
Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
12 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera oczyść, obierz wzdłuż, pozbywając się włókien. Sparz w osolonym wrzątku, przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili pokrój pod kątem w długie paski.

Krok 2
Rukolę umyj, wysusz i oczyść, dodaj do selera.

Krok 3
Orzechy upraż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki, a ananasa w kostkę.

Krok 4
Pomarańczę obierz, wytnij nad miską filety, zachowując sok, który będzie ściekał do miski.

Krok 5
Wymieszaj wszystkie warzywa i owoce. Dodaj rukolę oraz orzechy.

Krok 6
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze świeżym sokiem pomarańczowym i oliwą z oliwek, następnie polej nim sałatkę. Sałatkę podawaj z grzankami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z selera i ananasa
Sałatka z selera i ananasa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzywno-owocowych połączeń. Seler idealnie sprawdza się przy tego typu potrawach ze względu na swój delikatnie gorzkawy smak. Dobrze współgra ze słodkim ananasem i pomarańczą, a także orzechową i nieco pikantną rukolą. Do chrupiącego selera świetnie pasują też orzeszki piniowe i grzanki, którymi posypuje się całość. Tak przyrządzona sałatka będzie dobrą propozycją na drugie śniadanie w pracy – słodko-kwaśne i zarazem mocno warzywne. Zjedz je z dodatkiem ulubionego pieczywa lub wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego czy filo. Możesz zastąpić rukolę roszponką, jeśli tylko zależy Ci na łagodniejszym smaku dania. Jeśli natomiast chcesz podać sałatkę z selerem i ananasem podczas przyjęcia, wykorzystaj w tym celu pucharki z przezroczystego szkła – potrawa będzie prezentowała się dzięki temu efektowniej. Udekoruj dodatkowo każdy pucharek plastrem pomarańczy. Przygotuj tę pyszną sałatkę według naszego przepisu. Sprawdzi się na wiele okazji.