Sałatka z tortellini z pomidorami i mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

486 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
36 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

759 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1054 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortellini ugotuj w osolonym wrzątku, następnie przełóż do zimnej wody.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Sałatę porwij, oczyść szpinak, pomidorki i mozzarellę pokrój w kostkę. Suszone pomidory i cebulę pokrój w cienkie paski.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki z sosem i tortellini. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Marek Templer

    Marek Templer , 12.02.2020

    Dodałem trochę hiszpańskich klimatów w postaci kiełbasy chiorizo. Bardziej wyraziste

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortellini i mozzarelląSałatka z tortellini i mozzarellą

Tortellini to popularny rodzaj małych włoskich pierogów. Zazwyczaj wypełnione są farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Możesz kupić je w każdym większym supermarkecie i dodać do wszelkich zup oraz sałatek. Zobacz ich nową odsłonę, ponieważ przed Tobą nasz specjał, czyli sałatka z tortellini i mozzarellą!

Dla kogo?

Fani klasycznych pierogów koniecznie powinni spróbować ich mniejszej, włoskiej wersji. Przyrządzenie tortellini z pomidorami i mozzarellą to najlepsza okazja! Nie bez powodu ten rodzaj pierożków jest znany na całym świecie. Popatrz na naszą recepturę i poznaj walory tortellini z mozzarellą lub innymi składnikami! 

Na jaką okazję?

Sałatka z tortellini i mozzarellą to odrobina gorącej Italii na Twoim talerzu. Zaserwuj ją dla przyjaciół podczas spotkania, a będą zachwyceni! Sałatka z tortellini z pomidorami i mozzarellą sprawdzi się również jako lunch poza domem. Zapakuj ją do pojemniczka i zabierz do pracy lub szkoły. 

Czy wiesz, że?

Pierożki dobrze smakują na ciepło, ale i na zimno, co czyni je świetną propozycją na szybki lunch w pracy. Sałatka z tortellini z mozzarellą jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i możliwa do zrobienia nawet przed wyjściem do pracy. Ugotowanie pierożków zajmuje około 10 minut!

Dla urozmaicenia:

W tym przepisie tortellini zestawione są z mozzarellą, serem charakterystycznym dla włoskiej kuchni. Jest on delikatny, miękki i lekko ciągnący się. Użyto tortellini szpinakowych, jednak inne rodzaje tych wyjątkowych pierogów również dobrze się sprawdzą. Całości naszej propozycji dopełniają młody szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone.