
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
60 gramów
20 gramów
50 mililitrów
15 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
We wrzącej wodzie rozprowadź bulionetkę Knorr. Ryż ugotuj tak, aby był sypki i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Z ananasa wykrój kilka cienkich plastrów razem ze skórą - posłużą one później do dekoracji.

Krok 3
Pozostałego ananasa obierz, usuń stwardniały środek i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój szynkę oraz paprykę.

Krok 4
Ananasa, szynkę, kukurydzę i paprykę przełóż do miski.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, ketchupem, pastą Harissa i sokiem ananasowym, by powstał dressing.

Krok 6
Dodaj kolendrę i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Sałatkę udekoruj plastrami świeżego ananasa i podawaj posypaną grzankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem i ananasem
Jeśli lubisz słodki smak owoców, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę z ryżem i ananasem. Zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – z ananasów wykrój stwardniały środek, ryż ugotuj na sypko, a szynkę oraz czerwoną paprykę pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski i polej dressingiem – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z majonezem, ketchupem, pastą Harissa oraz sokiem ananasowym (nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast pasty Harissa użyć ostrej papryczki chili). Pamiętaj, że przepis na sałatkę możesz w prosty sposób modyfikować, na przykład dodając do niej inne składniki. Doskonale sprawdzą się m.in. zielony groszek, seler, kawałki kurczaka, a także brzoskwinie. Gotową sałatkę udekoruj szczypiorkiem lub kolendrą i posyp grzankami. Nie zapomnij, że idealnym dodatkiem do dania będzie świeże i chrupiące pieczywo. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną sałatką z ryżem i owocami. Koniecznie według naszego sprawdzonego przepisu. Do dzieła!