Duszone golonki w kapuście kiszonej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone golonki w kapuście kiszonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

261

788 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane i osuszone golonki oprósz przyprawą z opakowania Knorr i papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 1

Krok 2

Wypłukaną kapustę kiszoną wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchewką oraz z cebulą pokrojoną w piórka.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 2

Krok 3

Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 3

Krok 4

Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 minut w 200 °C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz 20 minut w 180 °C.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dułak

    Katarzyna Dułak , 09.02.2015

    Jakie piwo najlepiej dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chrupiące kurczaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone golonki w kapuście kiszonej Duszone golonki w kapuście kiszonej

Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której otrzymuje się potrawę o identycznej nazwie. Zazwyczaj jest prawdziwą dumą szefów kuchni, specjalizujących się w tradycyjnych przysmakach, których zrobienia kucharze-amatorzy niechętnie się podejmują. Tymczasem przepis na golonkę w kapuście nie należy do skomplikowanych. Z powodzeniem przygotujesz tę efektowną potrawę samodzielnie. Wystarczy chcieć! I zerknąć na nasze wskazówki, dzięki którym golonka w kapuście kiszonej stanie się twoim popisowym daniem.

Dla kogo? Golonka przeważnie waży od 250 do 400 gramów, więc z przepisem na golonkę w kapuście zapowiada się naprawdę solidna uczta dla wszystkich fanów dań mięsnych. Na temat potrawy krążą różne opinie, ale właściwie przyrządzona golonka w kiszonej kapuście jest aromatyczna, soczysta i wręcz rozpływa się w ustach.

Na jaką okazję? Golonkę w kapuście przyrządza się na różne sposoby – możesz ją ugotować, upiec (uprzednio marynując lub faszerując), usmażyć lub udusić na przykład w towarzystwie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli oraz piwa. My postawiliśmy na golonkę pieczoną w kapuście, by wszystkie mięsne oraz warzywne soki zostały w rękawie do pieczenia, wpływając na obłędny smak całości przepisu na golonkę w kapuście. Tą potrawą zdobędziesz serce każdego miłośnika treściwych potraw. Chcesz, by najbliższy posiłek był wyjątkowy? Golonka z kapustą kiszoną to właściwy wybór.

Czy wiesz, że? Gdy okaże się, że kupiona przez ciebie golonka ma na skórze pojedyncze włoski, należy je lekko opalić nad ogniem, a następnie zeskrobać szczecinę ostrym nożem. Tego rodzaju triki warto znać, zabierając się za przepis na golonkę w kapuście. Kolejny etap to umycie jej pod chłodną wodą i odstawienie na sito do obcieknięcia.

Dla urozmaicenia: Golonka pieczona w kapuście najlepiej smakować będzie z buraczkami, kiszoną kapustą, papryką konserwową (pierwszorzędnie sprawdzi się tu jej wersja marynowana i przyprawiona na ostro) oraz sałatkami warzywnymi na bazie ogórka, pomidora i cebuli. Smak golonki z kapustą kiszoną świetnie uzupełni również chrzan, musztarda oraz kufel ulubionego piwa.