Składniki
300 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tortellini ugotuj w osolonym wrzątku, następnie przełóż do zimnej wody.
Krok 2
Sałatę porwij, oczyść szpinak, pomidorki i mozzarellę pokrój w kostkę. Suszone pomidory i cebulę pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Sos sałatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Połącz wszystkie składniki z sosem i tortellini. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Tortellini to popularny rodzaj małych włoskich pierogów. Zazwyczaj wypełnione są farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Do kupienia są w każdym większym supermarkecie. Są doskonałym dodatkiem do wszelkich zup oraz sałatek. Wspaniale komponują się z gęstym sosami, jak i prostym sosem winegret. Dobrze smakują na ciepło, ale i na zimno, co czyni je świetną propozycją na szybki lunch w pracy. Sałatka z tortellini z mozzarellą jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i możliwa do zrobienia nawet przed wyjściem do pracy. Ugotowanie pierożków zajmuje około 10 minut. W tym przepisie tortellini zestawione są z mozzarellą, serem charakterystycznym dla włoskiej kuchni. Jest on delikatny, miękki i lekko ciągnący się. Użyto tortellini szpinakowych, jednak inne rodzaje tych wyjątkowych pierogów również dobrze się sprawdzą. Całości dopełniają młody szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone. Sałatka z tortellini i mozzarellą to odrobina gorącej Italii na twoim talerzu.