Przepisy na Zupy na zimę | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupy na zimę

107 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (107)

Zupa kapuśniak
ratingratingratingratingrating

306

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz powrócić do tradycyjnej kuchni polskiej, która kryje w sobie głębię smaku i moc najwspania...
Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Grochówka wojskowa uważana jest za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

249

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

275

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

163

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W prostocie tkwi siła, o czym możesz przekonać się, sprawdzając nasze przepisy i przygotowując kl...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Rosół z chińskimi pierożkami
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso umieść w miseczce. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, trzy łyżeczki wody, oraz pr...
Kapuśniak góralski
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szcz...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przyrządzić iście królewskie i wykwintne danie? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Oto przep...
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapuśniak przyrządzony na bazie młodej słodkiej kapusty jest idealną zupą na lato. Warto przygoto...
Kapuśniak z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym...
Zupa cebulowa z piwem i grzankami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa cebulowa często kojarzona jest z kuchnią polską. Danie to jednak wywodzi się z Francji, w kt...
Zupa cebulowa
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa cebulowa to danie kuchni francuskiej, które już teraz może zagościć w Twoim menu. Chociaż na...
Rosół z pulpecikami drobiowymi
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kremowa zupa paprykowa
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród przygotowywanych przez Ciebie kremowych zup powinna pojawić się paprykowa. To wyborna propo...
Zupa gulaszowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe? To możliwe, co udowadnia poniżs...
Zupa grochowo – ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Groch włóż do wody na dwie godziny. Następnie ugotuj w wywarze z mięsa i warzyw...
Zupa cebulowa francuska
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smako...
Zupa gulaszowa z papryką
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszna, aromatyczna i wyrazista zupa, która sprawdzi się zarówno jako składnik obiadu, jak i dani...
Kremowa zupa z młodej cebuli
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa cebulowa, jedno z popularnych dań kuchni francuskiej, podawana jest najczęściej w formie zap...
Węgierska zupa z miasta Szeged - VIDEO
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dania węgierskie kojarzą się z pikantnym smakiem. Są też syte, więc można się nimi najeść. Jeśli...
Grochówka
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście –...
Zupa gulaszowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to przepis, który powinien charakteryzować się wyrazistym smakiem i zapachem mięsa...
Ekspresowy rosół
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup, jednak wymaga długiego przygotowywania. Każdy kucharz...
Zupa kremowa z cebuli
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zup...
Zupa cebulowa na śmietanie
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to pr...
Zupa gulaszowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli szukasz smacznego dania jednogarnkowego, koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z ka...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na zimęZupy na zimę

Zupy to bardzo uniwersalne dania, do których przyrządzenia używa się często sezonowych produktów. Delikatna, włoska minestrone będzie świetną potrawą na wiosnę, chłodnik litewski sprawdzi się na letni obiad, a jesień to czas na dynię. Zimowe zupy stanowią szczególnie szeroką kategorię. Znajdziesz w niej wiele polskich klasyków, takich jak np.: grochówka, kapuśniak czy rosół. Chociaż każdy dom ma swoje sprawdzone przepisy na te dania, warto eksperymentować i szukać nowych sposobów na ich przygotowanie. Rosół bez makaronu czy ziemniaków? Podaj go z wątróbką, pulpecikami drobiowymi lub pieczarkami. Spróbuj także wersji z dużymi kawałkami warzyw, brukselką oraz naleśnikami z dodatkiem parmezanu. Zupa z grochu także może mieć jednak wykwintniejszą wersję. Zmiksuj ją z ziemniakami i udekoruj chipsami z bekonu. Grochówkę przygotuj na wędzonej wieprzowinie albo dodaj do niej ziemniaki – w tej wersji otrzymasz danie jednogarnkowe. Podaj je z kiełbasą oraz boczkiem. Samodzielny obiad może stanowić również kapuśniak – kiszona kapusta, w połączeniu z ziemniakami, boczkiem lub wołowiną. Spróbuj przyrządzić go również w wariancie pomidorowym. Świetnym sposobem na zimowy obiad są także wszelkie zupy gulaszowe. Przyrządzisz je z mięsa wołowego, wieprzowego oraz z wędlin, np. kiełbasy. Od gatunku mięsa będzie zależał czas gotowania zupy. Podsmaż je przed połączeniem z bulionem, tak, by zamknęły się jego pory – dzięki temu będzie bardziej soczyste. Popularnymi dodatkami do tej zupy są pomidory, papryka, marchew i seler. Wzbogać ją także o ziemniaki, kaszę lub fasolę. Jeśli rezygnujesz z tych składników, podawaj zupę z chlebem, bułką lub grzankami. Sprawdzi się także dodatek twardego żółtego sera np. bursztynu. Do zimowych zup pasują wszelkie pikantne przyprawy, ostra papryka, pieprz kajeński czy kurkuma. To także dobry czas na wykorzystanie warzyw strączkowych, nie tylko fasoli, ale też ciecierzycy i soczewicy. Zobacz, w jaki sposób przyrządzisz zimowe zupy i zainspiruj się naszymi przepisami.