Duszone golonki w kapuście kiszonej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Duszone golonki w kapuście kiszonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

247

775 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2010 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4052 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane i osuszone golonki oprósz przyprawą z opakowania Knorr i papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 1

Krok 2

Wypłukaną kapustę kiszoną wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchewką oraz z cebulą pokrojoną w piórka.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 2

Krok 3

Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 3

Krok 4

Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 minut w 200 °C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz 20 minut w 180 °C.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dułak

    Katarzyna Dułak , 09.02.2015

    Jakie piwo najlepiej dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone golonki w kapuście kiszonej Duszone golonki w kapuście kiszonej

Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której otrzymuje się potrawę o identycznej nazwie. Golonka przeważnie waży od 250 do 400 gramów. Gdy okaże się, że kupiona przez ciebie golonka ma na skórze pojedyncze włoski, powinnaś je lekko opalić nad ogniem, a następnie zeskrobać szczecinę ostrym nożem. Kolejny etap to umycie jej pod chłodną wodą i odstawienie na sito do obcieknięcia. Golonkę przyrządza się na różne sposoby – możesz ją ugotować, upiec (uprzednio marynując lub faszerując), usmażyć lub udusić na przykład w towarzystwie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli oraz piwa. Golonka najlepiej smakować będzie z buraczkami, kiszoną kapustą, papryką konserwową (najlepiej sprawdzi się tu jej wersja marynowana i przyprawiona na ostro) oraz sałatkami warzywnymi na bazie ogórka, pomidora i cebuli. Jej smak świetnie uzupełni również chrzan, musztarda oraz kufel ulubionego piwa.