
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj i ostudź.

Krok 2
Pomarańcze obierz, pokrój w plastry i odłóż. Kukurydzę odsącz z zalewy. Fasolę przecedź i przepłucz, szynkę pokrój w kostkę.

Krok 3
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą.

Krok 4
Schłodzony ryż, szynkę, fasolę i kukurydzę przełóż do salaterki. Polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Plastry pomarańczy ułóż na talerzach, połóż na nich finezyjnie sałatkę i udekoruj listkami natki pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomarańczą i szynką
Sałatka z pomarańczą i szynką łączy w sobie nieco kwaskowaty smak cytrusów z łagodnym smakiem ryżu i wędliny. Danie doskonale nadaje się zarówno na kolację, jak i jako przekąska między głównymi posiłkami. Jej przygotowanie zacznij od ugotowania ryżu. Następnie owoce obierz ze skórki i pokrój w plastry, kukurydzę odsącz z zalewy, a fasolę przecedź i przepłucz. Wszystkie składniki razem z pokrojoną szynką (np. parmeńską) połącz ze sobą w salaterce. Na koniec, gotową sałatkę polej przyrządzonym uprzednio sosem sałatkowym i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Pamiętaj, że przepis na sałatkę możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując ryż kaszą jaglaną lub dodając inne składniki, takie jak: oliwki, ser kozi, rukola czy seler. Nie zapomnij również o przyprawach i dodatkach, które jeszcze bardziej podkreślą jej smak. W tym celu wykorzystaj czarny lub biały pieprz, oregano, ząbek czosnku lub sok z pomarańczy wymieszany z łyżeczką miodu. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku sałatkę z kawałkami pomarańczy i szynką. Do dzieła!