Zrazy wołowe z czerwoną kapustą

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

0

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

0

4 plastry

8 plastrów

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

400 mililitrów

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 łyżki

0

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj w osolonej wodzie ziemniaki przez około 30 minut. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę i selera. Rozbij mięso i posmaruj musztardą.

Krok 2

Połóż na każdym kawałku mięsa 2 plasterki boczku i ogórka pokrojonego wzdłuż na ćwiartki, po czym zwiń zrazy zepnij je wykałaczką. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na gorącym oleju.

Krok 3

Mięso wyjmij z rondla i na jego miejsce wsadź cebulę, marchewkę oraz selera pokrojone w kostkę i podsmaż.

Krok 4

Do nich dolej rosołu wołowego Knorr i wina. Następnie duś zrazy z warzywami pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu.

Krok 5

Po tym czasie możesz wyjąc mięso z sosu i usunąć wykałaczki. Przecedź przez sitko sos jednocześnie redukując jego objętość, po czym dodaj śmietany oraz dopraw pieprzem i solą.

Krok 6

Kapustę poszatkuj. Następnie wymieszaj z octem, musem z jabłek i winem i wstaw na całą noc do lodówki.

Krok 7

Pokrój w cienkie słupki jabłko, a cebulę naszpikuj goździkami. Włóż je razem do z liściem laurowym do kapusty. Następnie zagotuj i duś przez 40 minut. Kapustę przypraw solą i konfiturami.

Krok 8

Przecięte ukośnie zrazy polej sosem. Podawaj je z kapustą i ziemniakami posypanymi natką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej