
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
400 gramów
8 plastrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Krok 2
Pomidory umyj, rozkrój na połówki, boczek pokrój w paski, a czosnek i cebulę posiekaj. Wszystko wymieszaj i przełóż do żaroodpornej formy. Dopraw do smaku, skrop oliwą.
Krok 3
Zapiekaj przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Wymieszaj z makaronem i podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej