Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
1 szklanka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłukane i osuszone golonki oprósz przyprawą z opakowania Knorr i papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.
Krok 2
Wypłukaną kapustę kiszoną wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchewką oraz z cebulą pokrojoną w piórka.
Krok 3
Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty.
Krok 4
Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 minut w 200 °C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz 20 minut w 180 °C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone golonki w kapuście kiszonej
Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której otrzymuje się potrawę o identycznej nazwie. Zazwyczaj jest prawdziwą dumą szefów kuchni, specjalizujących się w tradycyjnych przysmakach, których zrobienia kucharze-amatorzy niechętnie się podejmują. Tymczasem przepis na golonkę w kapuście nie należy do skomplikowanych. Z powodzeniem przygotujesz tę efektowną potrawę samodzielnie. Wystarczy chcieć! I zerknąć na nasze wskazówki, dzięki którym golonka w kapuście kiszonej stanie się twoim popisowym daniem.
Dla kogo? Golonka przeważnie waży od 250 do 400 gramów, więc z przepisem na golonkę w kapuście zapowiada się naprawdę solidna uczta dla wszystkich fanów dań mięsnych. Na temat potrawy krążą różne opinie, ale właściwie przyrządzona golonka w kiszonej kapuście jest aromatyczna, soczysta i wręcz rozpływa się w ustach.
Na jaką okazję? Golonkę w kapuście przyrządza się na różne sposoby – możesz ją ugotować, upiec (uprzednio marynując lub faszerując), usmażyć lub udusić na przykład w towarzystwie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli oraz piwa. My postawiliśmy na golonkę pieczoną w kapuście, by wszystkie mięsne oraz warzywne soki zostały w rękawie do pieczenia, wpływając na obłędny smak całości przepisu na golonkę w kapuście. Tą potrawą zdobędziesz serce każdego miłośnika treściwych potraw. Chcesz, by najbliższy posiłek był wyjątkowy? Golonka z kapustą kiszoną to właściwy wybór.
Czy wiesz, że? Gdy okaże się, że kupiona przez ciebie golonka ma na skórze pojedyncze włoski, należy je lekko opalić nad ogniem, a następnie zeskrobać szczecinę ostrym nożem. Tego rodzaju triki warto znać, zabierając się za przepis na golonkę w kapuście. Kolejny etap to umycie jej pod chłodną wodą i odstawienie na sito do obcieknięcia.
Dla urozmaicenia: Golonka pieczona w kapuście najlepiej smakować będzie z buraczkami, kiszoną kapustą, papryką konserwową (pierwszorzędnie sprawdzi się tu jej wersja marynowana i przyprawiona na ostro) oraz sałatkami warzywnymi na bazie ogórka, pomidora i cebuli. Smak golonki z kapustą kiszoną świetnie uzupełni również chrzan, musztarda oraz kufel ulubionego piwa.