
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki cherry i kulki mozzarelli przekrój na połówki. Sałatę porwij, rzodkiewki pokrój w plasterki. Marchewkę obierz i opłucz, cukinię i ogórka dokładnie umyj.

Krok 2
Za pomocą obieraczki obierz warzywa, nacinając tylko z jednej strony tak, aby powstały długie paski. Z cukinii wytnij długie paski do miejsca, w którym znajdują się pestki, następnie odwróć cukinię na drugą stronę i powtórz czynność. Pozostałą część z pestkami przeznacz do innej potrawy, na przykład do leczo.

Krok 3
W misce wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr z wodą i oliwą (według wskazówek na opakowaniu).

Krok 4
Dodaj porwaną sałatę, pomidorki cherry, mozzarellę oraz rzodkiewki, pokrojone w plasterki. Dokładnie wymieszaj całość i układaj na talerzu.

Krok 5
Sałatkę udekoruj paskami z warzyw i kiełkami lucerny.


Dobra rada:
Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka tagliatelle warzywne
Masz ochotę na szybką i pyszną sałatkę? Bardzo proszę. Sałatka tagliatelle warzywne zasługuje na uznanie pod wieloma względami. Po pierwsze za smak. Chrupiące wstążki z cukinii w towarzystwie mozzarelli i winnego sosu wzbogaconego smakiem mieszanki przypraw i ziół to połączenie idealne. Po drugie – za wygląd dania. Nie od dziś wiadomo, że potrawa atrakcyjna dla oka, kusi także podniebienia. Warzywne tagliatelle z pomidorkami cherry i zielonym ogórkiem, udekorowana wstążkami z marchwi i kiełkami lucerny prezentuje się wyśmienicie. Ponadto, tę sałatkę przygotujesz bardzo szybko. Jeśli więc jesteś zabiegana, prowadzisz aktywny tryb życia i nie masz czasu na to, żeby połowę dnia spędzać w kuchni, koniecznie naucz się przyrządzania tego dania. Tagliatelle podasz jako dodatek do obiadu – będzie pasować do potraw z ryb oraz drobiu. Sałatka umili ci także czas spędzany w pracy. Tuż przed zjedzeniem polej ją sosem i pyszny lunch gotowy. Smacznego!