Włoska sałatka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

414 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

445 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej.

Krok 2

Następnie wystudzone warzywa, paprykę i salami pokrój w paski. Mozarellę pokrój w kostkę.

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju tak, aby był al dente, czyli lekko twardy.

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mozzarellę, oliwki w całości, makaron oraz sos włoski Knorr przygotowany według opakowania przepisu na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka makaronowaWłoska sałatka makaronowa

Jeśli szukasz sposobu na smaczną sałatkę makaronową, to jesteś w dobrym miejscu. Do przyrządzenia tej z poniższego przepisu będziesz potrzebować ugotowanego al dente makaronu penne, czyli rurek. Jeśli chcesz, aby przygotowywana potrawa prezentowała się wyjątkowo efektownie, wykorzystaj takie, do których produkcji użyto naturalnych barwników. Warzywa: bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej. Kiedy już wystygną, wraz z różnokolorowymi paprykami i salami, podziel je na paski. Wszystkie wymienione wcześniej składniki – z kostkami mozzarelli i sosem włoskim – wymieszaj w dużej misce. Tę podstawową wersję sałatki makaronowej możesz w prosty sposób urozmaicić. Użyj w tym celu czarnych oliwek odsączonych z zalewy. Sprawdzi się także świeży szpinak lub rukola. Całość warto posypać drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem dobrze ją schłodzisz. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o tym przepisie.