
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odsącz z soku i przepłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie przez chwilę, aż cebula się zeszkli . Umyj świeży szpinak, oderwij grube części, mrożony szpinak odciśnij z nadmiaru soku.
Krok 3
Szpinak dodaj do smażonej cebuli , wsyp groch, kilka łyżek wody i kostkę rosołową. Całość dopraw papryką, kminem i czarnym pieprzem. Smaż, cały czas mieszając, około 3-4 minut, aż groch zrobi się gorący.

Dobra rada:
Do tak przygotowanej ciecierzycy możesz dodać połówki pomidorków koktajlowych oraz garść prażonych migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Ciecierzyca ze szpinakiem
Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w przygotowaniu, a jej łagodny, delikatnie orzechowy smak pasuje do różnych dodatków. Dobrze komponuje się m.in. ze szpinakiem. Postanowiliśmy wykorzystać ten potencjał i opracować niezawodny przepis na cieciorkę ze szpinakiem. Przygotuj razem z nami bezmięsną ucztę.
Dla kogo?
To wegetariańskie danie posmakuje każdemu – nie tylko wegetarianom! Możesz doprawić je na wiele sposobów. Bardzo dobrze współgra z czosnkiem, oprócz całych ząbków dodaj też odrobinę granulowanego, jeśli chcesz, by smak ciecierzycy ze szpinakiem był bardziej odczuwalny. Do bulionu, w którym dusisz groch i szpinak, dodaj nieco ostrej papryki i kminu rzymskiego.
Na jaką okazję?
W takim wydaniu ciecierzyca i szpinak sprawdzą się jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację. To kapitalna przekąska, kiedy masz ochotę na coś naprawdę smacznego, ale brakuje konkretnego pomysłu.
Czy wiesz, że?
Przyrządzając szpinak z ciecierzycą, pamiętaj, że straci on podczas duszenia wiele wody. Decydując się na użycie świeżych liści, przygotuj ich dwa razy więcej niż mrożonych. Zamiast szpinaku sprawdzą się też inne warzywa, np. jarmuż. Pokrój jego liście na drobne kawałki i podsmaż do czasu, aż lekko zmiękną.
Dla urozmaicenia:
Wypróbuj też wersję z curry albo świeżą kolendrą. Ciecierzycę ze szpinakiem podawaj z pieczywem albo kaszą. Dobry będzie także szeroki makaron ryżowy. Z jego dodatkiem możesz przyrządzić danie z woka. Sam zdecyduj, jak przyrządzisz tę wegetariańską potrawę!