Ciecierzyca ze szpinakiem - przepis: z puszki | Przepisy.pl pixel

Ciecierzyca ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

heart
273 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1987 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odsącz z soku i przepłucz w zimnej wodzie.

Krok 2

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie przez chwilę, aż cebula się zeszkli . Umyj świeży szpinak, oderwij grube części, mrożony szpinak odciśnij z nadmiaru soku.

Krok 3

Szpinak dodaj do smażonej cebuli , wsyp groch, kilka łyżek wody i kostkę rosołową. Całość dopraw papryką, kminem i czarnym pieprzem. Smaż, cały czas mieszając, około 3-4 minut, aż groch zrobi się gorący.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej ciecierzycy możesz dodać połówki pomidorków koktajlowych oraz garść prażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca ze szpinakiemCiecierzyca ze szpinakiem

Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w przygotowaniu, a jej łagodny, delikatnie orzechowy smak pasuje do różnych dodatków. Dobrze komponuje się m.in. ze szpinakiem. Postanowiliśmy wykorzystać ten potencjał i opracować niezawodny przepis na cieciorkę ze szpinakiem. Przygotuj razem z nami bezmięsną ucztę.

Dla kogo?

To wegetariańskie danie posmakuje każdemu – nie tylko wegetarianom! Możesz doprawić je na wiele sposobów. Bardzo dobrze współgra z czosnkiem, oprócz całych ząbków dodaj też odrobinę granulowanego, jeśli chcesz, by smak ciecierzycy ze szpinakiem był bardziej odczuwalny. Do bulionu, w którym dusisz groch i szpinak, dodaj nieco ostrej papryki i kminu rzymskiego.

Na jaką okazję?

W takim wydaniu ciecierzyca i szpinak sprawdzą się jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację. To kapitalna przekąska, kiedy masz ochotę na coś naprawdę smacznego, ale brakuje konkretnego pomysłu.

Czy wiesz, że?

Przyrządzając szpinak z ciecierzycą, pamiętaj, że straci on podczas duszenia wiele wody. Decydując się na użycie świeżych liści, przygotuj ich dwa razy więcej niż mrożonych. Zamiast szpinaku sprawdzą się też inne warzywa, np. jarmuż. Pokrój jego liście na drobne kawałki i podsmaż do czasu, aż lekko zmiękną.

Dla urozmaicenia:

Wypróbuj też wersję z curry albo świeżą kolendrą. Ciecierzycę ze szpinakiem podawaj z pieczywem albo kaszą. Dobry będzie także szeroki makaron ryżowy. Z jego dodatkiem możesz przyrządzić danie z woka. Sam zdecyduj, jak przyrządzisz tę wegetariańską potrawę!