Składniki
12 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
null
50 gramów
null
4 plastry
1 sztuka
8 plastrów
2 sztuki
1 pęczek
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
400 mililitrów
100 mililitrów
0.5 sztuki
2 łyżki
null
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj w osolonej wodzie ziemniaki przez około 30 minut. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę i selera. Rozbij mięso i posmaruj musztardą.
Krok 2
Połóż na każdym kawałku mięsa 2 plasterki boczku i ogórka pokrojonego wzdłuż na ćwiartki, po czym zwiń zrazy zepnij je wykałaczką. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na gorącym oleju.
Krok 3
Mięso wyjmij z rondla i na jego miejsce wsadź cebulę, marchewkę oraz selera pokrojone w kostkę i podsmaż.
Krok 4
Do nich dolej rosołu wołowego Knorr i wina. Następnie duś zrazy z warzywami pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu.
Krok 5
Po tym czasie możesz wyjąc mięso z sosu i usunąć wykałaczki. Przecedź przez sitko sos jednocześnie redukując jego objętość, po czym dodaj śmietany oraz dopraw pieprzem i solą.
Krok 6
Kapustę poszatkuj. Następnie wymieszaj z octem, musem z jabłek i winem i wstaw na całą noc do lodówki.
Krok 7
Pokrój w cienkie słupki jabłko, a cebulę naszpikuj goździkami. Włóż je razem do z liściem laurowym do kapusty. Następnie zagotuj i duś przez 40 minut. Kapustę przypraw solą i konfiturami.
Krok 8
Przecięte ukośnie zrazy polej sosem. Podawaj je z kapustą i ziemniakami posypanymi natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej