Ciecierzyca ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciecierzyca ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

540 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odsącz z soku i przepłucz w zimnej wodzie.

Krok 2

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie przez chwilę, aż cebula się zeszkli . Umyj świeży szpinak, oderwij grube części, mrożony szpinak odciśnij z nadmiaru soku.

Krok 3

Szpinak dodaj do smażonej cebuli , wsyp groch, kilka łyżek wody i kostkę rosołową. Całość dopraw papryką, kminem i czarnym pieprzem. Smaż, cały czas mieszając, około 3-4 minut, aż groch zrobi się gorący.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej ciecierzycy możesz dodać połówki pomidorków koktajlowych oraz garść prażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca ze szpinakiemCiecierzyca ze szpinakiem

Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w przygotowaniu, a jej łagodny, delikatnie orzechowy smak pasuje do różnych dodatków. Dobrze komponuje się np. ze szpinakiem. Pamiętaj, że straci on podczas duszenia wiele wody, więc decydując się na użycie świeżych liści, przygotuj ich dwa razy więcej niż mrożonych. Zamiast szpinaku sprawdzą się też inne warzywa, np. jarmuż. Pokrój jego liście na drobne kawałki i podsmaż do czasu, aż lekko zmiękną. To wegetariańskie danie możesz doprawić na wiele sposobów. Bardzo dobrze współgra z czosnkiem, oprócz całych ząbków dodaj też odrobinę granulowanego, jeśli chcesz, by jego smak był bardziej odczuwalny. Do bulionu, w którym dusisz groch i szpinak, dodaj nieco ostrej papryki i kminu rzymskiego. Wypróbuj też wersji z curry albo świeżą kolendrą. Ciecierzycę podawaj z pieczywem albo kaszą. Dobry będzie także szeroki makaron ryżowy. Z jego dodatkiem możesz przyrządzić danie z woka. Zdecyduj, jak przyrządzisz tę wegetariańską potrawę!