
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze (sparzyć). Ogórka obrać, usunąć ziarna i pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
Przygotować sos. Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez,przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polać warzywa.
Krok 3
Pomidora umyć, pokroić i usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę. Kukurydzą osączyć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki albo ósemki.
Krok 4
Do sześciu salaterek układać kolejno: brokuł, ogórek, pomidor, kukurydza, na wierzchu ułożyć jajka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej