
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
500 gramów
400 gramów
4 sztuki
4 sztuki
0.5 szklanki
3 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całe bakłażany umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie ostudź je, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ posiekaj (nie musisz tego robić zbyt dokładnie).

Krok 2
2. Posiekaj natkę pietruszki. Pomidor przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kosteczkę. Mięso z krabów wyjmij z puszki, odsącz z nadmiaru zalewy, posiekaj. Paprykę, cebulę i czosnek także drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj farsz z bakłażana. Całość smaż ok. 5 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj krewetki i mięso z kraba.

Krok 3
Farsz dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Farsz umieść w skórce bakłażanu, posyp z wierzchu bułką tartą.

Krok 4
Nafaszerowane bakłażany wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.


Dobra rada:
Smak farszu możesz wzbogacić, dodając do niego szczypior lub ostrą paprykę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane bakłażany po kreolsku
Czy tylko smak wpływa na atrakcyjność danego dania? Nie tylko! Nie myli się więc stare powiedzenie mówiące o tym, że je się także oczami. Aby danie było estetyczne i nie powstydził się nim żaden gospodarz, warto zadbać o najmniejsze szczegóły. Odpowiednio dobrane produkty są gwarantem sukcesu. Potrawy z wykorzystaniem warzyw pozwolą Ci stworzyć danie pełne barw na talerzu! Podaj swoim gościom nadziewane bakłażany po kreolsku i zapewnij im niezapomniane doznania smakowe i wzrokowe.
Dla kogo?
Dla miłośników faszerowanych warzyw! Gotowy? To co – nadziewamy?
Na jaką okazję?
W roli obiadu! Taka forma dania pozwala na połączenie różnorodnych składników w jednym produkcie. Przepis na nadziewane bakłażany po kreolsku zadowoli nawet najbardziej wybrednych.
Czy wiesz, że?
W kuchni greckiej bardzo popularna jest potrawa o nazwie gemisto. Z greckiego oznacza to tyle co „faszerowany”. Pod tą nazwą rozumie się faszerowane papryki, pomidory, bakłażany lub cukinie. Czasami wykorzystuje się również owoce morze, takie jak ośmiornice czy kalmary, których głowy nadają się do faszerowania. Jak widać, tego typu potrawy są popularne niemal wszędzie, także w USA!
Dla urozmaicenia:
Smak farszu możesz wzbogacić, dodając do niego szczypior lub ostrą paprykę.