Smaczna sałatka z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczna sałatka z bazylią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 pęczek

0.5 pęczka

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź go.

Krok 2

Drobniutko posiekaj natkę bazylii, miętę, chili i suszone pomidory. Upraż pestki dyni na rozgrzanej patelni. Zielony groszek sparz w wrzątku lub rozmroź go jeśli używasz mrożonego.

Krok 3

W misce pomieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą, musztardą i trzema łyżkami wody. Do powstałego sosu dodaj wszystkie składniki sałatki i dokładnie wymieszaj, sałatkę przełóż do odpowiedniej miski.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Garść startego parmezanu dodana do sałatki przeniesie ją w inny wymiar. Zdjęcie smacznej sałatki z bazylią zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Joanna Mrozek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczna sałatka z bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej