Włoska sałatka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
451 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

605 osób wydrukowało

Pobierz pdf

588 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej.

Krok 2

Następnie wystudzone warzywa, paprykę i salami pokrój w paski. Mozarellę pokrój w kostkę.

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju tak, aby był al dente, czyli lekko twardy.

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mozzarellę, oliwki w całości, makaron oraz sos włoski Knorr przygotowany według opakowania przepisu na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka makaronowaWłoska sałatka makaronowa

Jeśli szukasz sposobu na smaczną sałatkę makaronową, to jesteś w dobrym miejscu. Do przyrządzenia tej z poniższego przepisu będziesz potrzebować ugotowanego al dente makaronu penne, czyli rurek. Jeśli chcesz, aby przygotowywana potrawa prezentowała się wyjątkowo efektownie, wykorzystaj takie, do których produkcji użyto naturalnych barwników. Warzywa: bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej. Kiedy już wystygną, wraz z różnokolorowymi paprykami i salami, podziel je na paski. Wszystkie wymienione wcześniej składniki – z kostkami mozzarelli i sosem włoskim – wymieszaj w dużej misce. Tę podstawową wersję sałatki makaronowej możesz w prosty sposób urozmaicić. Użyj w tym celu czarnych oliwek odsączonych z zalewy. Sprawdzi się także świeży szpinak lub rukola. Całość warto posypać drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem dobrze ją schłodzisz. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o tym przepisie.