Bataty z łososiem - pieczone: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
240 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 plastry

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

50 gramów

0.5 łyżki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i łososia pokrój w jednakowej wielkości kostkę ok. 2 cm. Oba produkty rozłóż na osobnych blaszkach do pieczenia.

Krok 2

Skrop oliwą rybę oraz słodkie ziemniaki, a następnie posyp je przyprawą Knorr.

Krok 3

Obie blaszki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W pierwszej kolejności ziemniaki, które będą potrzebowały na upieczenie ok. 30 minut. Po 15 minutach wstaw również łososia na 15 minut.

Krok 4

W tym czasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 5

Następnie przygotuj biały sos. W rondelku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Na talerze nałóż gorący makaron, polej sosem, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę oraz słodkie ziemniaki. Całość posyp startym parmezanem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

2

Opinie o przepisie

  • jerzy ludzen

    jerzy ludzen , 24.05.2020

    supper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Owad

    Gosia Owad , 10.07.2018

    Pyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej