Składniki
6 łyżek
1 sztuka
6 łyżek
10 sztuk
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 opakowania
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody, dodaj cukier, łyżkę octu balsamicznego oraz oliwę.
Krok 2
Warzywa umyj, oczyść i pokrój w półplastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem.
Krok 3
Rozgrzej dobrze oliwę w szerokim garnku, a następnie włóż warzywa oraz rozmaryn i smaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia skrop octem balsamicznym i odparuj.
Krok 4
Usmażone warzywa przełóż do miski, zalej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i wystudź. Po wystudzeniu przełóż do salaterki. Podawaj z czosnkowymi grzankami z bagietki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw
Aromatyczna, pyszna, kolorowa... Sałatka z grillowanych warzyw w ziołowym sosie, to doskonała propozycja na obiad w upalne, letnie dni. Warzywa możesz zarówno wrzucić na ruszt, jak i obsmażyć z każdej strony na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla. Jeśli chcesz, aby bakłażan stracił swój lekko gorzkawy posmak, pokrój go, posól i odstaw na około 15-20 minut. Gdy puści soki, opłucz pod zimną wodą i połącz z resztą warzyw. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu lub orzeszkami piniowymi. Tuż przed podaniem jej na stół skrop ją dodatkowo sokiem wyciśniętym z połówki limonki, udekoruj listkami świeżej bazylii i pokrojonym w kosteczkę serem feta. Serwuj z chrupiącymi grzankami z bagietki lub włoskimi paluszkami grissini. Najlepiej w towarzystwie lampki dobrego, wytrawnego wina.