Ciecierzyca ze szpinakiem - przepis: z puszki | Przepisy.pl pixel

Ciecierzyca ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

622 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1968 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odsącz z soku i przepłucz w zimnej wodzie.

Krok 2

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie przez chwilę, aż cebula się zeszkli . Umyj świeży szpinak, oderwij grube części, mrożony szpinak odciśnij z nadmiaru soku.

Krok 3

Szpinak dodaj do smażonej cebuli , wsyp groch, kilka łyżek wody i kostkę rosołową. Całość dopraw papryką, kminem i czarnym pieprzem. Smaż, cały czas mieszając, około 3-4 minut, aż groch zrobi się gorący.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej ciecierzycy możesz dodać połówki pomidorków koktajlowych oraz garść prażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca ze szpinakiemCiecierzyca ze szpinakiem

Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w przygotowaniu, a jej łagodny, delikatnie orzechowy smak pasuje do różnych dodatków. Dobrze komponuje się m.in. ze szpinakiem. Postanowiliśmy wykorzystać ten potencjał i opracować niezawodny przepis na cieciorkę ze szpinakiem. Przygotuj razem z nami bezmięsną ucztę.

Dla kogo?

To wegetariańskie danie posmakuje każdemu – nie tylko wegetarianom! Możesz doprawić je na wiele sposobów. Bardzo dobrze współgra z czosnkiem, oprócz całych ząbków dodaj też odrobinę granulowanego, jeśli chcesz, by smak ciecierzycy ze szpinakiem był bardziej odczuwalny. Do bulionu, w którym dusisz groch i szpinak, dodaj nieco ostrej papryki i kminu rzymskiego.

Na jaką okazję?

W takim wydaniu ciecierzyca i szpinak sprawdzą się jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację. To kapitalna przekąska, kiedy masz ochotę na coś naprawdę smacznego, ale brakuje konkretnego pomysłu.

Czy wiesz, że?

Przyrządzając szpinak z ciecierzycą, pamiętaj, że straci on podczas duszenia wiele wody. Decydując się na użycie świeżych liści, przygotuj ich dwa razy więcej niż mrożonych. Zamiast szpinaku sprawdzą się też inne warzywa, np. jarmuż. Pokrój jego liście na drobne kawałki i podsmaż do czasu, aż lekko zmiękną.

Dla urozmaicenia:

Wypróbuj też wersję z curry albo świeżą kolendrą. Ciecierzycę ze szpinakiem podawaj z pieczywem albo kaszą. Dobry będzie także szeroki makaron ryżowy. Z jego dodatkiem możesz przyrządzić danie z woka. Sam zdecyduj, jak przyrządzisz tę wegetariańską potrawę!