Duszone golonki w kapuście kiszonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

244

771 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1990 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4003 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane i osuszone golonki oprósz przyprawą z opakowania Knorr i papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 1

Krok 2

Wypłukaną kapustę kiszoną wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchewką oraz z cebulą pokrojoną w piórka.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 2

Krok 3

Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 3

Krok 4

Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 minut w 200 °C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz 20 minut w 180 °C.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dułak

    Katarzyna Dułak , 09.02.2015

    Jakie piwo najlepiej dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone golonki w kapuście kiszonej Duszone golonki w kapuście kiszonej

Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której otrzymuje się potrawę o identycznej nazwie. Golonka przeważnie waży od 250 do 400 gramów. Gdy okaże się, że kupiona przez ciebie golonka ma na skórze pojedyncze włoski, powinnaś je lekko opalić nad ogniem, a następnie zeskrobać szczecinę ostrym nożem. Kolejny etap to umycie jej pod chłodną wodą i odstawienie na sito do obcieknięcia. Golonkę przyrządza się na różne sposoby – możesz ją ugotować, upiec (uprzednio marynując lub faszerując), usmażyć lub udusić na przykład w towarzystwie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli oraz piwa. Golonka najlepiej smakować będzie z buraczkami, kiszoną kapustą, papryką konserwową (najlepiej sprawdzi się tu jej wersja marynowana i przyprawiona na ostro) oraz sałatkami warzywnymi na bazie ogórka, pomidora i cebuli. Jej smak świetnie uzupełni również chrzan, musztarda oraz kufel ulubionego piwa.