Penne z cukinią i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z cukinią i wędzonym boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

30 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Boczek pokroić w drobna kosteczkę. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzany olej wrzucić boczek pokrojony w kostkę i obsmażać aż zacznie się rumienić.

Krok 3

Cukinię obrać, odciąć końce i pokroić w niedużą kostkę. Cukinie pokrojoną w kostkę dodać do boczku na patelnie i obsmażać 5 minut. Przyprawić dość sporo.

Krok 4

Gorący, odcedzony makaron wrzucić na patelnię z boczkiem cukinią. Dodać natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i podawać.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej