Pasztet grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet grzybowy

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

0.5 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

20 gramów

1 sztuka

40 mililitrów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryć grzyby. Pozostaw na noc. Wyjmij i odsącz grzyby, a w wywarze namocz bułkę.

Krok 2

Do garnuszka włóż masło i pokrojone grzyby. Smaż na niedużym ogniu, aż a grzyby lekko się zrumienią. Dodaj odciśniętą bułkę i jeszcze chwilę smaż.

Krok 3

Następnie przełóż wszystko do miski, dodaj orzechy, koperek, po pół pokruszonej kostki pietruszkowej i cebulowej, sól, pieprz, surowe żółtko i śmietanę. Wyrób masę, dodaj ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Przełóż do formy (lub kokilek) wysmarowanej masłem i posypanej posiekanymi orzechami. Przykryj szczelnie formą aluminiową i ustaw w głębszej formie, z wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez godzinę. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej