Składniki
8 plastrów
2 łyżki
null
2 łyżki
0.5 sztuki
100 mililitrów
400 mililitrów
4 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
12 sztuk
1 sztuka
4 plastry
null
50 gramów
null
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj w osolonej wodzie ziemniaki przez około 30 minut. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę i selera. Rozbij mięso i posmaruj musztardą.
Krok 2
Połóż na każdym kawałku mięsa 2 plasterki boczku i ogórka pokrojonego wzdłuż na ćwiartki, po czym zwiń zrazy zepnij je wykałaczką. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na gorącym oleju.
Krok 3
Mięso wyjmij z rondla i na jego miejsce wsadź cebulę, marchewkę oraz selera pokrojone w kostkę i podsmaż.
Krok 4
Do nich dolej rosołu wołowego Knorr i wina. Następnie duś zrazy z warzywami pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu.
Krok 5
Po tym czasie możesz wyjąc mięso z sosu i usunąć wykałaczki. Przecedź przez sitko sos jednocześnie redukując jego objętość, po czym dodaj śmietany oraz dopraw pieprzem i solą.
Krok 6
Kapustę poszatkuj. Następnie wymieszaj z octem, musem z jabłek i winem i wstaw na całą noc do lodówki.
Krok 7
Pokrój w cienkie słupki jabłko, a cebulę naszpikuj goździkami. Włóż je razem do z liściem laurowym do kapusty. Następnie zagotuj i duś przez 40 minut. Kapustę przypraw solą i konfiturami.
Krok 8
Przecięte ukośnie zrazy polej sosem. Podawaj je z kapustą i ziemniakami posypanymi natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej