
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go za pomocą sitka i odstaw.

Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz filety anchois. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i ugotowany wcześniej makaron. Delikatnie podsmażaj całość, często mieszając, przez około 5 minut.

Krok 3
Przygotuj sos do penne a'la puttanesca. Fix Knorr dokładnie wymieszaj z 250 ml zimnej wody, a gotową mieszanką zalej składniki na patelni. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu do momentu aż danie się zagotuje. Gotowe! Makaron podawaj posypany startym żółtym serem.


Dobra rada:
Penne a’la puttanesca dobrze smakuje posypane parmezanem, którego słony smak ciekawie wzbogaci smak sosu i makaronu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne puttanesca
Penne a’la puttanesca to typowe danie kuchni włoskiej, które powstaje z pomidorowego sosu, oliwy z oliwek, czosnku, anchois, kaparów i czarnych oliwek. Połączenie wyrazistych smaków to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej.
Dla kogo?
Komu zasmakuje włoska puttanesca? Penne z dodatkiem aromatycznego sosu to idealna propozycja dla osób ceniących prostotę włoskiej kuchni i możliwość przygotowania smacznego dania w bardzo krótkim czasie.
Na jaką okazję?
Makaron penne puttanesca to świetna propozycja dania jednogarnkowego dla całej rodziny. Dobrze sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Czy wiesz, że…?Sos do makaronu penne puttanesca możesz przygotować na bazie świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.
Dla urozmaicenia:
Sos do makaronu penne puttanesca możesz zaserwować również z makaronem kokardki, fussili czy tagliatelle. Sprawdzi się nie tylko makaron pszenny, ale także te pełnoziarnisty. Smak penne puttanesca możesz wzbogacić też krewetkami. Trzeba je na samym początku podsmażyć chwilę na oliwie razem z czosnkiem.