Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Posiekaj natkę pietruszki oraz anchois.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie usmaż na złoty kolor rozgnieciony czosnek. Dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i makaron.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody i zalej wszystkie składniki na patelni. Całość zagotuj. Gotowy makaron podawaj posypany serem. Pastę możesz wzbogacić krewetkami. Trzeba je na samym początku podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Penne puttanesca
Penne puttanesca to rozwiązanie dla osób ceniących prostotę włoskiej kuchni i możliwość przygotowania smacznego dania w bardzo krótkim czasie. Użyj makaronu typu penne, czyli krótkich rurek w wersji z karbowanymi lub gładkimi bokami, które pasują do gęstych sosów z wieloma dodatkami. Opcjonalnie sprawdzi się też makaron typu fusilli, czyli świderki. Zacznij od ugotowania go al dente. Następnie na patelni podsmażaj czosnek do momentu, aż uzyska złocisty odcień. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz resztę składników: oliwki, kapary i anchois. Te wyraziste dodatki skomponują się z pikantnym sosem pomidorowym. Na końcu przełóż na patelnię również ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki oraz startym serem – szczególnie dobrze sprawdzą się płatki parmezanu. Ewentualnie wzbogać potrawę krewetkami. Przygotuj włoskie penne puttanesca na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Do dzieła!