
Składniki
0.5 kilograma
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej.
Krok 2
Następnie wystudzone warzywa, paprykę i salami pokrój w paski. Mozarellę pokrój w kostkę.
Krok 3
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju tak, aby był al dente, czyli lekko twardy.
Krok 4
Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mozzarellę, oliwki w całości, makaron oraz sos włoski Knorr przygotowany według opakowania przepisu na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka makaronowa
Jeśli szukasz sposobu na smaczną sałatkę makaronową, to jesteś w dobrym miejscu. Do przyrządzenia tej z poniższego przepisu będziesz potrzebować ugotowanego al dente makaronu penne, czyli rurek. Jeśli chcesz, aby przygotowywana potrawa prezentowała się wyjątkowo efektownie, wykorzystaj takie, do których produkcji użyto naturalnych barwników. Warzywa: bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej. Kiedy już wystygną, wraz z różnokolorowymi paprykami i salami, podziel je na paski. Wszystkie wymienione wcześniej składniki – z kostkami mozzarelli i sosem włoskim – wymieszaj w dużej misce. Tę podstawową wersję sałatki makaronowej możesz w prosty sposób urozmaicić. Użyj w tym celu czarnych oliwek odsączonych z zalewy. Sprawdzi się także świeży szpinak lub rukola. Całość warto posypać drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem dobrze ją schłodzisz. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o tym przepisie.