Dania i potrawy z kapusty czerwonej | Przepisy.pl

Przepisy z czerwonej kapusty

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (25)

Duszona czerwona kapusta
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na oryginalny dodatek do obiadu, który zachwyci cię smakiem? Duszona czerwona kapusta...
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to świetny dodatek do dań mięsnych. Sprawdzi się w połącze...
Surówka z czerwonej kapusty z porem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czerwona kapusta, zwana na Śląsku modrą, uwodzi kolorem i smakiem. Nie jest jednak zbytnio doceni...
Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Surówkę z czerwonej kapusty (nazywaną również modrą kapustą) podaje się do gulaszy i mięs serwowa...
Warzywa po tajsku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Z przepisem na warzywa po tajsku przygotujesz pyszny wegetariański obiad o orientalnym charakterz...
Sałatka Coleslaw z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i uniwersalnych sałatek na świecie. Pasuje zarówno...
Sałatka z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na ró...
Wegańskie tacos
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Tacos to najprawdopodobniej najsłynniejsze meksykańskie danie wszechczasów! Znane i uwielbiane na...
Faszerowana cebulka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Poke, czyli miska pełna kaszy
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Poke bowle jakiś czas temu przebojem wkradły się do gastronomicznego świata. Te, pochodzące z Haw...
Miska makaronu z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Wszyscy uwielbiamy makarony, ale najczęściej ograniczamy się jedynie do tych tradycyjnych, powsta...
Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zdrowy obiad zaserwowany w jednym naczyniu? Przyrządź pożywne danie pełne kolorowych warzyw i pac...
Łosoś w sosie bolognese
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Sos bolognese, o smaku słodkawych pomidorów i marchewki, doprawiony ziołami, to popularny dodatek...
Kapusta czerwona
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Modra kapusta
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta czerwonaKapusta czerwona

Kapusta czerwona w niektórych regionach Polski jest nazywana kapustą modrą. Uwielbiają ją smakosze z Wielkopolski i ze Śląska, lecz tę odmianę warto zajadać niezależnie od miejsca zamieszkania. Jej czerwono-fioletowy kolor wizualnie urozmaica posiłki. Nadaje się do podawania na zimno i na ciepło. Nie są to jedyne zalety tego barwnego warzywa! Z czerwoną kapustą można dowolnie eksperymentować, serwując ją na ostro i słodko. Zaintrygowani? Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Jest ceniona przez kucharzy, którzy w swoich poczynaniach dużą wagę przywiązują do detali. Przygotowując czerwoną kapustę, należy pamiętać o dodaniu kwaśnych składników, które podkreślają jej smakowite walory. Nieodzowne okażą się sok z cytryny lub limonki, ocet oraz cierpkie jabłka. Tradycjonaliści chętnie zobaczą ją na talerzach w towarzystwie klusek śląskich, pyz lub mięsnych rolad. Poszukiwacze kulinarnych nowinek umieszczą kapustę czerwoną w modnych bajglach i wegetariańskich tacos.

Na jaką okazję?

Czerwona kapusta sprawdzi się zawsze, gdy szukacie warzywnego dodatku do obiadu. Nieważne, czy serwujecie wykwintną gęsinę, czy stawiacie na klasycznego mielonego. Charakterystyczny kolor i doskonały smak pasują do wszystkiego. Można zamienić ją w przekąskę pełną rodzynek, śliwek i goździków, można też umieścić ją w jednej misie z kaszą i innymi warzywami. Jarmuż, ogórek, cebula, marchew oraz czerwona kapusta – z takim zestawem każdy lunch w pracy będzie udany.

Czy wiesz, że?

Czerwona kapusta wywodzi się z terenów położonych nad Morzem Śródziemnym. Ślady jej obecności wskazują na to, że czerwoną kapustę jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Współcześnie uprawiana jest w niemal każdym zakątku świata.

Dla urozmaicenia:

Z czerwonej kapusty przyrządza się surówki, które nie wymagają żadnej obróbki termicznej, lecz warzywo świetnie reaguje na duszenie i podsmażanie. Gdy dysponujecie większą ilością wolnego czasu, zajmijcie się przygotowaniem sałatki, którą zamkniecie w słoikach. Z dużą satysfakcją wyjmiecie ją ze spiżarki w dowolnym momencie.