Dania i potrawy z kapusty czerwonej | Przepisy.pl pixel

Przepisy z czerwonej kapusty

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta czerwonaKapusta czerwona

Kapusta czerwona w niektórych regionach Polski jest nazywana kapustą modrą. Uwielbiają ją smakosze z Wielkopolski i ze Śląska, lecz tę odmianę warto zajadać niezależnie od miejsca zamieszkania. Jej czerwono-fioletowy kolor wizualnie urozmaica posiłki. Nadaje się do podawania na zimno i na ciepło. Nie są to jedyne zalety tego barwnego warzywa! Z czerwoną kapustą można dowolnie eksperymentować, serwując ją na ostro i słodko. Zaintrygowani? Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Jest ceniona przez kucharzy, którzy w swoich poczynaniach dużą wagę przywiązują do detali. Przygotowując czerwoną kapustę, należy pamiętać o dodaniu kwaśnych składników, które podkreślają jej smakowite walory. Nieodzowne okażą się sok z cytryny lub limonki, ocet oraz cierpkie jabłka. Tradycjonaliści chętnie zobaczą ją na talerzach w towarzystwie klusek śląskich, pyz lub mięsnych rolad. Poszukiwacze kulinarnych nowinek umieszczą kapustę czerwoną w modnych bajglach i wegetariańskich tacos.

Na jaką okazję?

Czerwona kapusta sprawdzi się zawsze, gdy szukacie warzywnego dodatku do obiadu. Nieważne, czy serwujecie wykwintną gęsinę, czy stawiacie na klasycznego mielonego. Charakterystyczny kolor i doskonały smak pasują do wszystkiego. Można zamienić ją w przekąskę pełną rodzynek, śliwek i goździków, można też umieścić ją w jednej misie z kaszą i innymi warzywami. Jarmuż, ogórek, cebula, marchew oraz czerwona kapusta – z takim zestawem każdy lunch w pracy będzie udany.

Czy wiesz, że?

Czerwona kapusta wywodzi się z terenów położonych nad Morzem Śródziemnym. Ślady jej obecności wskazują na to, że czerwoną kapustę jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Współcześnie uprawiana jest w niemal każdym zakątku świata.

Dla urozmaicenia:

Z czerwonej kapusty przyrządza się surówki, które nie wymagają żadnej obróbki termicznej, lecz warzywo świetnie reaguje na duszenie i podsmażanie. Gdy dysponujecie większą ilością wolnego czasu, zajmijcie się przygotowaniem sałatki, którą zamkniecie w słoikach. Z dużą satysfakcją wyjmiecie ją ze spiżarki w dowolnym momencie.