka cebuli podsmaż wraz z czosnkiem i przypraw ziołami. Po tym etapie czas na nutkę szaleństwa. Do garnka dodaj niewielką ilość octu winnego, koncentrat pomidorowy oraz lampkę białego, wytrawnego wina. W tym towarzystwie cebula będzie się gotować przez następne 30 minut. Gotową zupę podawaj z serowymi grzankami – przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy pokroić pszenne tosty, natrzeć je czosnkiem, zasypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na 6 minut. Zupę przelej do małej miseczki lub filiżanki, udekoruj listkami świeżej szałwii. Rewelacja!