Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Rola soli w kiszonkach

Zanim dokładnie opiszemy, ile soli do kiszenia kapusty dodawać, warto dowiedzieć się, po co w ogóle to robić. Obecność soli warunkuje powstanie odpowiedniego środowiska dla rozwoju bakterii mlekowych. One z kolei są niezbędne do rozpoczęcia procesów fermentacji beztlenowej, będącej podstawą robienia domowych przetworów.

Czy jod ma znaczenie?

Dodawanie do soli jodu jest w Polsce obowiązkowe dla wszystkich producentów, którzy mają w swojej ofercie sól kuchenną w opakowaniach o pojemności do 1 kg. Amatorzy samodzielnego robienia kiszonek spierają się jednak na temat używania soli jodowanej w tym konkretnym przypadku. Sceptycy twierdzą, że sól jodowana przyczynia się do psucia się warzyw. Wybierając jednak, jaka sól do kiszenia kapusty sprawdzi się najlepiej, warto pamiętać, że w rzeczywistości jod zawarty w soli nie ma to żadnego wpływu, a ewentualne niepowodzenia w kiszeniu mogą wynikać np. z nieodpowiedniego doboru samych warzyw, temperatury i warunków przeprowadzenia procesu kiszenia.

Sól i kapusta – jakie proporcje? Ile sypiemy soli do kiszenia?

Soli podczas kiszenia kapusty nie powinno być ani za mało, ani za dużo. Gdzie leży złoty środek? Ile soli na kilogram kapusty do kiszenia przypada? Powinno to być około 18-20 g. Wolicie bardziej praktyczny przelicznik i zastanawiacie się, ile łyżek soli do kiszenia kapusty będzie odpowiadać tej gramaturze? Na 1 kilogram kapusty odmierzcie 1 łyżkę stołową.

Kapuściana uczta

Kiszoną kapustę można podawać na niezliczoną ilość sposobów. Na początek spróbujcie kapusty kiszonej duszonej i dodajcie ją do swojego ulubionego dania obiadowego. Miłośnicy konkretnych, mięsnych posiłków zachwycą się duszonymi golonkami w kapuście kiszonej. Dla fanów ostrzejszych smaków polecamy pikantny gulasz z kapustą kiszoną, któremu wykwintności dodaje czerwone wino. Soczysta rolada z szynki z kapustą kiszoną to propozycja idealna na niedzielny obiad – warto z niej skorzystać, skoro wiemy już, jaka sól do kiszenia kapusty pozwoli przygotować najlepsze przetwory. Potrzebujecie pomysłu na zaskoczenie gości zebranych przy świątecznym stole? Pstrąg faszerowany kapustą kiszoną was nie zawiedzie. Ciekawym rozwiązaniem jest zaserwowanie kapusty z grzybami w muszelkach, stanowiącej alternatywę dla klasycznych pasztecików lub pierogów.