Zupa cebulowa z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 szklanki

3 szklanki

1 szczypta

150 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

null

1 szczypta

null

2 łyżki

1 szklanka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 3

Krok 5

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 6

Krok 7

Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 7

Krok 4

Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.

Zupa cebulowa z pomidorami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Roman Debecki

    Roman Debecki , 24.10.2017

    Jeszcz nie probowslem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa z pomidoramiZupa cebulowa z pomidorami

Szukasz pomysłów na nowe wersje popularnego dania? Wypróbuj zupę cebulową z pomidorami. Typowa francuska zupa cebulowa, wzmocniona aromatem tymianku i szałwii, to danie godne mistrzów. Samo jej przygotowanie – początkowo niewiele różni się od oryginalnej receptury. Piórka cebuli podsmaż wraz z czosnkiem i przypraw ziołami. Po tym etapie czas na nutkę szaleństwa. Do garnka dodaj niewielką ilość octu winnego, koncentrat pomidorowy oraz lampkę białego, wytrawnego wina. W tym towarzystwie cebula będzie się gotować przez następne 30 minut. Gotową zupę podawaj z serowymi grzankami – przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy pokroić pszenne tosty, natrzeć je czosnkiem, zasypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na 6 minut. Zupę przelej do małej miseczki lub filiżanki, udekoruj listkami świeżej szałwii. Rewelacja!