Bataty z łososiem - pieczone: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
240 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 plastry

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

50 gramów

0.5 łyżki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i łososia pokrój w jednakowej wielkości kostkę ok. 2 cm. Oba produkty rozłóż na osobnych blaszkach do pieczenia.

Krok 2

Skrop oliwą rybę oraz słodkie ziemniaki, a następnie posyp je przyprawą Knorr.

Krok 3

Obie blaszki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W pierwszej kolejności ziemniaki, które będą potrzebowały na upieczenie ok. 30 minut. Po 15 minutach wstaw również łososia na 15 minut.

Krok 4

W tym czasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 5

Następnie przygotuj biały sos. W rondelku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Na talerze nałóż gorący makaron, polej sosem, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę oraz słodkie ziemniaki. Całość posyp startym parmezanem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

2

Opinie o przepisie

  • jerzy ludzen

    jerzy ludzen , 24.05.2020

    supper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Owad

    Gosia Owad , 10.07.2018

    Pyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej