Sałatka z zupek chińskich przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z zupek chińskich

Autor: Majka

ratingratingratingratingrating

8

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron z zupek chińskich rozgnieść i wsypać do miski razem z dołączonymi do niego, przyprawami. Zalać to 1,5 szklanką wrzątku , wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Wstawić jajka do gotowania. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczke, dodać do niego pieprz, sól i chili. Usmażyć. Zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie.

Krok 3

Paprykę pokroić w kosteczki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Sałatę pokroić.

Krok 4

I do miski z wcześniej przygotowanym makaronem dodać wszystkie składniki: paprykę, fasolę, kukurydzę, kurczaka, sałaty, 4 jajka starte na tarce o grubych oczkach. Doprawić majonezem, jogurtem, musztardą, solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z zupek chińskich - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z zupek chińskichSałatka z zupek chińskich

Masz ochotę na sałatkę z makaronem, ale brakuje Ci czasu, żeby go ugotować? Świetną alternatywą dla klasycznego makaronu będzie ten z zupek chińskich. Wystarczy zalać go gorącą wodą i odstawić, aż napęcznieje – zabiera to znacznie mniej czasu niż gotowanie. Makaron w zupkach chińskich ma bardzo długie nitki – znacznie dłuższe niż spaghetti. Pamiętaj więc, żeby przed przygotowaniem je pokruszyć. Przyrządzenie sałatki nie zajmie dużo czasu, a w dodatku możesz poeksperymentować ze smakami, dodając do niej różne składniki. Smakują wybornie, gdy jednym z nich są chrupiące orzechy lub nasiona. Dorzuć jeszcze garść słonecznika lub orzeszków ziemnych. Urozmaicą smak i danie będzie przywodzić na myśl kuchnię chińską. Bardzo ważny jest także sos, który możesz przygotować w wersji słodkiej, ostrej albo słodko-kwaśnej. Z sałatką z zupek chińskich świetnie komponuje się szczególnie sos na bazie pikantnej musztardy, który nada całości intensywny smak. Z kolei połączenie składników z sosem słodko-kwaśnym sprawi, że sałatka zyska orientalny akcent. Podawaj ją w małych salaterkach – wierzch możesz posypać ziarnami kukurydzy. Wypróbuj nasz przepis już dziś.