
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 pęczek
0.5 pęczka
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź go.
Krok 2
Drobniutko posiekaj natkę bazylii, miętę, chili i suszone pomidory. Upraż pestki dyni na rozgrzanej patelni. Zielony groszek sparz w wrzątku lub rozmroź go jeśli używasz mrożonego.
Krok 3
W misce pomieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą, musztardą i trzema łyżkami wody. Do powstałego sosu dodaj wszystkie składniki sałatki i dokładnie wymieszaj, sałatkę przełóż do odpowiedniej miski.

Dobra rada:
Garść startego parmezanu dodana do sałatki przeniesie ją w inny wymiar. Zdjęcie smacznej sałatki z bazylią zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Joanna Mrozek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej