Pieczone bataty z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

224 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 plastry

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

50 gramów

0.5 łyżki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i łososia pokrój w jednakowej wielkości kostkę ok. 2 cm. Oba produkty rozłóż na osobnych blaszkach do pieczenia.

Krok 2

Skrop oliwą rybę oraz słodkie ziemniaki, a następnie posyp je przyprawą Knorr.

Krok 3

Obie blaszki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W pierwszej kolejności ziemniaki, które będą potrzebowały na upieczenie ok. 30 minut. Po 15 minutach wstaw również łososia na 15 minut.

Krok 4

W tym czasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 5

Następnie przygotuj biały sos. W rondelku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Na talerze nałóż gorący makaron, polej sosem, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę oraz słodkie ziemniaki. Całość posyp startym parmezanem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

2

Opinie o przepisie

  • jerzy ludzen

    jerzy ludzen , 24.05.2020

    supper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Owad

    Gosia Owad , 10.07.2018

    Pyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej