Duszone golonki w kapuście kiszonej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone golonki w kapuście kiszonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

255

780 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2052 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane i osuszone golonki oprósz przyprawą z opakowania Knorr i papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 1

Krok 2

Wypłukaną kapustę kiszoną wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchewką oraz z cebulą pokrojoną w piórka.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 2

Krok 3

Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 3

Krok 4

Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 minut w 200 °C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz 20 minut w 180 °C.

Duszone golonki w kapuście kiszonej  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dułak

    Katarzyna Dułak , 09.02.2015

    Jakie piwo najlepiej dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone golonki w kapuście kiszonej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone golonki w kapuście kiszonej Duszone golonki w kapuście kiszonej

Golonka to nic innego jak przednia lub tylna część tuszy wieprzowej z kością lub bez, z której otrzymuje się potrawę o identycznej nazwie. Zazwyczaj jest prawdziwą dumą szefów kuchni, specjalizujących się w tradycyjnych przysmakach, których zrobienia kucharze-amatorzy niechętnie się podejmują. Tymczasem przepis na golonkę w kapuście nie należy do skomplikowanych. Z powodzeniem przygotujesz tę efektowną potrawę samodzielnie. Wystarczy chcieć! I zerknąć na nasze wskazówki, dzięki którym golonka w kapuście kiszonej stanie się twoim popisowym daniem.

Dla kogo? Golonka przeważnie waży od 250 do 400 gramów, więc z przepisem na golonkę w kapuście zapowiada się naprawdę solidna uczta dla wszystkich fanów dań mięsnych. Na temat potrawy krążą różne opinie, ale właściwie przyrządzona golonka w kiszonej kapuście jest aromatyczna, soczysta i wręcz rozpływa się w ustach.

Na jaką okazję? Golonkę w kapuście przyrządza się na różne sposoby – możesz ją ugotować, upiec (uprzednio marynując lub faszerując), usmażyć lub udusić na przykład w towarzystwie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli oraz piwa. My postawiliśmy na golonkę pieczoną w kapuście, by wszystkie mięsne oraz warzywne soki zostały w rękawie do pieczenia, wpływając na obłędny smak całości przepisu na golonkę w kapuście. Tą potrawą zdobędziesz serce każdego miłośnika treściwych potraw. Chcesz, by najbliższy posiłek był wyjątkowy? Golonka z kapustą kiszoną to właściwy wybór.

Czy wiesz, że? Gdy okaże się, że kupiona przez ciebie golonka ma na skórze pojedyncze włoski, należy je lekko opalić nad ogniem, a następnie zeskrobać szczecinę ostrym nożem. Tego rodzaju triki warto znać, zabierając się za przepis na golonkę w kapuście. Kolejny etap to umycie jej pod chłodną wodą i odstawienie na sito do obcieknięcia.

Dla urozmaicenia: Golonka pieczona w kapuście najlepiej smakować będzie z buraczkami, kiszoną kapustą, papryką konserwową (pierwszorzędnie sprawdzi się tu jej wersja marynowana i przyprawiona na ostro) oraz sałatkami warzywnymi na bazie ogórka, pomidora i cebuli. Smak golonki z kapustą kiszoną świetnie uzupełni również chrzan, musztarda oraz kufel ulubionego piwa.