Przepisy na Zupy na zimę

110 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (110)

Zupa kapuśniak
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wersja z kapustą kiszoną...
Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

197

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

198

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

218

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na w...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Kapuśniak góralski
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szcz...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. K...
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapuśniak przyrządzony na bazie młodej słodkiej kapusty jest idealną zupą na lato. Warto ją przyg...
Kapuśniak z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym...
Zupa cebulowa
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa cebulowa w wydaniu wykwintnym to propozycja dania, które możesz zaserwować na uroczystym obi...
Rosół z pulpecikami drobiowymi
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kremowa zupa paprykowa
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród przygotowywanych przez Ciebie kremowych zup powinna pojawić się paprykowa. To wyborna propo...
Zupa gulaszowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe? To możliwe, co udowadnia poniżs...
Zupa cebulowa
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jeśli myślisz o przyrządzeniu smacznej zupy wegetariańskiej, dobrym wyborem będzie cebulowa z teg...
Zupa cebulowa francuska
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smako...
Zupa gulaszowa z papryką
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszna, aromatyczna i wyrazista zupa, która sprawdzi się zarówno jako składnik obiadu, jak i dani...
Kremowa zupa z młodej cebuli
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa cebulowa, jedno z popularnych dań kuchni francuskiej, podawana jest najczęściej w formie zap...
Węgierska zupa z miasta Szeged - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dania węgierskie kojarzą się z pikantnym smakiem. Są też syte, więc można się nimi najeść. Jeśli...
Grochówka
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście –...
Zupa gulaszowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa powinna charakteryzować się wyrazistym smakiem i zapachem mięsa. Do jej przygotowa...
Ekspresowy rosół
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Rosół jest jedną z popularniejszych zup. Smak tej potrawy można uatrakcyjniać dzięki wielu dodatk...
Zupa kremowa z cebuli
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zup...
Zupa cebulowa na śmietanie
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Nieco inna wersja popularnej zupy cebulowej z dodatkiem śmietany i koncentratu pomidorowego to pr...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na zimęZupy na zimę

Zupy to bardzo uniwersalne dania, do których przyrządzenia używa się często sezonowych produktów. Delikatna, włoska minestrone będzie świetną potrawą na wiosnę, chłodnik litewski sprawdzi się na letni obiad, a jesień to czas na dynię. Zimowe zupy stanowią szczególnie szeroką kategorię. Znajdziesz w niej wiele polskich klasyków, takich jak np.: grochówka, kapuśniak czy rosół. Chociaż każdy dom ma swoje sprawdzone przepisy na te dania, warto eksperymentować i szukać nowych sposobów na ich przygotowanie. Rosół bez makaronu czy ziemniaków? Podaj go z wątróbką, pulpecikami drobiowymi lub pieczarkami. Spróbuj także wersji z dużymi kawałkami warzyw, brukselką oraz naleśnikami z dodatkiem parmezanu. Zupa z grochu także może mieć jednak wykwintniejszą wersję. Zmiksuj ją z ziemniakami i udekoruj chipsami z bekonu. Grochówkę przygotuj na wędzonej wieprzowinie albo dodaj do niej ziemniaki – w tej wersji otrzymasz danie jednogarnkowe. Podaj je z kiełbasą oraz boczkiem. Samodzielny obiad może stanowić również kapuśniak – kiszona kapusta, w połączeniu z ziemniakami, boczkiem lub wołowiną. Spróbuj przyrządzić go również w wariancie pomidorowym. Świetnym sposobem na zimowy obiad są także wszelkie zupy gulaszowe. Przyrządzisz je z mięsa wołowego, wieprzowego oraz z wędlin, np. kiełbasy. Od gatunku mięsa będzie zależał czas gotowania zupy. Podsmaż je przed połączeniem z bulionem, tak, by zamknęły się jego pory – dzięki temu będzie bardziej soczyste. Popularnymi dodatkami do tej zupy są pomidory, papryka, marchew i seler. Wzbogać ją także o ziemniaki, kaszę lub fasolę. Jeśli rezygnujesz z tych składników, podawaj zupę z chlebem, bułką lub grzankami. Sprawdzi się także dodatek twardego żółtego sera np. bursztynu. Do zimowych zup pasują wszelkie pikantne przyprawy, ostra papryka, pieprz kajeński czy kurkuma. To także dobry czas na wykorzystanie warzyw strączkowych, nie tylko fasoli, ale też ciecierzycy i soczewicy. Zobacz, w jaki sposób przyrządzisz zimowe zupy i zainspiruj się naszymi przepisami.