Przepisy na Makaron z rybą
53 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Makaron z rybą
Ryby, np. tuńczyk oraz łosoś, stanowią popularny dodatek do makaronów. Dobrze sprawdzają się z różnymi innymi dodatkami, sosami i warzywami. Pasują do nich brokuły, pomidory, kukurydza i szparagi. Lubisz spaghetti? Zmień nieco smak klasycznego napoli, dodając do niego tuńczyka. Do pikantnego sosu bardzo dobrze będą pasowały również kapary albo oliwki. Danie posyp startym żółtym serem. Jeśli chcesz, by smak tuńczyka był dominujący, połącz go jedynie z oliwą i cebulą. Taka wariacja na temat spaghetti aglio olio sprawdzi się na codzienny obiad i ciepłą kolację. Przygotujesz je również w nieco wyrazistszej wersji, jeśli tuńczyka zamienisz na anchois oraz kapary. Z tych składników przyrządza się także pappardelle à la puttanesca. Jego smak podkreślają czarne oliwki i czosnek, łagodzą go z kolei słodkie pomidory. Do podłużnego makaronu pasuje też ryba w dużym kawałku. Smażone lub pieczone dzwonki łososia podaj z dodatkiem spaghetti z oliwkami. Smaczny będzie też z pesto lub świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Z makaronu i ryby zrobisz również dania pasujące na uroczyste okazje. Przygotuj tagliatelle, grube długie wstążki, z wędzonym łososiem i sosem serowym ze śmietaną. Dopraw go musztardą, kaparami. Każdą porcję udekoruj cienkimi plasterkami cukinii zawiniętymi w ruloniki. Do dań z rybami wykorzystaj też makaron w kształcie kokardek, muszelek i świderków. Odpowiedni gatunek może bardzo urozmaicić danie. Ugotuj np. cellentani, grube, skręcane rurki, które dobrze komponują się z gęstymi sosami, np. bolognese. Odmień go nieco, dodając tuńczyka zamiast mięsa mielonego. Jeśli decydujesz się na świderki, we Włoszech zwane fusilli, podaj je z tuńczykiem i kremowym sosem szpinakowym. Z ryb i makaronu zrobisz także pyszne zapiekanki. Podaj lasagne z tuńczykiem oraz warzywami. Do cannelloni z kolei świetnie sprawdzi się łosoś. Swoje dania urozmaicaj nie tylko oliwkami i kaparami. Ryby i makaron dobrze smakują też z mozzarellą, śmietanką i groszkiem. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje.





