Nadziewane bakłażany po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane bakłażany po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

4 sztuki

4 sztuki

0.5 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe bakłażany umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie ostudź je, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ posiekaj (nie musisz tego robić zbyt dokładnie).

Nadziewane bakłażany po kreolsku - Krok 1

Krok 2

2. Posiekaj natkę pietruszki. Pomidor przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kosteczkę. Mięso z krabów wyjmij z puszki, odsącz z nadmiaru zalewy, posiekaj. Paprykę, cebulę i czosnek także drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj farsz z bakłażana. Całość smaż ok. 5 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj krewetki i mięso z kraba.

Nadziewane bakłażany po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Farsz dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Farsz umieść w skórce bakłażanu, posyp z wierzchu bułką tartą.

Nadziewane bakłażany po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Nafaszerowane bakłażany wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.

Nadziewane bakłażany po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak farszu możesz wzbogacić, dodając do niego szczypior lub ostrą paprykę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane bakłażany po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane bakłażany po kreolskuNadziewane bakłażany po kreolsku

Czy tylko smak wpływa na atrakcyjność danego dania? Nie tylko! Nie myli się więc stare powiedzenie mówiące o tym, że je się także oczami. Aby danie było estetyczne i nie powstydził się nim żaden gospodarz, warto zadbać o najmniejsze szczegóły. Odpowiednio dobrane produkty są gwarantem sukcesu. Potrawy z wykorzystaniem warzyw pozwolą Ci stworzyć danie pełne barw na talerzu! Podaj swoim gościom nadziewane bakłażany po kreolsku i zapewnij im niezapomniane doznania smakowe i wzrokowe.

Dla kogo?

Dla miłośników faszerowanych warzyw! Gotowy? To co – nadziewamy?

Na jaką okazję?

W roli obiadu! Taka forma dania pozwala na połączenie różnorodnych składników w jednym produkcie. Przepis na nadziewane bakłażany po kreolsku zadowoli nawet najbardziej wybrednych.

Czy wiesz, że?

W kuchni greckiej bardzo popularna jest potrawa o nazwie gemisto. Z greckiego oznacza to tyle co „faszerowany”. Pod tą nazwą rozumie się faszerowane papryki, pomidory, bakłażany lub cukinie. Czasami wykorzystuje się również owoce morze, takie jak ośmiornice czy kalmary, których głowy nadają się do faszerowania. Jak widać, tego typu potrawy są popularne niemal wszędzie, także w USA!

Dla urozmaicenia:

Smak farszu możesz wzbogacić, dodając do niego szczypior lub ostrą paprykę.