Przepisy na Makaron z rybą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z rybą

53 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z rybąMakaron z rybą

Ryby, np. tuńczyk oraz łosoś, stanowią popularny dodatek do makaronów. Dobrze sprawdzają się z różnymi innymi dodatkami, sosami i warzywami. Pasują do nich brokuły, pomidory, kukurydza i szparagi. Lubisz spaghetti? Zmień nieco smak klasycznego napoli, dodając do niego tuńczyka. Do pikantnego sosu bardzo dobrze będą pasowały również kapary albo oliwki. Danie posyp startym żółtym serem. Jeśli chcesz, by smak tuńczyka był dominujący, połącz go jedynie z oliwą i cebulą. Taka wariacja na temat spaghetti aglio olio sprawdzi się na codzienny obiad i ciepłą kolację. Przygotujesz je również w nieco wyrazistszej wersji, jeśli tuńczyka zamienisz na anchois oraz kapary. Z tych składników przyrządza się także pappardelle à la puttanesca. Jego smak podkreślają czarne oliwki i czosnek, łagodzą go z kolei słodkie pomidory. Do podłużnego makaronu pasuje też ryba w dużym kawałku. Smażone lub pieczone dzwonki łososia podaj z dodatkiem spaghetti z oliwkami. Smaczny będzie też z pesto lub świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Z makaronu i ryby zrobisz również dania pasujące na uroczyste okazje. Przygotuj tagliatelle, grube długie wstążki, z wędzonym łososiem i sosem serowym ze śmietaną. Dopraw go musztardą, kaparami. Każdą porcję udekoruj cienkimi plasterkami cukinii zawiniętymi w ruloniki. Do dań z rybami wykorzystaj też makaron w kształcie kokardek, muszelek i świderków. Odpowiedni gatunek może bardzo urozmaicić danie. Ugotuj np. cellentani, grube, skręcane rurki, które dobrze komponują się z gęstymi sosami, np. bolognese. Odmień go nieco, dodając tuńczyka zamiast mięsa mielonego. Jeśli decydujesz się na świderki, we Włoszech zwane fusilli, podaj je z tuńczykiem i kremowym sosem szpinakowym. Z ryb i makaronu zrobisz także pyszne zapiekanki. Podaj lasagne z tuńczykiem oraz warzywami. Do cannelloni z kolei świetnie sprawdzi się łosoś. Swoje dania urozmaicaj nie tylko oliwkami i kaparami. Ryby i makaron dobrze smakują też z mozzarellą, śmietanką i groszkiem. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje.