Przepisy z czerwonej kapusty
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kapusta czerwona
Kapusta czerwona w niektórych regionach Polski jest nazywana kapustą modrą. Uwielbiają ją smakosze z Wielkopolski i ze Śląska, lecz tę odmianę warto zajadać niezależnie od miejsca zamieszkania. Jej czerwono-fioletowy kolor wizualnie urozmaica posiłki. Nadaje się do podawania na zimno i na ciepło. Nie są to jedyne zalety tego barwnego warzywa! Z czerwoną kapustą można dowolnie eksperymentować, serwując ją na ostro i słodko. Zaintrygowani? Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Jest ceniona przez kucharzy, którzy w swoich poczynaniach dużą wagę przywiązują do detali. Przygotowując czerwoną kapustę, należy pamiętać o dodaniu kwaśnych składników, które podkreślają jej smakowite walory. Nieodzowne okażą się sok z cytryny lub limonki, ocet oraz cierpkie jabłka. Tradycjonaliści chętnie zobaczą ją na talerzach w towarzystwie klusek śląskich, pyz lub mięsnych rolad. Poszukiwacze kulinarnych nowinek umieszczą kapustę czerwoną w modnych bajglach i wegetariańskich tacos.
Na jaką okazję?
Czerwona kapusta sprawdzi się zawsze, gdy szukacie warzywnego dodatku do obiadu. Nieważne, czy serwujecie wykwintną gęsinę, czy stawiacie na klasycznego mielonego. Charakterystyczny kolor i doskonały smak pasują do wszystkiego. Można zamienić ją w przekąskę pełną rodzynek, śliwek i goździków, można też umieścić ją w jednej misie z kaszą i innymi warzywami. Jarmuż, ogórek, cebula, marchew oraz czerwona kapusta – z takim zestawem każdy lunch w pracy będzie udany.
Czy wiesz, że?
Czerwona kapusta wywodzi się z terenów położonych nad Morzem Śródziemnym. Ślady jej obecności wskazują na to, że czerwoną kapustę jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Współcześnie uprawiana jest w niemal każdym zakątku świata.
Dla urozmaicenia:
Z czerwonej kapusty przyrządza się surówki, które nie wymagają żadnej obróbki termicznej, lecz warzywo świetnie reaguje na duszenie i podsmażanie. Gdy dysponujecie większą ilością wolnego czasu, zajmijcie się przygotowaniem sałatki, którą zamkniecie w słoikach. Z dużą satysfakcją wyjmiecie ją ze spiżarki w dowolnym momencie.