Penne puttanesca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne puttanesca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Posiekaj natkę pietruszki oraz anchois.

Penne puttanesca - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie usmaż na złoty kolor rozgnieciony czosnek. Dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i makaron.

Penne puttanesca - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody i zalej wszystkie składniki na patelni. Całość zagotuj. Gotowy makaron podawaj posypany serem. Pastę możesz wzbogacić krewetkami. Trzeba je na samym początku podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem.

Penne puttanesca - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne puttanescaPenne puttanesca

Penne puttanesca to rozwiązanie dla osób ceniących prostotę włoskiej kuchni i możliwość przygotowania smacznego dania w bardzo krótkim czasie. Użyj makaronu typu penne, czyli krótkich rurek w wersji z karbowanymi lub gładkimi bokami, które pasują do gęstych sosów z wieloma dodatkami. Opcjonalnie sprawdzi się też makaron typu fusilli, czyli świderki. Zacznij od ugotowania go al dente. Następnie na patelni podsmażaj czosnek do momentu, aż uzyska złocisty odcień. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz resztę składników: oliwki, kapary i anchois. Te wyraziste dodatki skomponują się z pikantnym sosem pomidorowym. Na końcu przełóż na patelnię również ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki oraz startym serem – szczególnie dobrze sprawdzą się płatki parmezanu. Ewentualnie wzbogać potrawę krewetkami. Przygotuj włoskie penne puttanesca na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Do dzieła!