Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odsącz z soku i przepłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie przez chwilę, aż cebula się zeszkli . Umyj świeży szpinak, oderwij grube części, mrożony szpinak odciśnij z nadmiaru soku.
Krok 3
Szpinak dodaj do smażonej cebuli , wsyp groch, kilka łyżek wody i kostkę rosołową. Całość dopraw papryką, kminem i czarnym pieprzem. Smaż, cały czas mieszając, około 3-4 minut, aż groch zrobi się gorący.
Dobra rada:
Do tak przygotowanej ciecierzycy możesz dodać połówki pomidorków koktajlowych oraz garść prażonych migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciecierzyca ze szpinakiem
Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w przygotowaniu, a jej łagodny, delikatnie orzechowy smak pasuje do różnych dodatków. Dobrze komponuje się np. ze szpinakiem. Pamiętaj, że straci on podczas duszenia wiele wody, więc decydując się na użycie świeżych liści, przygotuj ich dwa razy więcej niż mrożonych. Zamiast szpinaku sprawdzą się też inne warzywa, np. jarmuż. Pokrój jego liście na drobne kawałki i podsmaż do czasu, aż lekko zmiękną. To wegetariańskie danie możesz doprawić na wiele sposobów. Bardzo dobrze współgra z czosnkiem, oprócz całych ząbków dodaj też odrobinę granulowanego, jeśli chcesz, by jego smak był bardziej odczuwalny. Do bulionu, w którym dusisz groch i szpinak, dodaj nieco ostrej papryki i kminu rzymskiego. Wypróbuj też wersji z curry albo świeżą kolendrą. Ciecierzycę podawaj z pieczywem albo kaszą. Dobry będzie także szeroki makaron ryżowy. Z jego dodatkiem możesz przyrządzić danie z woka. Zdecyduj, jak przyrządzisz tę wegetariańską potrawę!