Przepisy na Zupy na zimę
107 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (107) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej
Zupy na zimę
Zupy to bardzo uniwersalne dania, do których przyrządzenia używa się często sezonowych produktów. Delikatna, włoska minestrone będzie świetną potrawą na wiosnę, chłodnik litewski sprawdzi się na letni obiad, a jesień to czas na dynię. Zimowe zupy stanowią szczególnie szeroką kategorię. Znajdziesz w niej wiele polskich klasyków, takich jak np.: grochówka, kapuśniak czy rosół. Chociaż każdy dom ma swoje sprawdzone przepisy na te dania, warto eksperymentować i szukać nowych sposobów na ich przygotowanie. Rosół bez makaronu czy ziemniaków? Podaj go z wątróbką, pulpecikami drobiowymi lub pieczarkami. Spróbuj także wersji z dużymi kawałkami warzyw, brukselką oraz naleśnikami z dodatkiem parmezanu. Zupa z grochu także może mieć jednak wykwintniejszą wersję. Zmiksuj ją z ziemniakami i udekoruj chipsami z bekonu. Grochówkę przygotuj na wędzonej wieprzowinie albo dodaj do niej ziemniaki – w tej wersji otrzymasz danie jednogarnkowe. Podaj je z kiełbasą oraz boczkiem. Samodzielny obiad może stanowić również kapuśniak – kiszona kapusta, w połączeniu z ziemniakami, boczkiem lub wołowiną. Spróbuj przyrządzić go również w wariancie pomidorowym. Świetnym sposobem na zimowy obiad są także wszelkie zupy gulaszowe. Przyrządzisz je z mięsa wołowego, wieprzowego oraz z wędlin, np. kiełbasy. Od gatunku mięsa będzie zależał czas gotowania zupy. Podsmaż je przed połączeniem z bulionem, tak, by zamknęły się jego pory – dzięki temu będzie bardziej soczyste. Popularnymi dodatkami do tej zupy są pomidory, papryka, marchew i seler. Wzbogać ją także o ziemniaki, kaszę lub fasolę. Jeśli rezygnujesz z tych składników, podawaj zupę z chlebem, bułką lub grzankami. Sprawdzi się także dodatek twardego żółtego sera np. bursztynu. Do zimowych zup pasują wszelkie pikantne przyprawy, ostra papryka, pieprz kajeński czy kurkuma. To także dobry czas na wykorzystanie warzyw strączkowych, nie tylko fasoli, ale też ciecierzycy i soczewicy. Zobacz, w jaki sposób przyrządzisz zimowe zupy i zainspiruj się naszymi przepisami.