Sałatka z grillowanych warzyw

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

10 sztuk

2 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

6 łyżek

4 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody, dodaj cukier, łyżkę octu balsamicznego oraz oliwę.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj, oczyść i pokrój w półplastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej dobrze oliwę w szerokim garnku, a następnie włóż warzywa oraz rozmaryn i smaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia skrop octem balsamicznym i odparuj.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 3

Krok 4

Usmażone warzywa przełóż do miski, zalej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i wystudź. Po wystudzeniu przełóż do salaterki. Podawaj z czosnkowymi grzankami z bagietki.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych warzywSałatka z grillowanych warzyw

Aromatyczna, pyszna, kolorowa... Sałatka z grillowanych warzyw w ziołowym sosie, to doskonała propozycja na obiad w upalne, letnie dni. Warzywa możesz zarówno wrzucić na ruszt, jak i obsmażyć z każdej strony na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla. Jeśli chcesz, aby bakłażan stracił swój lekko gorzkawy posmak, pokrój go, posól i odstaw na około 15-20 minut. Gdy puści soki, opłucz pod zimną wodą i połącz z resztą warzyw. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu lub orzeszkami piniowymi. Tuż przed podaniem jej na stół skrop ją dodatkowo sokiem wyciśniętym z połówki limonki, udekoruj listkami świeżej bazylii i pokrojonym w kosteczkę serem feta. Serwuj z chrupiącymi grzankami z bagietki lub włoskimi paluszkami grissini. Najlepiej w towarzystwie lampki dobrego, wytrawnego wina.