
Składniki
6 łyżek
1 sztuka
6 łyżek
10 sztuk
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 opakowania
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody, dodaj cukier, łyżkę octu balsamicznego oraz oliwę.

Krok 2
Warzywa umyj, oczyść i pokrój w półplastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem.

Krok 3
Rozgrzej dobrze oliwę w szerokim garnku, a następnie włóż warzywa oraz rozmaryn i smaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia skrop octem balsamicznym i odparuj.

Krok 4
Usmażone warzywa przełóż do miski, zalej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i wystudź. Po wystudzeniu przełóż do salaterki. Podawaj z czosnkowymi grzankami z bagietki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw
Aromatyczna, pyszna, kolorowa... Sałatka z grillowanych warzyw w ziołowym sosie, to doskonała propozycja na obiad w upalne, letnie dni. Warzywa możesz zarówno wrzucić na ruszt, jak i obsmażyć z każdej strony na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla. Jeśli chcesz, aby bakłażan stracił swój lekko gorzkawy posmak, pokrój go, posól i odstaw na około 15-20 minut. Gdy puści soki, opłucz pod zimną wodą i połącz z resztą warzyw. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu lub orzeszkami piniowymi. Tuż przed podaniem jej na stół skrop ją dodatkowo sokiem wyciśniętym z połówki limonki, udekoruj listkami świeżej bazylii i pokrojonym w kosteczkę serem feta. Serwuj z chrupiącymi grzankami z bagietki lub włoskimi paluszkami grissini. Najlepiej w towarzystwie lampki dobrego, wytrawnego wina.