
Składniki
6 łyżek
1 sztuka
6 łyżek
10 sztuk
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 opakowania
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody, dodaj cukier, łyżkę octu balsamicznego oraz oliwę.

Krok 2
Warzywa umyj, oczyść i pokrój w półplastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem.

Krok 3
Rozgrzej dobrze oliwę w szerokim garnku, a następnie włóż warzywa oraz rozmaryn i smaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia skrop octem balsamicznym i odparuj.

Krok 4
Usmażone warzywa przełóż do miski, zalej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i wystudź. Po wystudzeniu przełóż do salaterki. Podawaj z czosnkowymi grzankami z bagietki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw
Aromatyczna, pyszna, kolorowa... Sałatka z grillowanych warzyw w ziołowym sosie, to doskonała propozycja na obiad w upalne, letnie dni. Warzywa możesz zarówno wrzucić na ruszt, jak i obsmażyć z każdej strony na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla. Jeśli chcesz, aby bakłażan stracił swój lekko gorzkawy posmak, pokrój go, posól i odstaw na około 15-20 minut. Gdy puści soki, opłucz pod zimną wodą i połącz z resztą warzyw. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu lub orzeszkami piniowymi. Tuż przed podaniem jej na stół skrop ją dodatkowo sokiem wyciśniętym z połówki limonki, udekoruj listkami świeżej bazylii i pokrojonym w kosteczkę serem feta. Serwuj z chrupiącymi grzankami z bagietki lub włoskimi paluszkami grissini. Najlepiej w towarzystwie lampki dobrego, wytrawnego wina.