Penne puttanesca – przepis z oliwkami i serem | Przepisy.pl pixel

Penne puttanesca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go za pomocą sitka i odstaw.

Penne puttanesca - Krok 1

Krok 2

Przygotuj deskę do krojenia i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz filety anchois. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i ugotowany wcześniej makaron. Delikatnie podsmażaj całość, często mieszając, przez około 5 minut.

Penne puttanesca - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos do penne a'la puttanesca. Fix Knorr dokładnie wymieszaj z 250 ml zimnej wody, a gotową mieszanką zalej składniki na patelni. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu do momentu aż danie się zagotuje. Gotowe! Makaron podawaj posypany startym żółtym serem.

Penne puttanesca - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Penne a’la puttanesca dobrze smakuje posypane parmezanem, którego słony smak ciekawie wzbogaci smak sosu i makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne puttanescaPenne puttanesca

Penne a’la puttanesca to typowe danie kuchni włoskiej, które powstaje z pomidorowego sosu, oliwy z oliwek, czosnku, anchois, kaparów i czarnych oliwek. Połączenie wyrazistych smaków to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej.

Dla kogo?

Komu zasmakuje włoska puttanesca? Penne z dodatkiem aromatycznego sosu to idealna propozycja dla osób ceniących prostotę włoskiej kuchni i możliwość przygotowania smacznego dania w bardzo krótkim czasie.

Na jaką okazję?

Makaron penne puttanesca to świetna propozycja dania jednogarnkowego dla całej rodziny. Dobrze sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Czy wiesz, że…?Sos do makaronu penne puttanesca możesz przygotować na bazie świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. 

Dla urozmaicenia:

Sos do makaronu penne puttanesca możesz zaserwować również z makaronem kokardki, fussili czy tagliatelle. Sprawdzi się nie tylko makaron pszenny, ale także te pełnoziarnisty. Smak penne puttanesca możesz wzbogacić też krewetkami. Trzeba je na samym początku podsmażyć chwilę na oliwie razem z czosnkiem.