Włoska sałatka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoska sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

413 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej.

Krok 2

Następnie wystudzone warzywa, paprykę i salami pokrój w paski. Mozarellę pokrój w kostkę.

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju tak, aby był al dente, czyli lekko twardy.

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mozzarellę, oliwki w całości, makaron oraz sos włoski Knorr przygotowany według opakowania przepisu na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka makaronowaWłoska sałatka makaronowa

Jeśli szukasz sposobu na smaczną sałatkę makaronową, to jesteś w dobrym miejscu. Do przyrządzenia tej z poniższego przepisu będziesz potrzebować ugotowanego al dente makaronu penne, czyli rurek. Jeśli chcesz, aby przygotowywana potrawa prezentowała się wyjątkowo efektownie, wykorzystaj takie, do których produkcji użyto naturalnych barwników. Warzywa: bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej. Kiedy już wystygną, wraz z różnokolorowymi paprykami i salami, podziel je na paski. Wszystkie wymienione wcześniej składniki – z kostkami mozzarelli i sosem włoskim – wymieszaj w dużej misce. Tę podstawową wersję sałatki makaronowej możesz w prosty sposób urozmaicić. Użyj w tym celu czarnych oliwek odsączonych z zalewy. Sprawdzi się także świeży szpinak lub rukola. Całość warto posypać drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem dobrze ją schłodzisz. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o tym przepisie.