Zielone listki szpinaku znajdują wiele kulinarnych zastosowań. Użyjesz ich do przygotowania makaronu, lasagne, zapiekanki czy jako dodatek do kanapek. Jak przyrządzić szpinak, aby wydobyć pełnię jego smaku?
Jak przyrządzić świeży szpinak?
Świeży szpinak jest delikatny w smaku i intensywnie zielony. Świetnie sprawdzi się do sałatek, ale wykorzystać go możesz również do dań na ciepło, np. tarty ze szpinakiem w cieście filo. Musisz jedynie pamiętać, że listki w trakcie podgrzewania znacznie stracą swoją objętość. Jeśli zatem w danym przepisie sugeruje się użycie 500 gramów mrożonych, a wolisz świeże, użyj ich dwukrotnie więcej. Jak przygotować świeży szpinak do dalszego użycia?
- Przebierz listki – odrzuć te, które mają na swojej powierzchni odbarwienia lub dziurki.
- Pozbądź się łodyżek – nie zawierają wiele smaku.
- Dokładnie przemyj szpinak – pod strumieniem bieżącej wody. Oczyścisz go w ten sposób z ewentualnych pozostałości ziemi. Jeśli chcesz, możesz go również zblanszować – przełóż go na 1½ minuty do gorącej (nie wrzącej) wody, a następnie na taki sam czas do zimnej.
- Odsącz szpinak – to ważne, bez względu na to, czy planujesz użyć szpinak do sałatek, czy chcesz go przygotować w formie smażonej. Użyj durszlaka lub papierowych ręczników kuchennych.
- Pokrój liście – nie jest to jednak wymagane. Przykładowo, do sałatek i kanapek sprawdzą się całe.
Jak przyrządzić świeży szpinak? Zainspiruj się przepisem na sałatkę zieloną lub makaron ze szpinakiem i kurczakiem, a otrzymasz wyborne dania.
Jak przyrządzić mrożony szpinak?
Mrożony szpinak występuje w kilku formach: rozdrobnionej, całych liści czy w sosach (np. śmietanowym czy serowym). Najbardziej uniwersalne będą dwa pierwsze warianty. Jak przyrządzić szpinak w takiej postaci?
- Rozmroź go i odciśnij z nadmiaru soku.
- Gotowanie mrożonego szpinaku: szpinak umieść we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj go bez przykrycia przez ok. 3-5 minuty, licząc czas od ponownego zagotowania się wody.
- Smażenie mrożonego szpinaku: będzie smaczny, jeśli podsmażysz go na oliwie z dodatkiem cebuli i czosnku. Zainspiruj się przepisem na prostą i pyszną ciecierzycę ze szpinakiem.
Jak przyrządzić szpinak? – sposobów jest wiele, więc z pewnością znajdziesz ulubioną potrawę z nim w roli głównej. Skorzystaj z naszych porad i przepisów – udanego gotowania!
Komentarze (0)