Włoska sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

408 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej.

Krok 2

Następnie wystudzone warzywa, paprykę i salami pokrój w paski. Mozarellę pokrój w kostkę.

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju tak, aby był al dente, czyli lekko twardy.

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mozzarellę, oliwki w całości, makaron oraz sos włoski Knorr przygotowany według opakowania przepisu na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka makaronowaWłoska sałatka makaronowa

Jeśli szukasz sposobu na smaczną sałatkę makaronową, to jesteś w dobrym miejscu. Do przyrządzenia tej z poniższego przepisu będziesz potrzebować ugotowanego al dente makaronu penne, czyli rurek. Jeśli chcesz, aby przygotowywana potrawa prezentowała się wyjątkowo efektownie, wykorzystaj takie, do których produkcji użyto naturalnych barwników. Warzywa: bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej. Kiedy już wystygną, wraz z różnokolorowymi paprykami i salami, podziel je na paski. Wszystkie wymienione wcześniej składniki – z kostkami mozzarelli i sosem włoskim – wymieszaj w dużej misce. Tę podstawową wersję sałatki makaronowej możesz w prosty sposób urozmaicić. Użyj w tym celu czarnych oliwek odsączonych z zalewy. Sprawdzi się także świeży szpinak lub rukola. Całość warto posypać drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem dobrze ją schłodzisz. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o tym przepisie.