Sałatka Caprese - przepis na włoską sałatkę | Przepisy.pl pixel

Sałatka Caprese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

702 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1787 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2019 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

10 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój pomidory i mozzarelle na pół. Awokado obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię - w paski.

Krok 2

Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni, na złoty kolor.

Krok 3

Umyj rukolę i odetnij końcówki, po czym wszystkie przygotowane dotychczas składniki umieść w dużej misce.

Krok 4

Rozpuść Bulionetkę wołową Knorr w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia.

Krok 5

Wymieszaj dokładnie ocet balsamico, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu, powoli dodając oliwę z oliwek - do momentu, gdy powstanie gęsta emulsja.

Krok 6

Polej sałatkę tak przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

1

Opinie o przepisie

  • iwona

    iwona , 19.12.2021

    Szybka i prosta sałatka, która sprawdza się na każdą okazję. Najsmaczniejsza jest z oliwą classico Monini, nawet Robert Makłowicz ją poleca.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Caprese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka CapreseSałatka Caprese

Delikatna, orzeźwiająca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka caprese to popularne danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się ją zazwyczaj z mozzarelli, pomidorów oraz świeżej bazylii. Z dodatkiem awokado, pomidorów suszonych oraz cherry, orzeszków pinii i rukoli sałatka caprese może zamienić się w smaczną kolację albo drugie śniadanie. Chrupiące orzeszki pinii tworzą smaczny kontrast z pomidorami, a rukola sprawia, że potrawa nabiera wyrazistego, delikatnie pikantnego i orzechowego posmaku. Czy ten opis sprawił, że nabrałeś jeszcze większej ochoty na ten przysmak?

Dla kogo?

Sałatka caprese z sosem balsamicznym to propozycja dla wszystkich osób lubiących świeże, lekkie i klasyczne sałatki, których przygotowanie nie musi kojarzyć się z tym, co trudne i czasochłonne.

Na jaką okazję?

Tak przygotowana sałatka sprawdzi się też jako przekąska na przyjęciu, pikniku lub podczas grillowania. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku! Życzymy smacznego!

Czy wiesz, że?

Sałatka caprese polana sosem na bazie octu balsamicznego, musztardy, bulionu oraz oliwy będzie świetnie komponowała się z grillowaną bagietką, ziołową focaccią lub włoskimi wytrawnymi paluszkami. Spróbuj sam!

Dla urozmaicenia:

Do tak przyrządzonej sałatki caprese warto także dodać pestki słonecznika lub dyni. Proponowane w przepisie składniki będą również dobrze współgrały z czarnymi lub zielonymi oliwkami. Sałatka caprese przepis? Mówisz, masz!