
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj i ostudź.

Krok 2
Pomarańcze obierz, pokrój w plastry i odłóż. Kukurydzę odsącz z zalewy. Fasolę przecedź i przepłucz, szynkę pokrój w kostkę.

Krok 3
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą.

Krok 4
Schłodzony ryż, szynkę, fasolę i kukurydzę przełóż do salaterki. Polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Plastry pomarańczy ułóż na talerzach, połóż na nich finezyjnie sałatkę i udekoruj listkami natki pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomarańczą i szynką
Sałatka z pomarańczą i szynką łączy w sobie nieco kwaskowaty smak cytrusów z łagodnym smakiem ryżu i wędliny. Danie doskonale nadaje się zarówno na kolację, jak i jako przekąska między głównymi posiłkami. Jej przygotowanie zacznij od ugotowania ryżu. Następnie owoce obierz ze skórki i pokrój w plastry, kukurydzę odsącz z zalewy, a fasolę przecedź i przepłucz. Wszystkie składniki razem z pokrojoną szynką (np. parmeńską) połącz ze sobą w salaterce. Na koniec, gotową sałatkę polej przyrządzonym uprzednio sosem sałatkowym i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Pamiętaj, że przepis na sałatkę możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując ryż kaszą jaglaną lub dodając inne składniki, takie jak: oliwki, ser kozi, rukola czy seler. Nie zapomnij również o przyprawach i dodatkach, które jeszcze bardziej podkreślą jej smak. W tym celu wykorzystaj czarny lub biały pieprz, oregano, ząbek czosnku lub sok z pomarańczy wymieszany z łyżeczką miodu. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku sałatkę z kawałkami pomarańczy i szynką. Do dzieła!