
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cukinię wzdłuż w bardzo cienkie plastry i zgrilluj.
Krok 2
Pokrój paprykę czerwoną na 4 części, usuń gniazda nasienne, zgrilluj, następnie pokrój w paski.
Krok 3
Wymieszaj widelcem serek kremowy z serem pleśniowym, dopraw go do smaku przyprawą Knorr i odstaw na 3-4 minuty.
Krok 4
Umyj liście bazylii. Następnie posmaruj cukinię serkiem, ułóż na niej bazylię oraz pokrojoną paprykę i zwiń w roladki. Przed podaniem możesz udekorować roladki smażoną w głębokim tłuszczu bazylią lub pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane roladki z cukinii i serka
Roladki z cukinii na grilla to przepis dla tych, którzy poszukują alternatywy dla popularnych mięsnych dań z rusztu. Cukinia jest warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Z powodzeniem przygotujesz z niej kremową zupę, leczo czy smażone placki. Z wielu dostępnych odmian różniących się kolorem i wielkością, do przygotowania roladek z cukinii z serkiem najlepiej sprawdzą się mniejsze, nieco twardsze warzywa. Nie posiadają one dużej ilości nasion, dzięki czemu łatwiej będzie je grillować. Cukinię pokrój wzdłuż, a czerwoną paprykę na cztery części. Tak przygotowane warzywa upiecz. Aby nadzienie z kremowego serka zyskało wyrazistszy smak, wymieszaj go z serem pleśniowym. Wybierz odmianę blue i dodatkowo dopraw całość do smaku. Paski cukinii posmaruj serkiem, dodaj kawałki papryki i zwiń w roladki. Na każdej cukinii zawijanej z serkiem umieść listek świeżej bazylii.
Dla kogo?
Roladki z cukinii z serkiem zachwycą miłośników smacznych i prostych przekąsek.
Na jaką okazję?
Roladki z grillowanej cukinii to obowiązkowy element menu imprezy w stylu barbecue! Nie zapomnij o przepisie także na co dzień – rolada z cukinii z serkiem będzie świetnym pomysłem na szybką przekąskę czy danie zabierane do pracy.
Czy wiesz, że?
Cukinia jest warzywem, które sprawia duży kłopot… językowy. W niektórych częściach kraju określana jest mianem kabaczka, co część osób wprawia w uzasadnioną konsternację. Dla nich bowiem cukinia i kabaczek to dwie różne rośliny.
Dla urozmaicenia:
Zadbaj także o wygląd roladek z grillowanej cukinii! Danie będzie bardziej kolorowe, kiedy ozdobisz je pomidorkami koktajlowymi.


































